Kahdeksansivuisen Passiivikivitalo Mutterin ulkoseinäpinta-alan määrä on pienempi kuin vastaavassa perinteisen mallisessa talossa, minkä ansiosta myös lämpöhäviö ulkovaipasta on saatu pienemmäksi. Energiatehokkuus perustuu paitsi talon erikoiseen ulkomuotoon, myös energiatehokkaaseen runkoon, eristeisiin, ikkunoihin ja lämmitysratkaisuihin.
– Lähdimme heti tontinhakuprosessin alkuvaiheessa yhteistyöhön Passiivikivitalon kanssa. Energian hinta ei tulevaisuudessa varmasti ainakaan laske, joten passiivienergiatalo tuntui hyvältä ratkaisulta, talon rakennuttaja Miikka Ojala kertoo.
Talo lämpiää pääosin puilla ja esimerkiksi lattialämmitys on toteutettu takan lämpöä hyväksikäyttämällä. Takasta lämpö johdetaan putkia pitkin lattiaan, minkä lisäksi piippukeräin kerää talteen savupiipun hukkalämpöä. Kesäisin käytetään aurinkokeräimiä. Talossa on myös sähkövastukset, joita Ojalan mukaan tullaan käyttämään pääosin silloin, kun perhe on pidempään poissa.
– Erikoisen muotoisen kohteen sisustamisessa oli yllättävän vähän haasteita. WC:t olivat haastavan malliset, mutta muuten vaikeuksia oli talon rakennusprojektin aikana odotettua vähemmän, Ojala summaa.
Passiivikivitalo Mutterissa on huomioitu talon ja sen asukkaiden elinkaari. Esimerkiksi yläkerta on rakennettu itsenäiseksi yksiöksi, jonne on oma sisäänkäynti.
– Nyt ensi alkuun yläkerta laitetaan vuokralle, mutta ajatuksena oli, että seitsemäntoistavuotias poikamme voi muuttaa jossakin vaiheessa sinne harjoittelemaan itsenäistymistä.
Miikka ja Tiia Ojala saivat talonsa valmiiksi hyvissä ajoin ennen Asuntomessujen alkua. Passiivikivitalo Mutteriin muuttaa kolmehenkisen perheen lisäksi tanskandoggi Sani.
– Olo on väsynyt mutta onnellinen talon valmistuttua, Miikka Ojala toteaa.