Nämä ovat sisustuksen trendit Asuntomessuilla: ”Tarinaa kertovat esineet luovat statusta”

Luontoa, kiveä, villaa, pellavaa, puuta, kierrätettyä designia. Luonnollisuus ja tarinallisuus ovat valttikortti Mikkelin Asuntomessujen kohteissa.

Saimi Hoyerin moderoimassa Luonto osana asumista -paneelissa Mikkelin Asuntomessualueella keskusteltiin keskiviikkona 19.7. luonnon roolista asumisessa ja luontoon liittyvistä trendeistä sisustuksessa. Mukana keskustelussa olivat Meidän Talo -lehden päätoimittaja Titta Kiuru, kestävän hyvinvoinnin asiantuntija Arto O. Salonen, sisustussuunnittelija Marja Nevalainen Marjamailla Desginista sekä Eeva Niemi Naava Oy:stä.

Tarinaa kertovat esineet nykypäivän luksusta

Luksusta sisustamisessa eivät enää ole kallis design ja kullatut hanat, vaan esineet, jotka kertovat tarinaa. Näin oma arki liitetään osaksi suurempaa tarinaa.

– Tällä hetkellä statusta luo esineet, jotka kertovat tarinaa. Esimerkiksi kohteen numero 9 rakennuttajat halusivat tuoda mummolastaan jotakin uuteen taloon. Takaterassin katon lankut ovat mummolan tuvan katosta ja kasvihuone on sijoitettu mummolan navetan kivijalkamurikoista tehdyn seinän eteen, kertoo Kiuru.

Perinteinenkään design ei ole kuitenkaan suinkaan menettänyt asemaansa, mutta se pyritään tänä päivänä hankkimaan kierrättäen ja vanhaa kunnioittaen.

– Designista kiinnostuneet ihmiset tarkistavat ensin nettihuutokaupoista, löytyykö sieltä designia käytettynä ja vasta sitten ostavat ne uutena, jos käytettyä designtuotetta ei löytynyt, Kiuru lisää.

”Vierastamme puun patinoitumista, vaikka se tekee materiaalista arvokkaan”

Asuntomessukohteissa sisustus on toteutettu maiseman ehdoilla ja luonto on tuotu osaksi kohteita. Erityisen hyvin esillä ovat luonnonmateriaalit: kivi, villa, pellava ja puu.

– Suomalaisissa kodeissa käytetään perinteisesti paljon puuta sisustuksessa. Vierastamme kuitenkin ehkä liikaa puun patinoitumista, vaikka juuri se tekee materiaalista kauniin ja kestävän ajassa, Nevalainen sanoo.

Viherkasvit on upotettu osaksi sisustusta monissa kohteissa. Ne eivät ainoastaan raikasta asunnon ilmettä ja ilmaa, vaan viherkasvien sijoittelu sisätiloihin edistää tutkitusti hyvinvointia.

– Jo pelkästään kodin ikkunasta näkyvä elävä luonto vähentää terveyskuluja 300 euroa per asukas Briteissä, Salonen kertoo.

Tarkoituksenmukainen rakentaminen

Tarkoituksenmukainen rakentaminen näkyy Saimaan rannalla sijaitsevalla Mikkelin Asuntomessualueen uusissa kodeissa. Talot ovat täällä keskimäärin 20 neliötä pienempiä kuin viime vuoden messualueella Seinäjoella.

Suomen Asuntomessut järjestetään Mikkelissä 14.7.-13.8. Tutustu messuihin täältä.

Jutun on kirjoittanut toimittaja Marleena Lammikko. Linkki alkuperäiseen juttuun: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/nama-ovat-sisustuksen-trendit-asuntomessuilla-tarinaa-kertovat-esineet-luovat-statusta/6509504