Muunneltava ja moderni koti on helppo koti

 teksti: Satu Evilampi

Kuittisten perhe asuntomessukohde nro 16:ssa on talkoillut urakalla. Talo on sisältä valmis; se on itse asiassa täysin sisustettu. Pihalla ainoa hidaste on nyt se, ettei tavaraa voida toimittaa aina yhtä nopeasti kuin talkoolainen sitä tarvitsisi. Töistä on otettu urakan vuoksi vapaata ja jos perheen emäntä ei vastaa puhelimeen, voi se johtua siitä, että hänet löytää maalaustelineiltä.

”Saakohan tästä Saunaseuran niskoilleen?” Tomi Kuittinen naurahtaa.

Perinteistä savusaunaa (messukohde nro 16a) on nimittäin päädytty jonkun verran modernisoimaan. Siihen on liitetty pesuhuone, jossa pääsee suihkuun. Eikä siinä kaikki; koko saunassa on lattian alla sähkövastukset.

”Holvisaunanhan saa ihan millaisena haluaa, ja me päädyimme näihin valintoihin käytännön ja mukavuuden vuoksi. Pesutilan suihkuineen tarvitsemme, koska saunasta on kiva piipahtaa uima-altaaseen, mutta savuisista löylyistä ei voi mennä altaaseen peseytymättä, joten suihku on oltava,” hän toteaa.

”Sähkövastuksiin taas päädyimme, koska saunaa on sydäntalvella mukavampi lämmittää, jos se ei ole lähtötilanteessa täysin kylmillään. Tosin Holvisauna toimii sikäli vanhan maakellarin kanssa samoin, että sen sisälämpötila ei koskaan laske pakkasen puolelle,” Kuittinen kertoo.

Ajatonta ja muunneltavaa

Mukavuutta ja joustavuutta on haettu talon kaikissa ratkaisuissa. Sisätiloissa perhe on pyrkinyt mahdollisimman vaivattomaan muunneltavuuteen mm. jälleenmaalattavin tapetein ja siirrettävin kaapein.

Tavallisesti uudisrakentamisessa seinät jätetään kaappien kohdalta tasoittamatta ja maalaamatta, jos talon piirustuksiin on merkitty kiintokalusteita, mutta Kuittisten talosta ei tällaisia kiintokalusteille varattuja paikkoja löydy keittiötä lukuunottamatta lainkaan.

”Emme halunneet esimerkiksi makuuhuoneeseen kiinteitä kaapistoja. Edellisessä talossamme oli kiintokaapein kalustettu 10 m2:n makuuhuone, joka tarjosi oikeastaan vain yhden mahdollisen sängynpaikan eikä siellä voinut muuttaa järjestystä vaikka olisi halunnut,” Anne-Maria Kuittinen kertoo.

Tässä talossa makuuhuoneesta on tehty riittävän iso, 15 m2, minkä lisäksi sinne on valittu siirrettävät kaapit. Näin sekä tila että vapaasti liikuteltavat kalusteet luovat puitteet helpolle muunneltavuudelle.

Värimaailma myöhemmin uusiksi? Helppoa se ainakin on!

Muunneltavuuteen ilman isoja remontteja on pyritty myös seinämateriaaleissa. Jälleenmaalattavat tapetit voidaan maalata useaankin kertaan. Messuajan valko-harmaa-musta värimaailma saattaa myöhemmin ihan pienellä remontilla vaihtua halutessa kokonaan toiseksi.

”Edellinen talomme oli sisustettu maalaisromanttisesti, nyt halusimme muunneltavuutta. Olemme tehneet seinien osalta kaikki huoneet keskenään samalla periaatteella, vain kuosi vaihtuu huoneesta toiseen. Jälleenmaalattava tapetti, jossa kuosina on kapeampaa tai leveämpää raitaa, pientä

kukkakuviota ym. – joka huoneessa erilaista, jätetään nyt valkoiseksi, mutta myöhemmin värit voivat muuttua ihan kokonaan,” Tomi Kuittinen kertoo.

”Tapettien irroittaminen on tosi työlästä,” Anne-Marie Kuittinen vahvistaa.

”Viimeksi homma meni siten, että valitsimme Laura Ashleyn mutta emme tulleet lainkaan ajatelleeksi, mikä työ on edessä sinä päivänä, kun kyllästymme siihen ja haluamme jotain ihan muuta.”

Vaivattomia pintoja ja ratkaisuja myös lemmikeille

Talossa on pyritty kaikissa valinnoissa myös tietynlaiseen ajattomuuteen, jotta tyyliä olisi helppo muuttaa myös siinä mielessä, ettei mikään ohimennyt trendi harmita muutaman vuoden kuluttua. Lattiat ovat koko talossa keittiötä ja kosteita tiloja lukuunottamatta valkoiseksi käsiteltyä saarniparkettia. Keittiön ja kosteiden tilojen lattiat ovat käytännöllistä klinkkeriä. Perheen neljää pikkukoiraa varten ei ole erikseen suunniteltu sisäänkäyntejä tai pintamateriaaleja, koska helppohoitoiseksi ja käytännölliseksi suunniteltu talo on vallan mainio myös niiden kannalta.

”Takapihalla on kaksi sisääntuloa, joista toisesta on suora kulku pesutiloihin. Tätä sisääntuloa tullaan varmasti käyttämään jatkuvasti koirien kanssa, mutta ei sitä ole niitä varten suunniteltu. Se että uima-altaalta pääsee mukavasti suoraan pesutiloihin, joissa on klinkkerilattia, sattuu vaan sopimaan hyvin myös koirille,” Kuittiset toteavat.

Selkeitä kokonaisuuksia niin sisällä kuin pihallakin

Kuittiset ovat suosineet talossaan yhtenäisiä, selkeitä tiloja ja pyrkineet käyttämään tilan tehokkaasti. ”Tehoneliö” on perheelle mieluinen sana. Niinpä myöskään kesähuone Unikkoa ei ole haluttu jakaa, vaan tila pidetään yhtenäisenä. Koska kesähuone on nimensä mukaisesti muussa kuin varastokäytössä vain kesäisin, paksut hirsiseinät riittävät hyvin eikä niitä tarvitse eristää.

Terassi jatkuu yhtenäisenä läpi koko pihan, mutta sitä nostetaan Unikon ja talon välissä portaalla siten, että tilaan syntyy miellyttävästi vaihtelua. Yläpihalle, jonne tulee 100 m2 puolukka- ja mustikkakunttaa, pääsee Unikon terassilta, kun korkeuseroa tasoitetaan muutamalla portaalla, jotka kaartuvat savusaunan päältä alapihalle.

Seuraavaksi perhe odotteleekin juuri kunttaa, joka tulee peittämään savusaunan päällisen, mutta jota on tilauksessa niin paljon, että sitä riittää saunan ympärillekin mukavasti. Koska tontti sijaitsee moreeniharjulle, on paikka kuntalle, leikatulle metsäpohjalle, ihanteellinen.