”Niitä ei missään nimessä kannattaisi löytyä kotoa” – jos et viihdy kotona, selitys saattaa löytyä fengshuista

Kun avaat kotioven pitkän työpäivän jälkeen, millaiseen tunnelmaan astut sisälle? Millaisia ajatuksia kotisohvalla makoillessa nousee päällimmäisenä mieleen? Millaisilla sanoilla kuvailisit kotiasi tuntemattomalle?

Koti tarjoaa parhaillaan turvallisen paikan levätä hektisen ympäristön keskellä. Koti saattaa kuitenkin herättää aivan päinvastaisia ajatuksia: seinän repsottavat tapetit muistuttaa liian täyteen ahdetusta kalenterista ja tiskaamattomat astiat väsymyksestä. Toisaalta aivan viimeisen päälle laitetussa kodissa olo voi olla aivan yhtä levoton: herää tunne, että jotain puuttuu.

Selitys voi löytyä fengshuista – tuhansia vuosia vanhasta kiinalaisesta ympäristöopista.

Fengshuissa on kyse ympäristön ja ihmisen vuorovaikutuksesta: kun ympäristö on tasapainossa, myös ihminen voi hyvin.

– Huonon fengshuin tunnistaa siitä, että kotona ei viihdy ja siellä on huono olla. Kotoa haluaa lähteä pois, eikä kotia edes välttämättä kutsu kodiksi, sanoo hortonomi ja fengshui-konsultti Sari Weckström.

Kun fengshui on hyvä, kotiin on kiva tulla.

Fengshuissa koti nähdään energiavirtojen sokkelona: kun energia ei pääse kulkemaan, tunnelma on ankea ja ahdistunut. Suomalaisessa fengshuissa korostuu kuitenkin käytännönläheisyys. Itämaiseen oppiin liittyy olennaisesti taikauskoa, joka ei välttämättä istu suomalaisten mieliin.

– Suomessa on hyvin jalat maassa -fengshuita. Meillä on vahva yhteys luontoon, ja fengsuihan on lähtenyt alun perin luonnon tarkkailusta, Weckström kertoo.

Fengshuin periaatteisiin kuuluu viiden elementin tasapaino: puu, tuli, maa, metalli ja vesi. Elementtien järjestyksellä on merkitystä, sillä kukin elementti ruokkii seuraavaa. Samoin kuin kahdeksalla ilmansuunnallamme, jotka esitetään aina tietyssä järjestyksessä. Kun elementit muodostavat tasapainon, kodissa sanotaan olevan hyvä fengshui.

Fengshuin viisi elementtiä:

Puu. Kasvit, vihreä väri

Tuli. Kynttilä, takka, auringon paiste, punainen väri

Maa. Maanläheiset värit, hiekka, multa, terrakottasaviruukut

Metalli. Valkoinen ja harmaa väri, metalli

Vesi. Peili, ikkuna, musta väri, suihkulähde, akvaario

Mitä tunteita kodin tavarat herättävät?

Arjessa elo näkyy myös kodissa: kenkävuoret kasaantuvat eteiseen ja sohvapöytä kuorruttuu onnellisesta sekamelskasta. Kun tiedostetaan, mitkä asiat kodin epäjärjestyksessä saavat pinnan kiristymään, ollaan myös lähellä ratkaisua.

Fengshui koostuu tietyistä lainalaisuuksista, kuten elementtien tasapainosta ja niiden mittaamisesta ikivanhan kiinalaisen kompassitiedon avulla. Symboliikka on myös tärkeää: mitä ajatuksia, tunteita ja muistoja kodin esineet ja tilat herättävät?

– Kotona voi olla esineitä, jotka ahdistavat tai niihin liittyy ahdistavia muistoja. Niitä ei missään nimessä kannattaisi löytyä kotoa, Weckström sanoo.

Symboliikan merkitystä havainnollistaa Weckströmin esimerkki kuva surunaamasta, joka asetetaan  huoneen seinälle. Tällaisessa huoneessa voi olla vaikeaa hymyillä, ja mieliala laskee. Kotiin hankittavien ja jo olemassa olevien esineiden olisi hyvä herättää positiivisia ajatuksia.

”Tarpeeton tavara estää meitä pääsemästä elämässä eteenpäin”

Fengshui aloitetaan usein siivouksella: rikkinäiset asiat korjataan, tarpeettomat tavarat viedään pois ja koti siivotaan perusteellisesti.

Tämän jälkeen kartoitetaan kodissa jo esiintyvät elementit. Täydellisen oikeaoppinen elementtien suhde löytyy vain fengshuikompassilla, jota käyttävät oppiin perehtyneet. Paljon voi kuitenkin tehdä jo perusperiaatteita noudattaen.

Fengshui ei ole kuitenkaan sisustustyyli, vaan mukautuu oppeineen erilaisiin sisustuksiin ja koteihin. Ikivanhat opit määrittävät pitkälti, mitkä värit ja muodot esimerkiksi kuvastavat kutakin elementtiä.

– Välillä näkee sitä, että kotona on paljon tarpeetonta tavaraa, jota selitetään itselle, vaikkei sitä oikeasti tarvitse. Tavara ei kuitenkaan muutu miksikään, vaikka sitä selittää. Fengshuin mukaan tarpeeton tavara estää meitä pääsemästä elämässä eteenpäin. Kukapa sellaista toivoisi, Weckström sanoo.

Miksi kotiin kerää tarpeetonta tavaraa, voi johtua lukemattoman monesta syystä. Fengshuin näkökulmasta kohdistetaan huomio tunteeseen, joka tavarasta nousee. Helpointa on ajatella, että jos tunne on negatiivinen, ei se kenties ole hyvää fengshuita.

Kolme vinkkiä kotiin:

1. Eteisellä on suuri vaikutus: se toivottaa tervetulleeksi. Tuo eteiseen katseen korkeudelle jokin kaunis, itselle merkityksellinen katseenvangitsija, kuten upea valaisin tai taulu.

2. Makuuhuone on tärkeä levon kannalta. Makuuhuoneessa saa olla hämärää päivälläkin: verhot voi vetää ikkunan eteen. Sängyn pääty tulee asettaa aina seinää vasten; ei koskaan ikkunaa.

3. Valoisuuden merkitys on suuri. Keittiössä ja työtilassa tarvitaan paljon energisyyttä eli valoa.

Jutun on kirjoittanut toimittaja Outi Karilahti. Linkki alkuperäiseen juttuun: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/niita-ei-missaan-nimessa-kannattaisi-loytya-kotoa-jos-et-viihdy-kotona-selitys-saattaa-loytya-fengshuista/6415992