Man cave olisi moneen kotiin toivottu lisä: ”Eivät ole ainoastaan miehille suunnattuja”

Autotalli, varasto, kellari, työhuone ja verstas. Näitä on stereotyyppisesti pidetty kodin tiloina, joissa testosteronitasot ovat korkeat ja hiki tuoksuu. Miesluolat ovat tulleet jäädäkseen.

Jo pitkään miehillä on ollut kodeissa tiloja, jonne he vetäytyvät omiin oloihinsa. Näihin tiloihin muilla perheenjäsenillä ei ole välttämättä asiaa. Viime vuosien aikana Amerikasta rantautunut man cave -ilmiö on antanut näille tiloille nimen: miesluola.

Miesluola on tila, joka on tarkoitettu rauhoittumiseen ja vetäytymiseen. Se on paikka, jossa voi olla hetken omien ajatusten parissa ja puuhailla omia askareita.

– Miesluola on harhaanjohtava nimitys, ne eivät ole ainoastaan miehille suunnattuja tiloja. Jokaisella tulisi olla kotona oma soppi, sukupuoleen ja ikään katsomatta, jossa voi vetäytyä omiin oloihinsa ja puuhailla itseään miellyttäviä asioita, kertoo tietokirjailija ja erätoimittaja Jere Malinen.

Jere Malinen vierailee ensi viikolla torstaina 27.7. Mikkelin Asuntomessuilla AsukasAreenalla luennoimassa miesluolista. Samalla hän kertoo, miksi ne ovat tärkeitä puolisoille.

– Kun ollaan oltu pitkään yhdessä, pitää muistaa antaa kumppanille hetki aikaa olla omissa oloissaan. Jo muutama tunti viikossa riittää. Näin pysytään puolisoina vielä jatkossakin.

– Meillä kotona minulla on vierastalossa yläkerta omassa käytössäni ja vaimolla alakerta, jatkaa Malinen.

Vaatekomeroista erillisiin kiinteistöihin

Tyypillistä miesluolaa ei ole. Jokainen luola on omistajansa näköinen. Yhden luola on muutaman neliön kokoinen vaatehuone, jonne on rakennettu perhonsidontatila, toinen on taas rakennuttanut kokonaisen kiinteistön. Omat harrastusvälineet ja -muistot voivat olla esillä ja näin muut kodin tilat säilyvät kodinomaisina.

Harrastusten kautta ollaan aina haettu omaa aikaa, mutta mies- ja naisluolat mahdollistavat vetäytymisen kotona. Luolissa voi olla omissa oloissaan, mutta samalla muiden perheenjäsenten helposti saatavilla.

– Perheenjäsenille on hyvä ilmoittaa, kun vetäytyy omaan tilaansa. Tiloista voi tulla äkkiä sellaisia, jonne mennään sanomatta muille mitään. Alun perin positiiviseksi tarkoitetusta tilasta tulee muille perheenjäsenille negatiivinen tila, jonne yksi perheenjäsenistä menee karkuun muita.

Näin teet itsellesi mies- tai naisluolan

1. Valitse kotoa itseäsi miellyttävä vapaa tila tai rakenna sellainen. Tilan ei tarvitse olla iso. Pieni nurkka tai komerokin riittää.

2. Sisusta tila oman näköiseksi harrastusvälineilläsi tai sinua miellyttävillä asioilla.

3. Sovi pelisäännöistä perheesi kanssa: kuinka usein sinne mennään ja kauanko siellä ollaan.

4. Nauti omasta ajasta ja rentoudu.

Tällä viikolla Asuntomessuilla on Harrastusviikko (24.–30.7.), jolloin AsukasAreenalla ja messualueella harrastetaan yhdessä ja tutustutaan erilaisiin harrastuksiin. Osta liput Asuntomessuille täältä

Jutun on kirjoittanut toimittaja Marleena Lammikko. Linkki alkuperäiseen juttuun: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/man-cave-olisi-moneen-kotiin-toivottu-lisa-eivat-ole-ainoastaan-miehille-suunnattuja/6510750#gs.k4a7uq4