Kuvat kertovat Kouvolan asuntomessualueen kasarmihistoriasta – sotasaaliiksi saatu silta pelastettiin yleisönkin käveltäväksi

Ensi kesän asuntomessut järjestetään Kouvolassa Pioneeripuistossa, joka on historiallinen, venäläisten 1910-luvun alkupuolella rakentama kasarmialue. Useaan otteeseen Korialla palvellut ja alueen historiaa tutkinut eversti evp. Paavo Aho on tyytyväinen alueen saadessa uuden elämän. Aho kertoo tässä artikkelissa millaista oli asua varuskunta-alueella sekä tarinoita jutussa olevien kuvien ajoilta.

Varuskunnan ajalta tähän päivään on säilynyt paitsi alueen leimalliset punatiilirakennukset, myös valtava määrä kaskuja, tarinoita ja sotajuttuja, jotka ovat merkittävä osa alueen pioneerihistoriaa.

Pioneeripuisto, asuntomessut, mustavalko3

Tallisilta 1990-luvulla varuskunnan tyhjennettyä. Sillan teräspalkit ja-ristikot ovat sotasaalista Karjalan kannakselta Kivisalmelta.

Vanha ja uusi sekoittuvat messualueella

Kouvolan Pioneeripuisto – kesän 2019 Asuntomessualue

  • Asuntomessut pidetään entisellä varuskunta-alueella Pioneeripuistossa
  • Sijaitsee Kymijoen rannalla Korian kaupunginosassa
  • Venäläiset perustivat Korian varuskunnan Kouvolan varuskunnan täydennykseksi.
  • Varsinaiset rakennustyöt alkoivat kesällä 1911 ja vuoteen 1915 mennessä varuskuntaan valmistui 12 punatiilistä rakennusta.

Korian kasarmialue sijaitsee Kymijoen varrella, joen ja rautatien risteyskohdassa. Kasarmin rakennukset sijaitsevat kehämäisesti laajan keskuskentän laidalla.

Museovirasto kertoo, että alueen ensimmäistä rakennusvaihetta leimasi 1900-luvun alkupuolella venäläisten tyyppipiirustuksin rakentamat punatiiliset varuskuntarakennukset. 1920- ja 30-luvuilla kasarmia täydennettiin suomalaisin voimin 1920-luvun klassistisella sotilasrakentamisella ja vielä 1930-luvun modernistisella arkkitehtuurilla. Suomen puolustusvoimien 1930-luvun edistyksellinen arkkitehtuuri ilmentää halua rakentaa arkkitehtuurilla myös kuvaa dynaamisesta puolustuslaitoksesta ja nykyaikaisesta Suomesta.

Pioneeripuistossa ensi keväänä yleisöllekin avautuva asuntomessualue jakautuu viiteen luonteeltaan erilaiseen korttelikokonaisuuteen. Rantakorttelin, Tallipuiston ja Pioneeritien pientalokorttelit avautuvat viuhkamaisesti Kymijoen ja Talliojan maisemiin.

asuntomessut kouvola yleiskuva

Kesän 2019 asuntomessutalot nousevat entiselle kasarmialueelle Kymijoen varteen. Kuva: Asuntomessut.

Eläkkeellä oleva Paavo Aho muistaa Korian varuskunnassa asumista hyvällä. Kuri oli 70-luvulle tultaessa höllentynyt aiemmista vuosikymmenistä, mutta jotkut asiat olivat yhä tarkan valvonnan alla. Yksi niistä oli alueella sijaitseva Pioneerimuistomerkki.

– Alle kouluikäinen poikamme oli mennyt leikkimään patsaalle. Vartiomies, rynnäkkökivääri olalla, vei sitten lapsen komendantin eteen. Poika ei mennyt enää toista kertaa patsaalle leikkimään, muistelee Aho yhtä mieleenpainunutta tapausta.

Paavo Aho sanoo parhaiden muistojensa olevan ajalta, jolloin hän toimi Korialla aliupseerikoulun johtajana.

– Sotakorkeakoulussa tehtiin tutkimus, jonka mukaan sellaiset upseerit, jotka eivät olleet olleet joukoissa tai yksikön päällikköinä, nyt määrättäisiin näihin tehtäviin. Olin ainoa, joka oli ollut koko ajan, olin Oulussakin aliupseerikoulun johtajana. Nyt minut määrättiin vastaavaan tehtävään. Se oli minulle merkittävää aikaa, koska pystyin käyttämään työssäni sotakorkeakoulussa saamaani opetusta sekä työuralla kartutettua taitoa hyväksi, Aho muistelee.

Pioneeripuisto, asuntomessut, mustavalko1

Venäläisten vuosina 1911-15 rakentama Pitkäkasarmi 1980-luvulla iltavalaistuksessa. Saneerattu vuokrataloksi vuonna 2002. Pioneerimuistomerkki paljastettiin 24.7.1966 Schmardenin taistelun 50-vuotispäivänä.

Nimissä kunnioitettu perinteitä

Pioneeripuisto, asuntomessut, kuva7

Schmardenin pävän juhlakoristuksia Itäportilla vuonna 1935. Kuvassa upseerikylän rakennukset: vasemmalla Valkoinen talo, oikealla Kipula, jonka takaa pilkottaa Kapulan piippuja. Taaempana Upseerikerho.

Pioneeripuiston rakennusten ja teiden nimiä on muuteltu vuosien varrella. Aho on itse ottanut aiheeseen aktiivisesti kantaa paikallisen median mielipidepalstoilla.

– Kun Korian varuskunta lakkautettiin vuonna 1994, se siirtyi Elimäen kunnalle, joka alkoi nimetä alueen kohteita uudelleen, eikä pioneeriperinteitä otettu huomioon.

Osa kertaalleen poistetuista nimistä, kuten Hakuntie ja Pioneeritie, on sittemmin palautettu. Aho pahoittelee sitä, että muutaman keskeisen rakennuksen nimeä ei ole kuitenkaan palautettu ennalleen.

Lue lisää Kouvolan asuntomessualueen nimistöstä täältä

– Jokainen Korialla palvellut varusmieskin tietää nämä asuinrakennukset: Kapulan, Kipulan ja Valkoisen talon. Kapulassa asuivat kapteenit ja Kipula oli sairaala. Elimäen kunta kuitenkin nimesi Kapulan uudelleen Komentajaksi, vaikka siellä ei ole yksikään komentaja asunut. Olen sitä mieltä, että rakennuksen nimeksi pitäisi palauttaa perinteikäs Kapula, Aho sanoo.

Tulevia asuntomessuja varten on alueen uusia teitä nimetty uudelleen, armeijaperinteitä kunnioittaen. Yksi teistä sai nimekseen Alfredinkuja, jääkäriluutnantti Alfred Sandbergin mukaan. Hän toimi useissa eri tehtävissä ja oli varuskunnan tunnetuin ja arvostetuin tallimestari. Toinen merkkihenkilön mukaan nimensä saanut tie on Iivarinkuja – jääkärieversti Iivari Kaurasen mukaan. Kauranen johti Korialla Pioneerikoulutuskeskusta talvisodan aikana neuvostoliittolaisten pommitusten keskellä ja toimi ansiokkaasti sotasaalisupseerina.

Pioneeripuisto, asuntomessut, kuva3

Vuonna 1928 rakennettu Valkoinen talo, joka oli varuskunnan ensimmäinen ja ainoa keskuslämmitteinen talo 1950-luvun taitteeseen saakka. Kuva ilmeisesti 1980-luvulta.
Pioneeripuisto, asuntomessut, mustavalko2

Aliupseeritalo Sakkola 1990-luvulla. Talo on nimetty jääkärivääpeli Kaarlo Sakon mukaan. Talvisodan sirpaloittama talo on suojeltu.
Pioneeripuisto, asuntomessut, kuva4

Olavi Sortan piirtämä, vuonna 1936 valmistunut Pioneerikoulu. Kuva 1980-luvulta.

Kuvat: Korian varuskunta ja Paavo Ahon historiaesitelmät

Alkuperäisen jutun on kirjoittanut Sanna Pietiläinen, MTV.

Asuntomessut Tuusulassa 10.7. - 9.8.

Lunasta lippusi mahdollisimman pian tuleville messuille.

Osta liput