Lasten Taidetyöpajassa jakkarapäivä

Artikkeli 03.08.2011


Keskiviikkona 3. elokuuta lähti Kokkolasta Asuntomessuilta moni nuori messuvieras kotiin jakkara kainalossa leveästi hymyillen. Eikä kainalossa ollut mikä tahansa jakkara – vaan aivan ihte tehty!

Lasten Taidetyöpajassa syntyi keskiviikon aikana monta komeaa jakkaraa. Uusi, itse tehty jakkara kainalossa oli kiva lähteä kotia kohti.
Kuvat: Emmi Hyyppä


Lasten Taidetyöpajassa Aalto-yliopiston huonekaluosaston professori, sisustusarkkitehti Simo Heikkilä ja museolehtori Teija Isohauta vetivät jakkaratyöpajaa ja antoivat lapsille tehtäväksi suunnitella ja valmistaa tarjolla olevista kierrätysmateriaaleista jakkara. Tavoitteena oli persoonallinen ja ennennäkemätön tuotos, joka pysyy pystyssä eikä kaadu istujan painosta.


Mieluisa nikkarointitehtävä sai nuorien muotoilijanalkujen mielikuvitukset lentoon ja lopputulos oli monipuolinen ja komea. Päivän aikana syntyi parikymmentä uniikkia, tekijänsä näköistä jakkaraa. Professori Heikkilä muistutti, että jakkaraa voi käyttää moneen tarkoitukseen: leikissä kotona, mökillä makkaranpaistossa, television katseluun tai jopa itsenäisenä taide-esineenä.


– Lasten kanssa pitää osata nykäistä oikeasta narusta, niin asiat menevät eteenpäin kuin rasvattu. Ei saa tuputtaa valmiita malleja vaan antaa lasten oivaltaa itse, Heikkilä toteaa.


Professorilla itsellään ei ollut paljon aikaa tutustua messukohteisiin, sillä taidetyöpajan jälkeen kiertelyaikaa jäi vain tunti ennen messujen sulkeutumista ja torstaina matka jatkuu Tornioon.


– Rakennusprojekti on kyllä itselläkin suunnitteilla. Minun pitäisi itse asua ennemmin vaikka varastossa. Tarvitsen vain ympärille tyhjää tilaa prototyypeille ja uusille ideoille, hän naurahtaa.

Eelikselle majaan jakkara


Jakkarantekoon saapui innoissaan myös muhoslainen Eelis Mulari. Muodoiltaan modernille, matalalle jakkaralle oli osoite jo selvänä.


– Tämä tulee mun majaan.


Risto-isä kertoo, että viime syksynä kotipihaan valmistui tolppien nokkaan korkea maja, josta on nyt nautittu koko kesä ja leikitty ahkerasti naapurin Kaarlen kanssa.


Työn alla uusi jakkara Eeliksen majaan. Kuva: Risto Mulari

– Me ollaan ninjasotureita ja poskeen tuli naarmu, Eelis valaisee.


Maja kuulostaa erittäin hyvältä leikkipaikalta. Luukullisia tähystysikkunoita on joka suuntaan ja suunnitteilla on myös uusi salaluukku.


– Rakensimme omakotitalon muutama vuosi sitten ja tulimme hakemaan Asuntomessuilta ideoita piharakennusta varten. Alueelle tultuamme oikein hakemalla haimme lapsille jotain kiinnostavaa tekemistä ja niin tulimme tänne Taidepajaan ensin Muksulassa pyörähdettyämme. Teillä on täällä hirmu hyvät palvelut lapsiperheille, Risto Mulari kiittelee.