Oikeusministeri Häkkänen avasi Asuntomessut tänään Mikkelissä

Valtakunnalliset Asuntomessut avattiin tänään Mikkelissä. Järjestyksessään 48. Asuntomessut ovat avoinna joka päivä elokuun 13. päivään asti. Asuntomessut avasi oikeusministeri Antti Häkkänen. Hän antoi kiitosta messujen pääteemasta, joka on tänä vuonna Asumisen vaikutus ihmisen hyvinvointiin.

– Teema on hyvin valittu ja erittäin tärkeä. Kirkonvarkauden ympäristö antaa erinomaiset edellytykset arvioida asumisen ja luonnon yhteisvaikutusta meihin ihmisiin, totesi ministeri Häkkänen avajaispuheessaan.

Ministeri nosti avajaispuheessaan esille hallitusohjelmassa erityistä huomiota saaneen asuntopolitiikan merkityksen roolin Suomen talouden kasvun ja työllisyyden vahvistamisessa.

– Haluttiin löytää tekijöitä, joiden avulla asumisen laatua ja merkitystä voidaan korostaa. Tavoitteena oli löytää keinoja kohtuuhintaisen asumisen edistämiseksi sekä asuntojen että tonttien tarjonnan merkittävään lisäämiseen. Tavoitteissa on myös onnistuttu; tänä vuonna uusia asuntoja valmistuu ennätysmäärä, eli enemmän kuin kertaakaan 25 vuoteen. Myönteistä on myös se, että pientalorakentaminen on elpymässä lamavuosista. Perheillä on siis rohkeutta toteuttaa omaa unelmaansa, viestittää Mäntyharjulla varttunut ministeri puheessaan.

Asuntomessuilla kuultiin myös Osuuskunta Suomen Asuntomessujen hallituksen puheenjohtajan Hannu Rossilahden sekä Mikkelin kaupungin valtuuston puheenjohtaja Seija Kuikan ajatuksia asumisesta ja sen muuttumisesta tulevaisuudessa. Avajaisten juontajan, Mika Aron haastattelussa Rossilahti nosti asumisesta esille kaupungistumisen tuomat uudet haasteet.

– Kaupungistuminen tuo asumiseen uusia haasteita, toiveita ja tarpeita. Asuntomessuilla me haluamme nostaa näitä asioita esille ja edistää keskusteluja asumisesta ja sen tulevaisuudesta. Tuomme keskusteluun mukaan asukkaan äänen, Rossilahti totesi.

Asumiseen vaikuttavat megatrendit kuten kaupungistuminen, liikehdintä ja digitalisaatio näkyvät myös Mikkelissä.

– Mikkelin asema maakuntakeskuksena vaikuttaa myös siihen, että kaupungistuminen jatkuu Mikkelissä.
Viimeisen 18 kuukauden aikana keskusta-alueelle on muuttanut 1000 uutta asukasta. Se on suhteessa paljon ja ilmiönä merkittävä. Mikkelin väestöstä 70 prosenttia asuu keskusta-alueen taajamassa. Tarve kohtuuhintaiselle kaupunkiasumiselle on suuri, Seija Kuikka totesi.

Myös ikärakenteen muutos lukeutuu tulevaisuuden asumiseen vaikuttaviin tekijöihin. Tähän viitaten Asuntomessujen avajaisissa nostettiin esille, miten ikärakenne muokkaa mikkeliläisten asumista.

– Mikkelissä väestön ikärakenne vaikuttaa asumismuotoihin siten, että ikäihmiset haluavat muuttaa palvelujen ääreen keskustaan. Toisaalta haja-alueella asuminenkin on vahvistunut Mikkelissä, mikä näkyy vapaa-ajan asuntojen hyödyntämisessä ympärivuotisessa asumisessa. Kyseistä kehitystä on vauhdittanut digitalisaation mahdollistama etätyöskentely ja yleisempi muutos asumisen arvoissa.

Rossilahti jatkaa, että puolestaan koko Suomen mittakaavassa ikärakenteen muutos ohjaa yhteisöllisyyteen sekä uudenlaisiin asumisen palveluihin ja asumismuotoihin.

Asuntomessujen teettämän Asukasbarometrin mukaan ihmiset arvostavat asuinympäristön luonnon läheisyyttä, viihtyisyyttä ja sitä että harrastusmahdollisuudet ovat äärellä.

Kirkasvetisen Saimaan rannalle rakentuneella messualueella ministeri Häkkänen toteaa: ”Nyt täytyy kyllä todeta, että olemme paikassa, joka lähentelee paratiisia”.

Keskustelu suomalaisesta asumisesta jatkuu huomenna lauantaina, kun SuomiAreena goes Asuntomessut –keskustelutilaisuus järjestetään messualueen AsukasAreenalla. Asumisen vaikutuksista ihmisen hyvinvointiin ovat keskustelemassa Pekka Haavisto, kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara, luontokuvaaja ja -toimittaja Kimmo Ohtonen sekä Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen. Moderaattorina toimii Huomenta Suomen Juhani Henriksson.