Pihan valaistukseen tuovat oman haasteensa neljä vuodenaikaamme: valon määrä vaihtelee kesän valoisista öistä talven pimeään kauteen, syksyn hämärät illat taas houkuttelevat viettämään pidempään aikaa pihalla, kun valaistus on riittävä.
Suomalaiset satsaavat vuosi vuodelta enemmän kodin ulkotilojen viihtyisyyteen. Terassit, patiot, kesäkeittiöt ja parvekkeet nähdään yhä useammin oleskelutiloina, joita halutaan myös sisustaa.
Valaistussuunnittelija Elisa Hillgen arvelee, että taustalla on into ottaa kaikki irti myös kodin ulkotiloista. Käytettävyys ja viihtyisyys ovatkin tärkeitä asioita myös ulkotilojen suunnittelusta.
Vielä pari vuosikymmentä takaperin piha valaistiin pallo- ja käpyvalaisimilla, mutta tänä päivänä markkinoilta löytyy jo huomattavasti enemmän vaihtoehtoja. Irtovalaisimista löytyy sisustusvalaisimia, kuten jalka- ja pöytävalaisimia, valoketjuja ja vaikkapa valaisevia istuimia. Irtovalaisin löytää helposti uuden paikan tilanteen mukaan ja ne saa myös näppärästi halutessaan varastoon talveksi. Tällaiset valaisimet sopivat loistavasti myös parvekkeille.
– Aiemmin valaistuksessa on menty tuttujen vakioratkaisujen ja esimerkiksi sähköurakoitsijoiden ehdotusten mukaan. Nykyään seurataan enemmän piha-alueiden sisustamista, ja inspiraatiota haetaan sosiaalisesta mediasta. Pihoista halutaan oman näköisiä ja siellä uskalletaan olla leikkisiä, sanoo Hillgen.
Käytännöllisyys kaikkein tärkeintä
Hyvä valaistus syntyy käytännöllisyyden kautta. Ensimmäisenä pihavalaistusta suunnitellessa lähdetään liikkeelle siitä, missä osissa pihaa valoa ehdottomasti tarvitaan. Esimerkiksi roskakatos, kulkureitti, ja oleskelualue kannattaa valaista hyvin.
Lisäksi Hillgen suosittelee panostamaan lempeämpiin kohdevalaisimiin, joilla luodaan pehmeää tunnelmaa pihalle. Perusvalaistus kannattaa aina suunnitella pimeimmän vuodenajan mukaan.
– Pimeään vuodenaikaan ajatellaan, että eihän me siellä ulkona oleskella, mutta kannattaa myös pitää mielessä, millainen näkymä pihalle on sisältä. Jos takapiha on synkkä ja pimeä, voi pihan perällä valaista pari puuta, kalliota tai muita elementtejä, jolloin pihaan syntyy jo syvyyttä.
Mitä pimeämpi piha, sitä vähempi valaistus riittää. Valaisimien irtopolttimoita voi hyvin vaihtaa tarpeen mukaan kirkkaampiin tai himmeämpiin tarpeen tai vuodenajan mukaan.
Pääsisäänkäynti ja muut tärkeät kulkureitit kannattaa puolestaan valaista hyvin tai kirkkaimmin, jotta pihaan syntyy selvä hierarkia.
”Jos valo häikäisee, se on kohdennettu huonosti”
Hillgenin mukaan suomalaisten yleisimpiä virheitä pihavalaistuksessa ovat liian kylmien valojen käyttö sekä huonosti kohdennetut valaisimet.
– Seinässä tai pylväässä olevan pallovalaisimen valo menee herkästi hukkaan taivaalle. Jos valo häikäisee, se on kohdennettu huonosti.
Valaistuksen suunnittelussa tuleekin miettiä tarkoin, mitä ja miten halutaan valaista. Ylöspäin kohdennettu valo korostaa – alaspäin suunnattu valo toimii hyvin esimerkiksi kulkureitin valaisuun. Huonosti kohdennettu tai vääränlainen valaisin voi aiheuttaa myös valosaastetta ja häiritä luonnon eläimiä, kuten lintuja, lepakoita ja hyönteisiä.
Olemassa olevien valaisimien kohdalla voidaankin pohtia, voisiko valoja kohdentaa uudestaan. Parhaimmillaan järkevällä valaistuksella säästetään myös rahaa. Nykyisten led-valojen kulutus on esimerkiksi hyvin pientä verrattuna vanhoihin polttimoihin. Valaistuksen suunnittelussa kustannukset tulevatkin ennemmin valaisinhankinnoista ja niiden asentamisesta.
Inspiraatiota pihaan ja puutarhaan kesän asuntomessuilta Mikkelistä!
Kevät ja alkava kesä innoittavat piha- ja puutarhatöihin. Inspiraatiota voidaan hakea sosiaalisesta mediasta ja puutarhaliikkeistä, mutta heinäkuussa Mikkelin asuntomessuilla päästään kurkistamaan 31 erilaisen messukodin piharatkaisuihin. Valaistussuunnittelija Elisa Hillgen on suunnitellut kolmen asuntomessukohteen valaistuksen.
Moni varmasti ajattelee, että pihavalaistus voidaan tehdä vain rakennusvaiheessa, onko se ainut vaihtoehto?
– Tietyllä tavalla se on totta, jos halutaan siirtää olemassa olevia valoja tai rakentaa uutta. Hyvä, joustava tapa päivittää valaistusta on lisätä ulkopistorasioiden määrää, joihin voi kytkeä helposti siirrettäviä irtovalaisimia, Hillgen neuvoo.
Hyvä vinkki on kokeilla erilaisia valoja ennen lopullisen ostopäätöksen tekoa: liikkeistä saa usein mallivalaisimia kokeiluun. Myös värilämpötilaa voidaan näin testata irtopolttimoilla omalla pihalla.
– Toivoisin ihmisille rohkeutta ja uteliaisuutta miettiä oman pihan valaistusta. Usein valaistus voi tuntua vaikealta, koska ei osata. Erikoisliikkeistä ja alan ammattilaisilta saa kuitenkin apua omannäköisen pihan suunnitteluun, mikä lisää parhaimmillaan myös pihan käyttöarvoa.
Jutun on kirjoittanut toimittaja Outi Karilahti. Linkki alkuperäiseen juttuun: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/nain-suomalaiset-mokaavat-pihan-valaistuksessa-voi-tuntua-vaikealta-koska-ei-osata/6455112