Työtehoseura on vuosittaiseen tapaansa arvioinut Asuntomessuilla Porissa esillä olevat kohteet ja niiden keittiöt. Nähtyjen ratkaisujen valossa voi todeta, että avokeittiön ja olohuoneen liitto on tullut jäädäkseen. Näin ruoanlaitto, oleskelu ja itse ruokailu tapahtuvat yhdessä tilassa. Keittiöistä on luonteva yhteys terasseille, joita tämän vuoden messutaloihin on rakennettu runsaasti.
”Ruoan merkitys on kasvanut ja ruokaa halutaan valmistaa yhdessä, eikä jättää kokkia yksin oven taakse keittiöön. Avokeittiöt ovat esimerkki siitä, kuinka ruokatrendit heijastuvat suoraan myös keittiöiden suunnitteluun”, kertoo Työtehoseuran tutkimusjohtaja Heli Mäntylä.
Avokeittiöissä usein nähtävät saarekkeet on myös toteutettu Työtehoseuran arvioiden mukaan onnistuneesti.
”Saarekkeet ovat riittävän kokoisia, ja niihin on sijoitettu toisilleen tärkeät liesi sekä lavuaari samaan yhteyteen. Näin vältetään monet vaaratilanteet, joissa kuumasta pastakattilasta lähdetään kaatamaan vesiä pois toiselle puolelle keittiötä”, Mäntylä huomioi.
Lähiruoan ystävät poimivat yrttinsä terassilta
Toinen ruokatrendi, joka näkyy Asuntomessujen keittiöiden suunnittelussa, on lähiruoan nousu.
”Messutaloissa oli aikaisempaa enemmän nähtävillä omia yrttien kasvatuslaatikoita, joiden satoa ruoanlaitossa hyödynnetään. Mahtuipa joukkoon myös hyötykasvipuutarha”, Mäntylä kuvailee.
Työtehoseuran tekemät huomiot antavat myös ajattelemisen aihetta. Vetimettömiä ovia suunniteltaessa kannattaa muistaa, ettei sormiuraa kannata jättää niin matalaksi, että esimerkiksi astianpesukoneen avaaminen olisi hankalaa. Kodinkoneissa on olennaista käyttökorkeuden optimointi. Astianpesukone on monella keittiön käytetyin kone, jolloin sen sijoittaminen 30-40 cm korkeuteen parantaa käyttöergonomiaa. Myös keittiön suunnittelemista talon yläkertaan kannattaa harkita huolella.
”Loppujen lopuksi keskeistä on kuitenkin yksilöllisyys – kenen keittiöstä on kyse. Perheen, joka ei esimerkiksi käytä paljon mikroaaltouunia, ei välttämättä tarvitse pystyä sijoittamaan juuri tätä kodinkonetta ergonomian kannalta kaikista suotuisimmalle paikalle keittiössään”, Mäntylä toteaa.
Asuntomessujen kolme ekologisuuden ja toiminnallisuuden helmeä
Kohteet esitellään numerointijärjestyksessä, ei paremmuusjärjestyksessä.
Kohde 13 Talo Lintula
+ iso ja valoisa avokeittiö, josta luonteva yhteys ruokailu- ja oleskelutilaan, sekä terassille
+ luonteva yhteys kodinhoitotiloihin ja taloussisäänkäyntiin
+ aamiaiskaappiin sijoitettu mikroaaltouuni hyvällä käyttökorkeudella
+ keittotason ja altaiden välinen etäisyys toisistaan
+ runsaasti työskentely- ja laskutilaa astianpesualtaiden ja keittotason molemmin puolin, saarekkeessa sekä kylmälaitteen vieressä
+ kätevä, sivuille avautuvien ovien takana oleva aamiaiskaappi, jossa myös pistorasioita. Ovet voi työntää komeron sisään, pois työskentelyn tieltä.
+ hyvät vetimet kalusteovissa
– astianpesukone ja uuni eivät ole toiminnallisesti parhaalla mahdollisella käyttökorkeudella
Kohde 26 Talo Haltijatar
+ tilava ja avara avokeittiö, joka on luontevasti yhteydessä oleskelutilaan sekä terasseille. Toisella terassilla hyötykasvipuutarha.
+ keittotason ja astianpesualtaan välinen etäisyys
+ uunit hyvällä käyttökorkeudella
+ kaksi astianpesukonetta, joka lisää työn sujuvuutta ison perheen käytössä
+ saarekkeessa paljon säilytystilaa ja tilaa myös istumiseen
+ kätevä aamiaiskaappi, jossa myös pistorasia
+ hyvät vetimet
– keittiö on yläkerrassa
– astianpesukoneet eivät ole toiminnallisesti parhaalla mahdollisella käyttökorkeudella
– uunien ja kylmälaitteiden välittömässä läheisyydessä ei ole laskutilaa
Kohde 30 Casa Terde
+ toimiva, avara avokeittiö, josta luonteva yhteys ruokailu- ja oleskelutilaan sekä terassille
+ uunit hyvällä käyttökorkeudella
+ työskentely- ja laskutilaa astianpesuaan ja keittotason molemmin puolin
+ saarekkeessa tilaa istuen työskentelyyn
+ hyvät vetimet
– astianpesukone ei ole toiminnallisesti parhaalla mahdollisella käyttökorkeudella
– saarekkeessa keittotaso mutta ei vesipistettä, keittotason ja altaan välinen etäisyys toisistaan