Ministeri Tiilikainen Asuntomessujen avajaisissa: puurakentaminen on Suomelle suuri mahdollisuus

Kesän 2016 Asuntomessut avattiin tänään Seinäjoen Pruukinrannassa. Messut avasi maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ja avajaistervehdyksen esitti Suomen Asuntomessujen hallituksen puheenjohtaja Hannu Rossilahti.

Kimmo Tiilikainen nosti esiin puurakentamisen Seinäjoen messualueella. Tiilikainen korosti, että monipuolinen puun käyttö rakentamisessa on Suomelle suuri mahdollisuus biotalouden aikakaudella.

– Puutalorakentaminen on vahvasti mukana tämän vuoden Asuntomessuilla. Puusta on rakennettu pääosa omakotitaloista ja yksi kerrostalo. Puukerrostalon rakennuttaja, Lakea, sai PEFC- projektisertifikaatin sen osoituksena, että käytetyt puut ovat alkuperältään kestävästi hoidetuista metsistä. Tällainen teollinen puurakentaminen tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia vientitoiminnalle. Myös pientalorakentaminen on jatkossakin tärkeä puunkäytön muoto.

Tiilikainen korosti, että Seinäjoella on osattu rakentaa modernisti, kuitenkin perinteitä kunnioittaen.

– Täällä osataan hyödyntää kulttuuriympäristöjä. Pruukinrannan asuntomessualueella on yhdistetty nykyaikainen teollinen puurakentaminen ja pohjalaistalot, jotka ovat osa talonpoikaista rakennuskulttuuriamme.

Väestön ikääntyminen muokkaa asumista Suomessa

– Asuntomessujen tehtävänä on esitellä asumisen ja rakentamisen uusia ratkaisuja ja innovaatioita sekä parantaa asumisen laatua Suomessa, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala toteaa.

Tulevaisuudessa asumiseen tulee vaikuttamaan kaupungistumisen ohella väestön ikärakenteen muutos. Tilastokeskuksen ennusteen mukaan vuoteen 2060 mennessä lähes 30 prosenttia Suomen väestöstä on yli 65-vuotiaita, kun vuonna 2020 luku on hieman yli 22 prosenttia.

– Senioriasuntojen tarve tulee kasvamaan. Samalla esteettömyys, hyvät kulkuyhteydet ja kattavat lähipalvelut nousevat yhä tärkeämpään rooliin. Kompaktien asuntojen tarve ja palvelutarjonta kasvaa. Uudentyyppisillä palveluilla tulee olemaan merkittävä rooli: esimerkiksi erilaisilla teknologisilla ratkaisuilla ja apuvälineillä pystytään turvaamaan senioreiden kotona asumista, Osuuskunta Suomen Asuntomessujen hallituksen puheenjohtaja Hannu Rossilahti sanoi avajaistervehdyksessään.

– On ennustettu, että kaupungistuminen johtaa myös yhä yhteisöllisempiin asumisratkaisuihin. Yhteiset asumisen ja olemisen tilat ja elämäntilanteen mukaan joustavat asunnot näkyvät yhä kasvavana trendinä.

Asuntomessuilla Seinäjoella uusia ratkaisuja edustavat muun muassa minikodit, joita on messualueella neljä kappaletta, sekä puukerrostalo Mäihä, jossa on uudentyyppinen hankintamuoto, Lakean Omaksi-rahoitusjärjestelmä.

Tänä vuonna Asuntomessut ovat ensimmäistä kertaa Etelä-Pohjanmaalla.

– Pohjanmaan erityispiirteisiin kuuluu kova tekemisen tahto, loistava yhteishenki ja yritteliäisyys. Tämä kaikki on selvästi nähtävissä Seinäjoella. Seinäjoki on alueensa kasvava ja kehittyvä kaupunkikeskus, Rossilahti sanoi.

Pohjalainen tekemisen tahto näkyy messualueella Seinäjoella

 

– Asuntomessuilla Seinäjoella pohjalaisuus näkyy monella tavalla, muun muassa rakennusaikaisessa teemassa pohjalaiset rakennus- ja puusepäntaidot. Pohjalaiset puusepäntaidot ovat olleet tunnettu käsite maassamme jo 1800-luvulta alkaen ja esimerkiksi Sakari Topeliuksen Maamme – kirjassa vuonna 1875 mainittiin pohjalaisten kirvesmiesten olevan Suomen  parhaita. Asuntomessut Seinäjoella  haluaa jatkaa tätä kunniakasta perinnettä, totesi projektipäällikkö Kirsi Joensuu.

Pohjalaisuus tulee esiin myös asuntomessualueen rakentajien kautta. Duudsoneista tuttu HP Parviainen ja pikaluistelija Pekka Koskela ovat rakentaneet kotinsa Pruukinrantaan, ja messualueelle tulevissa uusissa asukkaissa on myös pesäpallossa ansioituneita rakentajia. Rakentajaperheiden joukosta löytyy myös perhe, joka palaa nyt kotiseudulleen Pohjanmaalle.

Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala jatkoi, että Asuntomessujen teema, pohjalainen tekemisen tahto, näkyy Asuntomessuilla Seinäjoella kaikessa siinä tekemisessä ja yhteishengessä, jolla messurakentajat ovat kotejaan rakentaneet.

–Yhteistyössä rakentajaperheiden ja näytteilleasettajien kanssa olemme rakentaneet Asuntomessut ensimmäistä kertaa Etelä-Pohjanmaalle, Tuomaala totesi.

Messualueelle Pruukinrantaan on rakentunut 35 pientaloa, joista yksi on paritalo, sekä yksi puukerrostalo ja yksi rivi-/-luhtitalo. Kaikkiaan näyttelykohteita on 43. Messualueen luonto on  säilytetty osana aluetta ja talot ja tontit sulautuvat ympäröivään mäntymetsään.  Asukkaita alueelle muuttaa noin 250.

 

Lisätiedot

Hannu Rossilahti, hallituksen puheenjohtaja, Suomen Asuntomessut, p. 0400 921 490 [email protected]

Harri Tuomaala, toimitusjohtaja, Suomen Asuntomessut, p. 040 0322 602 [email protected]

Kirsi Joensuu, projektipäällikkö, Asuntomessut Seinäjoella, p. 040 840 0642,  [email protected]

www.vanha.asuntomessut.fi

#asuntomessut2016

Asuntomessujen kuvapankki lehdistön käyttöön: https://arkisto.vanha.asuntomessut.fi/image-gallery/