Sonja ja Juha Lähdesmäki rakensivat unelmiensa kodin Seinäjoen Asuntomessuille. Perhe on viihtynyt upeiden ulkoilumaastojen keskellä mainiosti.
Porin Asuntomessuilla järjestettiin ensimmäistä kertaa messujen historiassa vanhojen messualueiden asukkaiden tapaaminen. Poriin saapuikin asukkaita aina Hyvinkäältä ja Seinäjoelta saakka tutustumaan Porin messualueeseen ja -kohteisiin sekä keskustelemaan omista kokemuksistaan messurakentajina.
Mukana Reunion-tilaisuudessa olivat muiden muassa Juha ja Sonja Lähdesmäki tyttärensä kanssa. Perheen koti, kohde nimeltä Designtalo Trio nousi Seinäjoen Pruukinrannan messualueelle vuonna 2016.
Lähdesmäet kertovat hakeneensa messurakentajiksi ensisijaisesti siksi, että Pruukinrannan alue tuntui kiinnostavalta ja koska he tarvitsivat ympärilleen enemmän neliöitä. Perhe kasvoi nimittäin kertarysäyksellä kahdella, kun aiemmin yksilapsiseen perheeseen syntyivät kaksospojat. Entinen koti jäi auttamatta liian pieneksi.
– Tilantarve yllätti ja messujen ajoitus oli hyvä, Sonja summaa.
Liikunnallinen perhe halusi rakentaa yksitasoisen lapsiperhekodin ja suunnitelma onnistui, lääniähän lakeuksilla riittää. Perhe sai unelmakotinsa lisäksi reilunkokoisen pihan.
Perhe kertoo viihtyneensä loistavasti kodissaan – niin hyvin, että messurakentamiseen liittyvä ylimääräinen vaiva on kuittaantunut. Sonja kehuu erityisesti viihtyisää, luonnonläheistä ympäristöä. Lähellä on järvi, johon on päässyt polskimaan kesäisin ja talvella perhettä viihdyttävät hiihtoladut, jotka lähtevät melkein kotiovelta.
Messurakentamiseen liittyy enemmän jatkuvaa yhteydenpitoa moneen eri suuntaan kuin aivan tavallisessa omakotitalorakentamisessa.
– Se sähköpostien määrä oli valtava, kun samaan aikaan oltiin yhteydessä messuorganisaatioon, talofirmaan ja sisustussuunnittelijaan. Aikataulut ovat tarkemmat, Juha kuvailee.
Lähdesmäet saapuivatkin Poriin nauttimaan ja katselemaan messukoteja ilman stressiä.
– Messukoteja katsoo tietysti ihan uusin silmin, kun on itse käynyt läpi messurakentamisen. Ennen oman kodin rakentamista kiersimme Asuntomessuja sillä silmällä, että piti tehdä paljon päätöksiä oman kodin suhteen. Nyt ei tarvitse silmäillä yksityiskohtia samalla tavalla, Sonja iloitsee.
Perheellä on takanaan suuri messutaloprojekti, joten vinkkejä parhaillaan rakentavillekin löytyy.
– Huomasimme, että asiantuntijoihin kannattaa panostaa. Ja että myös piha tulee budjetoida! Siihen uppoaa yllättävän paljon rahaa ja on tärkeää, että pihasta saa viihtyisän, Juha luettelee.
Onnellisempia kuin muut?
Asuntomessujen Asuntobarometrin mukaan 81 prosenttia suomalaisista on tyytyväisiä asumiseensa. Messukotien asukkaista tyytyväiseksi itsensä luokittelee peräti 89 prosenttia. Juha Lähdesmäen mukaan tämä johtuu siitä, että naapurit ovat samanhenkisiä ja samassa tilanteessa alusta alkaen. Porukka hitsautuu yhteen ja muiden kanssa voi jakaa kokemuksia rakennusvaiheen alusta loppuun.
– Muihin asuinalueisiin verrattuna messualue rakentuu kerralla valmiiksi, mikä on hieno juttu, Juha sanoo.
Seinäjoen messulaiset ovatkin viihtyneet hyvin yhdessä: kukaan ei ole toistaiseksi muuttanut pois ja yhteistä tekemistäkin riittää. Uuden vuoden juhliin alueen asukkaat keräävät yhteisen potin ilotulitusta varten, ja vappuisin on vuorossa Hali-patsaan eli messualueelle pystytetyn A Big Hug -taideteoksen lakitus.
Messurakentajilla on tietysti hyvin ainutlaatuisia kokemuksia rakentamisesta. Muiden upouusien kotien läpi kun ei kävele kuukauden aikana kymmeniä tuhansia tuntemattomia ihmisiä. Miltä se oikein tuntuu?
– Onhan se aika erikoista. Aika moni on tullut huikkaamaan, että hei mä olen käynyt teillä, Juha nauraa.
– Mutta koimme, että koti muuttui kodiksi vasta messujen jälkeen. Odotus tuntuikin aika pitkältä, vaikka messut eivät kauan kestäneetkään. Lasten oli vaikeinta ymmärtää, ettei omiin huoneisiin voi pujahtaa narujen alta, vaikka niissä jo omia leluja onkin, Sonja kertoo.