Loma-asuntomessualueella hyödynnetään monipuolisesti luonnonkiveä

Tiedote 16.2.2012

 

Ekologisena ja kestävän kehityksen ratkaisuna luonnonkiven käyttämistä piha- ja ympäristörakentamisessa on mahdollista merkittävästi lisätä. Rakentajat, remontoijat ja sisustajat eivät välttämättä löydä kotimaisesta luonnonkivestä valmistettuja piharakentamisen tuotteita kovinkaan helposti. Tähän kysyntään paikallinen kivialan yritystoiminta pyrkii Kiviklusteri –hankkeen kautta Lappeenrannan loma-asuntomessuilla vastaamaan.

 
 
Lappeenrannan Ylämaan alueella louhitaan peräti 60 % Suomen rakennuskivituotannosta, joten luontaisesti luonnon kivi tulee olemaan yksi näkyvä ympäristörakentamisen materiaali loma-asuntomessualueella. Ylämaalla louhitaan yksistään graniittia noin 200 000 tonnia vuodessa ja koko maan graniittituotannosta 80 % louhitaan Kaakkois-Suomen alueella.

 

Lappeenrannan loma-asuntomessuilla lanseerataan uusia luonnonkivituotteita ja tuodaan alan palvelutarjoajia esiin. Kiveyksiä toteutetaan niin sanotusta sivukivestä, joka muutoin jää louhinnassa pääsääntöisesti hyödyntämättä joko niiden halkeamien tai väripoikkeamien vuoksi. Kivi on monikäyttöinen materiaali niin sisä- kuin ulkorakentamisessa – ekologinen ja kestävä vaihtoehto kauneudestaan tinkimättä.

 

Opiskelijat innovoivat messuille uusia tuotteita

 

Loma-asuntomessuilla lanseerattavia sivukivituotteita on kehitetty erityisesti ympäristö- ja piharakentamisen tuotteiksi. Etelä-Karjalan Kiviklusteri -hanke järjesti ammattikorkeakouluopiskelijoille innovaatiokilpailun, jonka lupaavimmiksi ideoiksi osoittautuivat kivestä tehdyt valaistut ajotiereunat, taiteelliset ja toiminnalliset pyöräparkit sekä lämpöpatterit, jotka edustavat uutta modernia muotoilua ja ekotehokkuutta.

 

Luonnon kiveä nähdään messualueella yhtenäisyyttä korostavana elementtinä alueen yleisilmeessä, useassa eri messukohteessa sekä Kiviklusteri -hankkeen omalla esittelypisteellä.

 

Kiviklusterin innovaatiokilpailu ratkeaa ensi viikon torstaina 23.2.2012. Voittajat palkitaan 1000 euron rahapalkinnolla ja heidän innovaationsa tulee näkyville Lappeenrannan loma-asuntomessuille 25.6.–8.7.2012. Kilpailuun osallistui kansainvälisissä tiimeissä yhteensä 23 opiskelijaa.

Etelä-Karjalan kiviklusteri -hankkeen tavoitteena on vahvistaa kivialan yritystoimintaa maakunnassa ja tukea kiviklusterin kehittymistä yhdeksi Etelä-Karjalan elinkeinoelämän kivijalaksi. Hanke vahvistaa alan yritysten toiminnan ja kehittymisen perusedellytyksiä ja tukee alan innovaatiotoimintaa. Lisätietoa: www.saimia.fi/kiviklusteri.