Näin suunnittelet kestävän puutarhan parvekkeelle: ”Aurinkoisen paikan kasvit ovat aivan erilaisia kuin varjoisen”

Parvekepuutarhan luomisessa pätevät pitkälti samat säännöt kuin pihallakin: lähes kaikkea voidaan kasvattaa myös parvekkeella.

Kesän kynnyksellä oman parvekepuutarhan suunnittelussa kannattaa lähteä olosuhteiden kartoittamisesta. Lisäksi kannattaa miettiä, kuinka paljon on itse valmis hoitamaan parvekepuutarhaa. Esimerkiksi aurinkoisen parvekkeen pieniin ruukkuihin istutetut kukat saattavat kuumana päivänä vaatia kastelua jopa pari kertaa päivässä.

– Ensimmäinen kysymys kuuluu, minkälainen parveke on: onko se auringossa vai varjossa, ja paljonko kasvualustaa eli kuinka isoja ruukkuja sinne on mahdollista hankkia. Ilmansuunnista on hyvä lähteä liikkeelle: aurinkoisen paikan kasvit ovat aivan erilaisia kuin varjoisen, neuvoo Mikkelipuiston ylipuutarhuri Reeta Vaha.

Inspiraatiota parvekepuutarhaan!

Mikkelipuisto on yksi tulevan kesän asuntomessujen oheiskohteista. Mikkelipuisto tarjoaa messuvierailijoille erilaisia mallipuutarhoja, joista saa paljon ideoita kaikenlaisiin puutarhoihin.

Puolivarjoisa parveke on kenties kaikkein ideaalein paikka parvekepuutarhurille. Lähes kaikki kasvit löytävät tällaisella parvekkeella oman paikkansa. Toisaalta kookkaammalle parvekkeelle mahtuu isompia ruukkuja, joissa kasvit eivät pääse nuupahtamaan paahteessakaan, kun multa pysyy pidempään kosteana. Altakasteluruukut pidentävät myös kasteluväliä.

Parveke on myös oiva paikka erilaisten hyötykasvien viljelyyn. Pienelläkin parvekkeella syötäviä kasveja voidaan istuttaa kesäkukkien kanssa yhteen isoon ruukkuun.

Millainen parveke, sellainen puutarha

Parvekkeella voidaan kasvattaa sijainnista ja auringon suunnasta riippuen lähes mitä tahansa. Esimerkiksi herukka- tai karviaispensas pärjää, kunhan kasvualustaa on tarpeeksi. Jos parveke on iso, sopii sinne jopa pieni omenapuu.

– Esimerkiksi tomaatti ja kurkku ovat parvekkeella tosi helppoja, kun kasvit saa tuettua seinään ja parvekkeella on lämmin. Yrtit sopivat parvekkeelle myös todella hyvin, Vaha sanoo.

Kaikkien kasvien kohdalla tulee aina miettiä, minkälaiset olosuhteet kasvi oikeasti vaatii ja minkälaisen kasvupaikan oma parveke pystyy tarjoamaan.

Aurinkoinen, paahteinen parveke on parvekepuutarhurille kenties kaikkein haastavin. Kun yhtälöön lisätään vielä parvekelasit, voi lämpötila nousta kesällä todella korkealle. Tuuletus saattaa auttaa, mutta helpoimmalla pääsee valitsemalla paahteisen paikan kasveja.

– Pienilehtiset ja -kukkaiset kasvit ovat monesti tuhoon tuomittuja aurinkoisella parvekkeella. Pelargonia pärjää jopa aika paahteessa, mutta ei tykkää suorasta sateesta. Samettikukista löytyy eri värejä ja ne kestävät paahdetta. Mehikasvit ja maksaruoho ovat myös paahteisen paikan kasveja.

Kaikki hopealehtiset kasvit ja pienikukkaiset kesäkukat viihtyvät puolestaan varjoisalla parvekkeella.

Kuten pihapuutarhaan, myös parvekkeelle valitaan sopiva multa aina kasvien mukaan. Monivuotisetkin kasvit pärjäävät parvekkeella, kunhan ruukku on tarpeeksi suuri: näin ruukku ei pääse talvella jäätymään kokonaan, ja kasvit talvehtivat.

Vaha kehottaa suosimaan rohkeasti isoja ruukkuja parvekkeellakin. Keväällä istuttaessa kesäkukkia ruukku saattaa tuntua sopivalta, mutta monesti liian pieni ruukku täyttyy syksyä kohden kasvin juurista. Jos kasvi tekee paljon juuria, kasvualustan määrä alkaa käydä vähiin, eikä kasvi välttämättä viihdy paikallaan. Toisaalta ahkera juurten kasvatus voi myös olla kasville ominaista.

– Jos kesäkukkia istutetaan, ja itse ollaan kotosalla paljon ja valmiita niitä useasti kastelemaan, niin silloin ruukutkin voivat olla pieniä.

Säntillinen hoito edistää kukkimista pitkälle syksyyn

Jotta kesäkukat saisi kukoistamaan keväästä pitkälle syksyyn, suosittelee Vaha lannoittamaan kukkia kerran viikossa kasteluveteen sekoitettavalla lannoitteella.

– Kesäkukkia voi ja kannattaa lannoittaa typpipitoisella lannoitteella syksyyn asti, jotta ne jaksavat kukkia loppuun asti. Kesäkukista melkein kaikilla kukintaa edistää myös kukkineiden pois nyppiminen.

Erityisesti lämpimällä parvekkeella riesaksi saattavat ilmestyä myös siellä viihtyvät kirvat. Tällöin parvekekukkien joukkoon kannattaa istuttaa kirvoja luonnostaan karkottavia kukkia, kuten vahvan tuoksuisia samettikukkia. Jos ötökät pääsevät kuitenkin valtaamaan kasvit, kannattaa kokeilla kasvin huuhtelua vedellä tai turvautua hyönteismyrkkyyn.

Kirvojen ilmestyminen voi kertoa lämpöisen paikan lisäksi kasvin huonosta vastustuskyvystä, jolloin myrkytyksen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota kasvin hoitoon.

– Toisinaan ötököiden ilmestyminen kasviin voi olla merkki siitä, että kasvi tarvitsee parempaa hoitoa. Toisaalta luonto on täynnä ötököitä, ja joinakin vuosina kirvojakin on enemmän, Vaha muistuttaa.

Jutun on kirjoittanut toimittaja Outi Karilahti. Linkki alkuperäiseen juttuun: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/nain-suunnittelet-kestavan-puutarhan-parvekkeelle-aurinkoisen-paikan-kasvit-ovat-aivan-erilaisia-kuin-varjoisen/6452766