Mikkelin asuntomessualueen pihat mukautuvat hienosti järvimaisemaan

Messupihat saivat kiitosta messuilla vierailleilta maisemasuunnittelijoilta, jotka kävivät AsukasAreenalla perjantaina 11.8. kertomassa näkemistään ratkaisuista.

Se jäi kyllä päällimmäiseksi mieleen, että Saimaan rannalle rakennetun messualueen upeat järvinäkymät on otettu hienosti huomioon, Maisemasuunnittelijat ry:n hallituksen jäsen Eija Leskinen aloittaa.

Jyrkkäpiirteinen rantakallio näkyy suunnittelussa varsinkin rantakortteleissa (kohteet 5-9 sekä 17–25), joissa taloja kiertävät terassiratkaisut, portaat ja erilaiset tasanneratkaisut ovat enemmän sääntö kuin poikkeus.

Korkeuserot tuovat haastetta erityisesti hulevesien eli sade- ja sulamisvesien ohjaamiseen, joka on täällä toteutettu varsinkin katualueilla tyylikkäästi ja tehokkaasti. Messukohteista numero 5, Wave, jäi hulevesien ohjaamisen osalta erityisesti mieleen. Pihat eivät lätäköidy, kun hulevesisuunnittelu on tehty kunnolla, Leskinen jatkaa.

Alueen luonnonarvot, kulttuurimaisema ja tavoite luoda hyvä asuinympäristö vaikuttivat siihen, että alueen puustoa pyrittiin säilyttämään mahdollisimman paljon. Osasyynä oli liito-oravien elinolosuhteiden turvaaminen, mutta kaupunki katsoi että puustoinen asuinalue on myös viihtyisyystekijä.

Katettu terassi

Tänä päivänä keskitytään paljon myös ulkona oleskeluun ja sen huomaa erityisesti täällä Mikkelissä, jossa varustelua riittää. Hiekkalaatikot ja lasten keinut ovat harvassa, mutta se selittyy sillä, että kaupunki on tehnyt puistot ajoissa valmiiksi ja niissä on todella monipuolinen leikkivälinevarustelu. Puistoissa on myös ympäristötaidetta, jota soisi nähtävän enemmänkin yleisillä viheralueilla, Leskinen tiivistää.

Perennaistutuksia on suhteellisen vähän, mutta laajat terassit antavat mahdollisuuden ruukkupuutarhoille. Kun istutusalueita on, ne on selkeästi rajattu istutusaltaisiin, joka onkin sopiva tapa rakentaa luonnon keskellä. Myös muut kivityöt on laadukkaasti toteutettu koko alueella, Leskinen summaa.

Maisemasuunnittelijoita ilahdutti se, että suurimmassa osassa pihoja oli käytetty ammattimaista pihasuunnittelijaa ja viherrakentajaa. Tämä näkyi pihojen toimivuudessa ja laadukkaassa lopputuloksessa.

Luonnon vastapainona nähdään tasokkaasti suunniteltuja kesäkeittiöratkaisuja, rakenteisiin integroituja ruoanvalmistusvälineitä sekä sisäpiha- ja terassiratkaisuja.
Luonnon vastapainona nähdään tasokkaasti suunniteltuja kesäkeittiöratkaisuja, rakenteisiin integroituja ruoanvalmistusvälineitä sekä sisäpiha- ja terassiratkaisuja.

Yleisesti voidaan todeta, että Kirkonvarkauden asuntomessualue ei koostu moni-ilmeisistä rakennetuista pihoista vaan luontevasti olemassa olevaan luontoon rajautuvista, hillityistä ja tyylikkäistä pihoista, Leskinen päättää.

Vinkit messukävijälle

Kohde 1 ja 3 
Yhteinen nurmipiha, jossa kahden lähekkäin sijoitetun omakotitalon eri-ikäiset asukkaat on saatu huomioitua niin, että molemmilla asukkailla on oma rauhaisa piha-alueensa. Kiinnitä huomiota myös istutusaltaisiin ja taitavasti viimeisteltyihin sisäpiharatkaisuihin.

Kohteet 5-9
Jyrkkäpiirteisten rantatonttien hulppeat terassit sekä useampaan tasoon rakennetut porras- ja tasanneratkaisut hivelevät varmasti vaativammankin messukävijän silmää.

Kohde 9 Villa Sukka
Ihastuttava, 3×7 metrinen ja yli 2 metriin nouseva kasvihuone on monen viherpeukalon puutarhaunelma. Rinteeseen on istutettu omenapuita ja marjapensaita. Kasvihuoneen sijainti on valittu taitavasti suojaan tuulelta, tontin valoisimmalta paikalta. Autotallin katolla kukkiva maksaruohomatto on omiaan luomaan elinympäristön erilaisille pölyttäjähyönteisille.

Kohde 10 HONKA INK
Erittäin luonnonmukainen piha, jossa pääraaka-aine on kuntta. Sisäpihalla on viehättävä kasvihuone jonne kulkee kevyesti katettu polkualue.

Kohde 12 Villa Ankkuri
Heinzenpuistoon rajautuvan rinteen pengerrykseen käytetyt luonnonkivilohkareet ja taloa kiertävä näyttävä liuskekivikäytävä on jo itsessään komea näky. Terassit on tehty lähes huoltovapaasta lehtikuusesta. Tässä kohteessa on myös kesäkeittiö ja saunatynnyri.

Kohde 21 Rauhan ja Onnin Jukkatalo
Ikääntyvän pariskunnan vanhuuden kodiksi rakennetussa pihapiirissä on paljon erilaisia hyötykasveja, kuten hedelmäpuita ja marjapensaita. Tästä kohteesta löytyy myös tiettävästi ainoa alueen vesiaihe.

Kohde 26 Kotikontti
Metsänrajaan rajautuvalle tontille on rakennettu perheen ruoanlaittoa ja yhteisiä illanviettoja palvelemaan yli 100 neliöiden viehättävä puupohjainen terassikokonaisuus. Keskelle terassia on istutettu omenapuu, kuten oli perheen aiemmassakin kodissa. Ruukkupuutarhassa kasvaa erilaisia ruoanlaittoa maustamaan istutettuja hyötykasveja, kuten paprikaa ja chiliä.

messualue