Kunttasalilta kohti ylimaallisia aamulöylyjä

Kuittisten perhe asuntomessukohde nro 16:ssa Hyvinkäällä alkaa tottua fyysiseen työhön. Jopa niin, että hieman askarruttaa, mitä sitten tehdään, kun projekti on valmis. Ongelma onkin jo lähes ajankohtainen, sillä työt tontilla ovat loppusuoralla. Viimeinen viikko on mennyt ”kunttasalilla”. Kunttaa on noussut mukavasti ja savusaunan päällys on lähes valmis.

”Tähän hurahtaa,” toteaa Anne-Maria Kuittinen, joka on viettänyt huomattavan tuntimäärän ensin maalaustelineillä tasapainoillen ja sen jälkeen kunttaa kantaen. Ihan parista mustikanvarvusta ei ole kyse, sillä leikattua metsäpohjaa eli kunttaa on tuotu tontille noin 4800 kg. Levitystyöstä tontilla on huolehtinut työpari Kuittinen & Kuittinen. Pariskunta levitti yhdessä illassa 8 kpl. 300 kg painavaa rullaa, mikä vaati kahden ihmisen neljän tunnin työn. Tällöin syntyi lentävä lause: ”Lähdetäänkö kunttasalille?”

Maisemoitu savusauna sulautuu pihaan

”Tilasimme kunttaa alun perin 10 rullaa, mutta onnistuimme saamaan vielä 6 rullaa lisää samaa laadukasta ja paksua Kajaanin seudun kunttaa, kun halusimme sitä alkuperäissuunnitelman lisäksi myös tontin reunalle. Kunttaa tuli lopulta aika paljon, mutta se sopii tänne,” Anne-Maria kertoo. Ja niinhän se sopii. Savusauna on kuntalla peitettynä kuin viihtyisä hobitinkolo, josta puuttuu vain pyöreä ovi. Kuntta yhdistää myös pihan ja moreeniharjun luonnon mutkattomalla tavalla. On kuin kuntta olisi aina ollut tontilla, vaikka se on sinne vasta tuotu. Salitreeni jatkuu silti vielä, sillä tontin reunalla on yhä muutama 300 kg:n kunttarulla odottamassa levittäjäänsä. Myös savusauna (asuntomessukohde nro 16a) valmistuu nyt vauhdilla. Lattiat ja pesuhuoneen seinät on jo laatoitettu, ja myös kiuas asennettiin menneellä viikolla. Kiukaan asentaminen onkin savusaunan kyseessä ollessa hieman isompi työ, sillä kiuas painaa 1500 kg.

Kiireettömän pehmeä palkka

Kun kiukaan massa tuodaan Holvisaunaan, jossa itsessään on noin 20 000 kg:n kivimassa, sauna varaa lämpöä niin mukavasti, että ylimaallisimmat löylyt saa saunaillan jälkeen seuraavana aamuna. Jari Ruusunen Holvisaunoista kertookin, että savusaunakiukaat ovat aina sellaisia, että mitä kauemmin niiden antaa ”oleentua” lämmityksen jälkeen, sitä puhtaampiin ja miellyttävämpiin löylyihin pääsee. Lämmitysaika on 2-3 tuntia riippuen lämmitystavasta ja puiden laadusta. Sen jälkeen jos jaksaa vielä odotella, löylyt vain parantuvat. Jos saunaa lämmitetään aktiivisesti niin, että pesään laitetaan vain pari puuta kerrallaan lisää, lämpiävä savusauna palaa puhtaammin kuin jatkuvalämmitteinen. Tällöin savupiipusta tulee ympäristöön savua todella vähän, vaikka saunan sisällä pinnat nokeentuvat. Savusauna ei kaikkiaan ole kiireisen miehen sauna. Ensin lämmitetään kiireettä ja sitten nautiskellaan kiireettä. Savusaunan löylyt ovat hyvin kosteat ja pehmeät. Lämpötila on savusaunassa hieman alempi kuin tavallisessa jatkuvalämmitteisessä. Kun pehmeä lämpö yhdistetään tehokkaaseen ilmanvaihtoon, savusaunassa jaksaa löylytellä pitkään. Lämmityksen aikana valtavaan kivimassaan varastoituu niin paljon lämpöä, että löylyjä riittää seuraavan vuorokauden puolelle. Nautinto on siis taattu.

Noki ja nautinto

Kuittiset ovatkin tyytyväisiä saunaansa ja odottavat innolla ensimmäisiä löylyjä. Molemmilta, niin Anne-Marialta kuin Tomiltakin, löytyy kokemusta savusaunomisesta, tosin pitkän ajan takaa. Savusaunaan kun ei pääse ihan missä vain. ”Projektin alkumetreillä mietittiin tavallista puusaunaa, mutta päätimme, että kyllä tämän saunan on oltava luksusta ja erilaista. Joskus kun olemme harkinneet savusaunan vuokraamista, hinnat ovat olleet hirmuisia; yhden illan vuokrasta voidaan pyytää satoja euroja. Nyt meillä on kuitenkin savusauna ihan omassa pihassa,” Anne-Maria iloitsee. ”Jos savusaunasta tykkää niin siitä tykkää. Lisätyötä se teettää; lämmittäminen on hidasta, ja lämmittämisen jälkeen pitää putsata lauteet. Saunasta voi tulla likaisempana kuin sinne menee. Vastineeksi saa ihanan pehmeät ja pitkät löylyt.

Tässä saunassa itselleni turvallisuudentunnetta tuo se, että pesän sytyttäminen tapahtuu pesuhuoneen puolelta ja se, että rakenne on palamaton; korkeintaan lauteet menevät, jos niikseen on käydäkseen. Itse sauna ei pala vaikka mitä tekisi,” hän pohtii. Fiilistelyyn on hankittu myös suihkulähde, Toscana-poika, joka levittää höyryä ja lorisee savusaunan edessä aina kun saunaa lämmitetään. Pian on ylimaallisten löylyjen aika! Tapaamme Kuittiset vielä kerran, Asuntomessujen avattua porttinsa. Tällöin julkaisemme kuvat valmiista kohteista 16 ja 16a. Pitäähän työn tulos näyttää sellaisena kuin siitä sitten tuli!

teksti: Satu Evilampi