Messutaloissa arki on tehty helpoksi

Asuntomessujen taloista saa monipuolisia vinkkejä muun muassa säilytykseen, vaatehuoltoon, kodin tekniikan hallintaan ja toiminnalliseen keittiöön.

Pyykinpesu ja harrastusvälineiden huolto on suuressa roolissa etenkin lapsiperheissä. Asuntomessujen taloissa on kiinnitetty erityistä huomiota kodinhoitotilojen toiminnallisuuteen: tilaa on varattu reilusti niin likapyykin säilytykseen kuin pyykin kuivaamiselle ja jälkikäsittelylle. Kodinhoitotilojen yhteydessä on usein lattiakaivollisia kuraeteisiä, joissa saa helposti suihkutettua esimerkiksi lasten saappaat. Myös erikoisempia ratkaisuja löytyy: esimerkiksi Aeroc-kivitalo Louhen kellarikerroksessa sijaitseviin kodinhoitotiloihin johtaa pyykkikuilu.

Säilytystilaan ja -ratkaisuihin on panostettu muun muassa Terca-tiilitalo Mustikassa, Aeroc-kivitalo Louhessa, Passiivikivitalo Mutterissa ja Lammi-Kivitalo Villa Hessessä. Näistä kahdessa jälkimmäisessä on esimerkiksi tilavat walk-in-vaatehuoneet.

Vesivahingosta ilmoitus matkapuhelimeen

Nykyaikainen talotekniikka helpottaa huomattavasti asumista. Älykkäiden kodinhallintajärjestelmien avulla voi hallita muun muassa valaistusta, lämmitystä, kodintekniikkaa sekä seurata sähkön ja veden kulutusta – myös etäohjauksella. Järjestelmä voi ohjata ilmanvaihtoa vaikkapa ilman kosteus- tai hiilidioksidipitoisuuden perusteella tai esimerkiksi ilmoittaa palo- ja murtohälytyksestä tai vesivahingosta asukkaan matkapuhelimeen.

Erilaisiin taloautomaatioratkaisuihin voi Asuntomessuilla tutustua esimerkiksi Deko-Talon Hyvinvointikodissa, Aeroc-kivitalo Louhessa, Passiikivitalo Idealissa, Lantissa sekä Jämerä-Onnessa.

Monikäyttöisiä tiloja ja muunneltavuutta

Messuasuntojen tilaratkaisuissa on otettu huomioon arjen eri toiminnot. Olohuoneeseen yhdistyvät keittiöt ja ruokailutilat ovat suosittuja, ja makuuhuoneet on usein sijoitettu omaan rauhaansa. Eri toimintojen sijoittelulla on merkitystä: esimerkiksi Lammi-Kivitalo Villa Ilossa keittiö ja kodinhoitohuone ovat vierekkäin, jolloin ruuanlaitto ja vaatehuolto on helppo yhdistää. Aeroc-kivitalo Louhessa lastenhuoneiden yhteydessä olevat suihku ja wc sijaitsevat erillisten ovien takana, jolloin useampi käyttäjä hyödyntää niitä yhtä aikaa arkiaamun kiireessä.

Osassa messukohteista, kuten Tervakukassa ja Jämerä-Lofteissa, on kiinnitetty huomiota tilojen muunneltavuuteen: esimerkiksi väliseinien muuttaminen on pyritty tekemään helpoksi. Hyödyllisiä ovat myös tilat, joiden käyttötarkoitusta voidaan joustavasti muunnella kulloisenkin tarpeen mukaan. Messuasunnoista löytyykin esimerkiksi harrastetiloja, jotka voidaan tarvittaessa muuttaa nuorison oleskelu‐ ja makuutiloiksi, työhuoneeksi tai vierashuoneeksi.

Keittiöissä moneen taipuvia saarekkeita

Messuasuntojen keittiöistä saa vinkkejä muun muassa kodinkoneiden ergonomiseen sijoitteluun, säilytysratkaisuihin sekä jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen. Messukeittiöissä on runsaasti monikäyttöisiä saarekkeita, joita voi hyödyntää työskentelytasona, tarjoilupöytänä ja välipalaruokailuun.

Työtehoseura on arvioinut messukohteiden keittiöitä toiminnallisuuden näkökulmasta, ja arviot ovat nähtävissä Asuntomessujen keittiöteemasivuilla. Myös keittiöviikolla messuilla vierailleet ammattilaiskokit arvioivat messukeittiöt. Messukeittiöiden saarekkeet olivat ammatikseen kokkaavien mieleen, mutta induktioliedellä varustettu keittiö nousi edukseen. Induktioliesi sekä nopeuttaa ruoanvalmistamista että säästää energiaa.

Koiraperheiden taloissa kestäviä lattiamateriaaleja

Koiran omistavat messurakentajat ovat ottaneet lemmikkien vaatimukset huomioon jo talon suunnitteluvaiheessa. Esimerkiksi Passiivikivitalo Mutterissa rakentajaperheen isolle koiralle on varattu jopa oma huone, piha on suunniteltu koiran ulkoilua ajatellen ja lattiamateriaaliksi on valittu kestävä vinyylilaatta. Asuntomessuilla voi tutustua myös pihojen hoitoa helpottaviin välineisiin ja ratkaisuihin kuten ruohonleikkuurobotteihin ja sadevesien talteenottojärjestelmiin.

Asuntomessut Tampereen Vuoreksessa ovat avoinna 12. elokuuta asti päivittäin kello 10–18. Näyttelykohteina on 27 omakotitaloa sekä pari-, rivi- ja kerrostaloasuntoja.

Työtehoseuran arviot messukeittiöistä

Ammattilaiskokkien arviot messukeittiöistä