Näin päivität lastenhuoneen helposti koululaiselle – sisustussuunnittelija vinkkaa, kuinka muodonmuutos tehdään vaivatta

Lastenhuoneen päivittäminen käy helposti, kunhan uskaltaa tarttua maalipensseliin.

Tuleva syksy tarkoittaa monessa perheessä lastenhuoneen päivitystä koululaisen tai nuoren opiskelijan omilleen muuton myötä. Sisustussuunnittelija Tuija Talvitie jakoi vinkkinsä lastenhuoneen helppoon päivitykseen.

– Lähden aina sisustuksen suunnittelussa siitä, että jo pienen lapsen huonetta ensi kertaa sisustettaessa valitaan kalusteita, jotka kasvavat lapsen mukana ja ovat täten mahdollisimman pitkäikäisiä, sanoo Talvitie.

Myös valaistuksen suunnittelussa kannattaa tehdä pitkäikäisiä valintoja.

– Lastenhuoneen valaisinten tärkein ominaisuus on valo ja turvallisuus, ei lelumainen ulkonäkö. Lastenhuoneeseen olisikin hyvä valita umpinaisia valaisimia, jolloin lentävät sukat, nallet, ja tyynyliinat eivät missään olosuhteissa aiheuttaisi paloriskiä. Lisäksi lapset katselevat valaisinta paljon matalammalta kuin aikuiset, jolloin valaisimet, joissa poltin on näkyvissä, saattavat häikäistä.

Kalusteiden pitkäikäisyyttä lisää muunneltavuus ja moduulit. Matalaksi jäänyttä koulupöytää voidaan korottaa vaihtamalla jaloiksi korkeampi sokkeli. Säilytyskalusteisiin ovia lisäämällä saadaan leluja ja muita tavaroita halutessaan piiloon. Koululainen tarvitsee jo kunnon työpöydän, jolla mahtuu tekemään läksyjä. Painavajalustainen, säädettävä työskentelyvalaisin on myös tärkeä.

Koululaisella käy jo omia kavereita kylässä, joten yökyläilyä varten voidaan huoneeseen hankkia vaikka patjamainen vuodetuoli.

– Koululaiselle on jo myös yleensä tullut omia tärkeitä harrastuksia ja niiden näkyminen huoneen sisustuksessa voi olla tärkeää lapselle. Anna siis persoonan näkyä huoneessa, Talvitie kehottaa.

Lastenhuoneen helppo ja nopea päivitys

Pienilläkin muutoksilla pystytään tekemään ihmeitä: tekstiilejä päivittämällä päästään jo pitkälle. Talvitie kehottaa myös tarttumaan rohkeasti maalisutiin.

Kun lapsi muuttaa pois kotoa…

Syksy tarkoittaa monessa perheessä myös vanhempien lapsien kotoa pois muuttoa opiskelujen perässä. Usein lapsen oma huone säilytetään pitkään sellaisenaan, mutta huone voidaan myös ottaa helposti hyötykäyttöön.

– Usein tyhjentyneestä huoneesta mietitään automaattisesti vierashuonetta, vaikka oman käytön kannalta olisi tähdellisempää tehdä työhuone. Vuodesohvalla ja kevyellä pöydällä nämä kaksi pystytään helposti yhdistämään.

Vastaavasti työskentelyn kannalta sisustussuunnittelija Tuija Talvitiekehottaa miettimään, kuinka paljon tai kuinka pitkiä aikoja kotona oikeasti tehdään töitä. Ajoittaiseen työskentelyyn riittää vaikkapa seinähyllyjärjestelmässä oleva työtaso.

– Maali on edullinen tapa muokata huone aivan toisen näköiseksi. Jos värin valinta tuntuu haastavalta, esimerkiksi harmaan tai harmaan ja beigen sekoitus ”greige”, on varsin turvallinen sävy, jonka rinnalle sopivat hyvin omat lempivärit.

Uudistaakseen huoneen ilmettä, ei kaikkia seiniä edes tarvitse maalata.

– Nyt tehdään paljon graafisia kuviomaalauksia eli teipataan esimerkiksi vuoren harjanteet seinälle ja maalataan ala- ja yläosat eri väreillä. Maalaaminen on todella helppoa, eikä vaadi kummoisia taitoja, jos ei hirveän vakavasti suhtaudu omaan työnjälkeen.

Lapset valitsisivat usein aikuista rohkeammin maalisävyksi kirkkaita värejä. Sisustussuunnittelija kehottaa aikuista rajaamaan lapsen lempivärien mukaan muutaman vaihtoehdon, joista antaa lapsen tehdä lopullisen päätöksen.

– Vähän vierastan sitä, että vanhempi määrittää kaiken. Lastenhuone on kuitenkin lastenhuone. Välillä mennään turhankin mustavalkoiselle linjalla. Siitä voisi hiukan hellittää, Talvitie sanoo.

Toiminnallinen lastenhuone on trendikäs

Oman haasteensa lastenhuoneen sisustamiseen tekee huoneen jakaminen kahden tai useamman lapsen kesken.

Kohde 3 (3)

– Olisi hyvä, että esimerkiksi kahdelle lapselle jaetussa huoneessa kummankin puolelle jäisi ikkuna. Huoneen jakaminen isolla hyllyllä jättää usein toisen puolen huoneesta pimeäksi. Jos hylly on ainut vaihtoehto, niin valitsemalla jakajaksi puolikorkean hyllyn, saadaan valo kulkeutumaan tiloihin tasaisemmin. Pienen tilan jakamiseen löytyy muitakin vaihtoehtoja: esimerkiksi teleskooppikiskoilla katon ja lattian väliin voi pingottaa valoa läpi päästävän kankaan, Talvitie sanoo.

Lastenhuoneissa on jo pitkään nähty trendinä pesämäiset ja majamaiset rakennelmat, joita voidaan luoda esimerkiksi puoliparvilla. Puoliparvilla säästetään myös tilaa ja saadaan pieneenkin tilaan toiminnallisuutta.

– Toiminnallisuus on tällä hetkellä ehkä se suurin trendi lastenhuoneissa. Esimerkiksi seinälle asennettuja puolapuita voidaan käyttää tikapuina sänkyyn ja niillä saadaan lisäksi lapsi liikkumaan omassa huoneessakin. Toiminnallisuutta voidaan tuoda huoneeseen myös renkailla, keinulaudoilla tai maalaamalla seiniä liitutaulumaalilla.

Lastenhuoneissa on jo pitkään nähty trendinä pesämäiset ja majamaiset rakennelmat. Puoliparvilla säästetään tilaa ja saadaan pieneenkin tilaan toiminnallisuutta.

– Toiminnallisuus on tällä hetkellä ehkä se suurin trendi lastenhuoneissa. Esimerkiksi seinälle asennettuja puolapuita voidaan käyttää tikapuina sänkyyn ja niillä saadaan lisäksi lapsi liikkumaan omassa huoneessakin. Toiminnallisuutta voidaan tuoda huoneeseen myös renkailla, keinulaudoilla tai maalaamalla seiniä liitutaulumaalilla.

Inspiroidu lastenhuoneista Mikkelin Asuntomessuilla!

Mikkelin Asuntomessujen upeat kodit avaavat ovensa 14.7.-13.8.2017 messuvieraille. Lapsiperheiden kodeissa lasten omat toiveet on otettu huomioon kekseliäisyyttä ja leikkisyyttä unohtamatta.

Alle kouluikäisten huoneet löytyvät kohteista 3,8,15,20, 24 sekä 31. Kouluikäisten huoneisiin voi tutustua kohteissa 3, 8, 9, 15, 20, 21, 23, 24 sekä 31. Aikuistumisen kynnyksellä olevien teinien huoneet löytyvät kohteista 1, 8 ja 15.

Hankkimalla liput jo ennakkoon, saa liput -20 prosenttia edullisemmin! Hanki liput täältä.

Jutun on kirjoittanut toimittaja Outi Karilahti. Linkki alkuperäiseen juttuun: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/nain-paivitat-lastenhuoneen-helposti-koululaiselle-sisustussuunnittelija-vinkkaa-kuinka-muodonmuutos-tehdaan-vaivatta/6492616#gs.Sv=vVaM