Suomalaiset ovat kansainvälisesti vertailtuna asumiseensa huipputyytyväisiä, mutta silti jokainen varmasti keksii kotikulmilleen jotakin parannettavaa.
Kansainvälisessä vertailussa suomalaiset ja tanskalaiset ovat asumiseensa tyytyväisimmät kaksi kansakuntaa Euroopassa. Ero esimerkiksi Ruotsiin ja Saksaan on huomattava. Suomessa on laajemmassa vertailussa erittäin vähän huonoina pidettyjä asuinalueita ja ahtaasti asuvia kotitalouksia.
Kaiken kaikkiaan asukkaat ovat siis tyytyväisiä, mutta silti asuinalueiden on pystyttävä jatkuvaan kehitykseen. Asukkailla saattaa olla monta eri näkökulmaa omasta asuinalueestaan, mikä toimii ja mikä ei – ja toisaalta ongelmana on ideoiden saaminen päättäjille asti. Suomalainen startup-yhtiö on kehittänyt tähän haasteeseen applikaatiota nimeltä HappyCity. Applikaatiota on testattu sisäpiirissä ja tänä keväänä sitä on tarkoitus markkinoida suurelle yleisölle.
HappyCityn kehittäneen osuuskunta CHAOS Architectsin toimitusjohtaja Natalia Rincón muistaa tarkalleen milloin hänellä alkoi kypsyä idea palvelusta, joka muuttaisi kaupunkikuvaa kaikille mieluisampaan suuntaan. Hän on myös mukana keskustelemassa aiheesta Asuntomessut Digitalist – Future of Living Summitissa muutaman viikon päästä Helsingissä.
– Useita vuosia sitten istuin kahvilassa Tampereella ja aloin omaksi huvikseni kuvata videolle ohikulkijoita ja laskea kuinka monta ihmistä menee ohi. Huomasin samalla, että ihmiset käyttäytyvät itse asiassa aika symmetrisesti tietyissä tilanteissa.
– Esimerkiksi jos on pilvinen päivä, kaikki kävelevät nopeammin, tai jos sataa lunta, ihmiset kulkevat kadulla samaa tiettyä reittiä pitkin. Siitä havainnosta kypsyi ajatus, että ehkä kaupunkisuunnittelussa pitäisi antaa vähemmän painoarvoa yleisille oletuksille kaupunkisuunnittelusta ja enemmän sille mitä ihmiset oikeasti haluavat.
Tästä alkoi vuosien ideointiprosessi, joka on johtanut siihen, että Rincónin johtama, Helsingissä sijaitseva start up -yritys on nyt kehittänyt HappyCity -mobiiliapplikaation. Sen avulla kuka tahansa voi kadulla kävellessään tehdä maisemaan parannusehdotuksen, joka toimitetaan alueen rakentamisesta vastaavalle taholle samalla hetkellä.
– Uskon, että olemme tuotteen kanssa liikkeellä oikeaan aikaan. Kaupungit kasvavat jatkuvasti, eikä enää voi olla niin, että kaupunkisuunnittelu on yhden kaupunkisuunnittelijan käsissä. Lopulta kaikki tahot – sekä asukkaat että päättäjät –haluavat parantaa asioita, mutta jatkossa prosessien pitää olla paljon avoimempia ja suoraviivaisempi, Rincón sanoo.
Applikaatio on osa yrityksen kehittämää mobiilialustaa, jossa kaupunkeja rakentaville tahoille tarjotaan laajemminkin dataa, jonka avulla voi arvioida mihin suuntaan kaupunkia kannattaisi kehittää.
”Kaikilla oikeus hyvään asumiseen”
Meksikosta kotoisin olevan Rincón on taustaltaan tietojenkäsittelyn asiantuntija ja arkkitehti. Hänen visionaan on jakaa kaikille mahdollisimman avoimesti tietoa, joka auttaa entistä viihtyisämpien kaupunkien rakentamisessa.
– Usein ihmiset valittavat, että joku asia on pielessä, ja me halusimme HappyCity -applikaatiolla tarjota valittamisen sijaan mahdollisuuden antaa rakentavia ehdotuksia.
Lyhykäisyydessään HappyCity toimii niin, että kännykällä otettuun kuvaan maisemasta lisätään piirretty kuva asiasta, joka paikkaan halutaan lisätä – esimerkiksi pyöräteline tai roskakori. Kuva ehdotuksineen jaetaan applikaatiossa, jossa muut voivat kertoa mitä mieltä ideasta ovat.
– Lisäksi ehdotuksesta lähetettäisiin push-viesti henkilöille, jotka oikeasti ovat päättämässä kyseisen paikan rakentamisesta. Esimerkiksi Helsingissä viesti voisi mennä kaupunginjohtaja Jan Vapaavuorelle, joka voisi vastata ehdotukseen heti että ”vau, tuossahan on hyvä idea”, Rincón maalailee.
– Olennaista on, että kommunikaatio on kaksisuuntaista eli kansalaiset ja päättäjät voivat jatkaa keskustelua ideoista.
HappyCity-sovelluksessa on käytössä city-tägejä, joilla omat ehdotuksensa voi merkitä paikalla otettuun kuvaan.
Yhtiöllä on suunnitelmissa lisätä applikaatioon myös virtuaalitodellisuuden elementtejä.
– Meillä on tällä hetkellä käytössä yli 50 erilaista tarraa eli city-tägiä, joissa on muun muassa puita ja rakennuksia. Aiomme pian lisätä tägeiksi myös havainnekuvagrafiikkaa, joka saa kuvan näyttämään entistä aidommalta.
Rincón muistuttaa, että applikaation suurin merkitys on tiedon ja ideoiden välittämisessä.
– Emme voi luvata, että idea todella toteutetaan, mutta voimme luvata välittää sen eteenpäin. Kaikilla pitää olla oikeus hyvään asumiseen ja keinoja vaikuttaa.
Alkuperäisen jutun on kirjoittanut Sanna Pietiläinen, MTV.