Nämä asiat tekevät kodista viihtyisän – salaisuus löytyy ikkunan takaa

Suomalaiset viihtyvät parhaiten kodissa, josta on kauniit näkymät ulos luontoon.

Hyvä asuminen on suomalaisille yhtä kuin koti rauhallisella, turvallisella ja viihtyisällä alueella. Tärkeitä ovat myös läheltä löytyvät palvelut.

Suomen Asuntomessujen teettämän asukasbarometrin mukaan suomalaiset arvostavat kauniita näkymiä kodissaan enemmän kuin kodin sisätiloja.

Viihtyisyyden ytimessä ovat kauniiden maisemien lisäksi valo ja tilan tuntu. Yllättäen kodin sydän ei kenties enää olekaan keittiö: asukasbarometrin mukaan viihtyisä olohuone on suomalaisille tänä päivänä kaikkein tärkein.

Mikkelin asuntomessualueella uusia upeita koteja nousee Saimaan rannalle. Alueelle hakeutuneiden rakentajien kohdalla unelma omakotitalosta järven rannalla todella toteutuu!

Mikkeliin rakennetaan unelmien koteja

Tulevana kesänä Mikkelin Asuntomessuilla päästään ihastelemaan rakennuttajien toteuttamia unelmiensa koteja. Kysyimme kolmelta perheeltä, millaisia unelmia he lähtivät toteuttamaan tulevissa kodeissaan ja mitkä seikat tekevät heidän kodeistaan viihtyisiä.

  1. Konkarirakentajien kodissa ihastellaan maisemia Saimaalle

Moderni yksikerroksinen Omatalo Ajatus on suunniteltu lapsiperheen toiveita mukaillen. Kolmannen yhteisen kodin rakennusprojektissa on toteutetaan hyväksi todettuja ratkaisuja. Aki Krivetzin mukaan maisemat Saimaalle olivat tärkeä asia uutta kotia suunnitellessa.

 

– Tämä on kolmas yhteinen rakentamamme koti eli aiemmista olemme oppineet, mikä toimii ja mikä ei. Tähän taloon tulee esimerkiksi liukuovet kaappeihin, eikä saranallisia ovia. Kodissamme keittiön ja olohuoneen isot ikkunat osoittavat Saimaalle päin eli maisemat ovat hyvät. Meiltä löytyy myös ulkoporeallas, josta näkee hyvin ilta-auringon. Koti on suunniteltu niin, ettei ole turhia neliöitä missään. Tärkeimpiä asioita kodissamme on lasten oma valtakunta. Autotallimme on lisäksi sovitettu talon yhteyteen, Krivetz kertoo.

  1. Uusperheestä tuli omakotitalon rakentajia sattuman kautta

Kuusihenkisen uusperheen unelma täyttyi yllättäen omakotitalorakentajien saappaissa Casa Wellikulhossa. Perheen tuleva koti Casa Wellikulho on tehty aktiiviselle perheelle, joka arvostaa yhteistä aikaa. Perheen äidin Heidi Kelhon unelma omasta uima-altaasta toteutui tässä kohteessa.

 

– Etsimme perheelle sopivaa kotia, mutta kodin sijaan löytyikin vapaa tontti ja meistä tuli omakotitalon rakentajia. Haaveenamme oli neljän lapsen ja koiran toimiva ja helppo arki. Sellainen koti, jossa jokainen voi mennä ja tulla. Arkisisäänkäynnin yhteydestä löytyy jokaisen tavaroille omat paikkansa. Säilytystilaa on kodissa riittävästi. Meille on tärkeää, että koti on helppohoitoinen, eikä toisten jälkiä tarvitse siivota perässä. Kaikelle on oma paikkansa. Pihakin on oikeasti helppohoitoinen – omakotitalon ei tarvitse olla työmaa! Moni varmaan ajattelee, että kivitalo valkoisilla pinnoilla on kylmä, mutta tammiparketti, puu ja maanläheiset sävyt lämmittävät sisustusta. Haluamme, että eletty elämä näkyy kodissa. Ai niin, ja uima-altaasta olen haaveillut aina! Se toteutuu tässä kodissa, sanoo Kelho.

  1. Aikuisten unelmien kodissa on vieraille tilaa

Kotikontti on rakennettu kahden aikuisen tarpeiden mukaan. Lapset ovat jo muuttaneet pois kotoa, mutta kodissa on hyvin tilaa myös isommalle porukalle. Kodissa on panostettu kestäviin ja laadukkaisiin materiaaleihin ja toteutettu pariskunnan omia toiveita. Johanna Tiusanen kertoo, mitkä asiat tekevät heidän kodistaan viihtyisän.

 

– Halusimme suunnitella kodin juuri meille, eikä miettien tulevaa, kuten myyntiä. Meille oli tärkeää löytää rakennuspaikka, jossa luonto on ympärillä. Luonnonsuojelualueeseen rajoittuva piha oli meille kuin lottovoitto! Mäntypuut ja luonnon vehreys tulvivat sisälle asti. Loistavasti suunniteltu arkkitehtuurinen kokonaisuus kruunaa onnistumisen. Piha on suojaisa, yhtenäinen ja helppohoitoinen. Ruoan valmistukseen ja nauttimiseen on tilaa ja meiltä löytyy myös suuri ja toimiva kesäkeittiö. Koti kylpee valossa; aurinko paistaa sisään isoista ikkunoista ja terassilla on tilaa isommallekin porukalle. Erillinen saunarakennus toimii myös vierasmajana, Tiusanen kuvailee.

 

Jutun on kirjoittanut toimittaja Outi Karilahti. Linkki alkuperäiseen juttuun: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/nama-asiat-tekevat-kodista-viihtyisan-salaisuus-loytyy-ikkunan-takaa/6352148