Suomen Asuntomessut järjestää 1.–9.9.2018 yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa uudenlaisen kaupunkitapahtuman, joka nostaa esiin kaupunkiasumisen uusia innovaatioita ja näyttää asumisen arkea ja juhlaa jätkäsaarelaisten näkökulmasta. Kaupunkielämää Jätkäsaaressa -asuntomessutapahtumassa keskustellaan tulevaisuuden kaupunkiasumisesta ja sen aikana vierailija voi kurkistaa jätkäsaarelaisten elämään – taloyhteisöjen yhteistiloihin ja kattosaunoihin, kortteleihin, pihoihin ja puistoihin. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Asuntomessut on asumisen kokeilualusta – uutena esimerkkinä Kaupunkielämää-tapahtumassa järjestettävä Hackathon
Asuntomessujen uusi tapahtumakonsepti voidaan toteuttaa kaikenlaisissa kehittyvissä kaupunkiympäristöissä Suomessa ja kansainvälisesti.
Yhdessä asukkaiden, Helsingin kaupungin, Ympäristöministeriön ja muiden kumppaneidemme kanssa haluamme olla rakentamassa ja kehittämässä kaupunkielämää täysin uudella tavalla. Tämä uusi toimintamalli on luonnollinen jatkumo Osuuskunta Suomen Asuntomessujen yli 50-vuotiselle tarinalle asumisen kehittämisestä Suomessa. Laajennamme nyt toimintaamme myös varsinaisten Asuntomessut- tapahtumien ulkopuolelle, joita järjestetään jatkossakin vuosittain eri puolilla Suomea. Yksiselitteinen puolueeton tehtävämme on nyt ja jatkossa asumisen hyvinvoinnin vaaliminen ja kehittäminen Suomessa”, kertoo Osuuskunta Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala.
Syyskuussa ensimmäistä kertaa järjestettävä kaupunkiasumisen tapahtuma tarkastelee Jätkäsaaren avulla urbaania kaupunkielämää. Tapahtuman seminaareissa ja keskustelutilaisuuksissa teemoina ovat mm. kaupunki palveluna, asumisen uudet konseptit, ikääntymisen arki ja juhla, yhteisöllinen asuminen, kestävä kaupunkikehitys ja ihmiskeskeinen arkkitehtuuri. Keskustelijoina on mm. Helsingin, Tampereen ja Jyväskylän yliopiston kaupunkitutkijoita, ikääntymisen ja hoivan huippututkimusyksikön tutkijoita, asuntoalan arkkitehteja sekä kaupunkien rakentajia ja palveluntuottajia. Lopullinen seminaariohjelma julkistetaan elokuun alussa.
Kaupunkielämää-tapahtuman päätösviikonlopun aikana toteutetaan kiinteistö- ja rakennusalan kansainvälinen AEC (Architecture, Engineering, Construction) Hackathon, joka on osa 11.–12. syyskuuta järjestettävää kansainvälistä WDBE 2018 -konferenssia. Jätkäsaarelaiseen asumisen ja elämisen kehittämiseen tähtäävä Hackathon toteutetaan Kojamon nykyään omistamassa Vanhan Polin päärakennuksessa 7.–9.9.2018. Yhteistyökumppanina on digitalisaatiota vauhdittava KIRAdigi.
Helsingin kaupunki panostaa kaupunkiasumisen monimuotoisuuteen
Helsingin kaupungin asuntopolitiikan tavoitteina ovat tasapainoinen kaupunkikehitys ja monimuotoiset ja kohtuuhintaiset asumisvaihtoehdot eri elämäntilanteisiin. Jätkäsaaressakin tähän pyritään noudattamalla kaupungin asuntotuotannon hallinta- ja rahoitusmuototavoitteita. Alueelle rakentuu niin Ara-vuokra-asuntoja, Hitas- ja asumisoikeusasuntoja kuin myös yksityisiä omistus- ja vuokra-asuntojakin.
”Kaupungistuminen on globaali megatrendi. Myös Helsinki kasvaa huimaa vauhtia. Viime vuonna Helsinkiin muutti 8 091 uutta helsinkiläistä. Alkuvuonna Helsingissä on hyväksytty asuntorakentamisen asemakaavoja jo yli 500 000 kerrosneliön edestä.
Kasvun takana on ihmisten halu muuttaa kaupunkeihin. Ihmiset, kohtaamiset, urbaani kaupunkikulttuuri ja palveluiden monimuotoisuus ovat kaupungin vetotekijöitä. Helsinki haluaa erottautua panostamalla erityisesti kaupungin toimivuuteen. Haluamme tarjota parhaat puitteet urbaanille elämälle”, pormestari Jan Vapaavuori sanoo
Jätkäsaaressa asuu nyt noin 6 000 ihmistä ja valmistuessaan 2020-luvun lopulla Jätkäsaari on yli 20 000 asukkaan asuinalue. Tapahtumassa tuodaan esille muun muassa kaupunginosan suunnittelua, rakentamista ja alueen palveluita. Alueen asukkaat ja yrittäjät on otettu mukaan tapahtuman suunnitteluun.
Ohjelmaa asukkaille, perheille ja asiantuntijoille
Kaupunkielämää-tapahtuma sopii kaikille kaupunkiasumisesta ja -elämästä kiinnostuneille sekä asumisen asiantuntijoille. Tapahtuman pääpaikkana palvelee Jätkäsaaren keskelle rakentuva Hyväntoivonpuisto.
Arkipäivisin on kullekin päivälle teemoitettua asiantuntijaohjelmaa, loppuiltapäivästä kokoonnutaan Jätkäsaari-foorumiin ja illan päätapahtuma houkuttelee yleisöä myös laajemmin. Molempina viikonloppuina alueella on perheille viihteellistä ohjelmaa ja musiikkia.
Kävijät pääsevät myös tutustumaan jätkäsaarelaisiin koteihin, yhteistiloihin ja kortteleihin.