Loma-asuntomessujen ensimmäinen viikko kului aurinkoisessa
mutta viileässä säässä. Messualue näyttäytyy kauniina, vaikka raikas tuuli
onkin pakottanut messuvieraat varautumaan kohteiden kiertämiseen lämpimän
vaatekerraston kanssa. Vilpoinen sää on kuitenkin omiaan messujen
kalastuskilpailulle, jossa haetaan messujen aikana kalastettua suurinta lohta
Lohilaakson kalalammesta.
Kalastuskilpailun lisäksi alueella vuosikymmeniä toiminut Lohilaakso
on toinen messualueen ravintoloista. Kalaruuan ystäviä kesäisin palvelevaa kalaravintolaa
pyörittää Marja Pirkola.
– Messuravintolan pitäminen on ollut mukavaa, hyvin on
mennyt, kuvailee Pirkola ensimmäisen messuviikon lähestyessä loppuaan.
Lohilaakso on kuulunut Pirkolan elämään aina. Hänen isänsä
Tapani Pirkola perusti ravintolan vuonna 1978. Marja itse on viihtynyt
kesätöissä isänsä kalaravintolassa aina siihen saakka, kun lunasti
sukupolvenvaihdoksen myötä paikan itselleen vuonna 1999. Lohilaaksoon
toimintaan kuuluu ravintolapalveluiden lisäksi kokouspalvelut, korumyymälä,
sekä onginta ja kalansavustus. Lohilaaksossa on mahdollista onkia itse eväänsä
ja savustuttaa se paikan päällä.
– Perheet ovat tulleet tänne aamusta onkimaan, jättäneet
kalan savustumaan ja lähteneet kiertämään messualuetta. Palatessaan he ovat
noutaneet valmiiksi savustetun kansa evääksi, Pirkola kertoo.
Yrittäminen työllistää lähes 20 % kalajokisista.
Kalajoki on merkittävä maataloustuottaja, ja koko Pohjois-Suomen merkittävin
turkistentuottaja. Vahvana elinkeinona ovat myös matkailu- ja Lohilaakson
kaltaiset ravintolapalvelut.
Lohilaaksossa on järjestetty messujen aikana ”Kalasta
messujen suurin kala” – kilpailu, jossa palkinnot jaetaan kolmelle parhaalle
onkijalle. Lisäksi kaikkien osallistujien kesken arvotaan kalaisa tuotepaketti.
– Pääasiassa onkivat lapsiperheet, mutta meillä on eri
kilpailijoille eritasoisia altaita. Helpoimmasta altaasta voivat onkia perheen
pienimmät, nuorin osallistuja on ollut 2-vuotias.
Palkintona kalastuskilpailussa on herkullinen lahjapakkaus,
joka sisältää Lohilaakson toimintaan liittyviä Birkala tuotteita, omilta
rysiltä pyydettyä savukalaa sekä tyrnivalmisteita.
– Tuotteemme ovat lähtökohtaisesti lähiruokaa, Marja Pirkola
vakuuttaa.
Topias, Anni ja Elli Kangas olivat saapuneet
Lohilaaksoon ruokailemaan messupäivän päätteeksi. Vatsan täytteeksi päätyivät
lohiateria ja jälkiruokajäätelöt. Elli ja Anni vakuuttivat olevansa suuria
kalaruuan ystäviä, ja viihtyneensä hyvin niin Lohilaaksossa kuin koko Kalajoen
Loma-asuntomessuillakin. Mutta mikä olikaan Ellin mielestä messujen parasta
antia?
– Jäätelö!
Marja Pirkolan vinkit
kalastuskilpailuun:
- Onkea pitää heittää usein, lohi on petokala ja
nappaa parhaiten liikkuvaan syöttiin. - Lohi syö parhaiten viileässä vedessä, pilvisellä
ilmalla. - Kuumana päivänä lohi painuu pohjaan, joten
silloin sen nappaa helpoiten pohjasyötillä.