Kouvolan Asuntomessujen rakennustekninen mallikohde on valittu

Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL:n asiantuntijaraati on valinnut Kouvolan asuntomessualueella rakennusteknisesti onnistuneesti toteutetuksi kohteeksi talon numero 22 ”Sievitalo Unto”.

Tämän vuoden valinta on ajaton ja aikaa kestävä nuoren parin koti, jonka toimiva rakenne sai kiitosta. Rakennuttaja Juho ja Tanja Laurilan tarkoituksena oli rakentaa ajaton ja nykyaikainen koti.

Raati arvosti valinnassa hyvää rakennusteknistä toteutusta. Puun käyttöön oli panostettu paljon, kokonaisuus on taitavasti suunniteltu ja rakentamisen viimeistelyyn on panostettu. Talon energiatehokkuusluokka on A.

Talon pohjaratkaisu oli valitsijoiden mieleen, lopputulos on varsin asumismyönteinen. Messujen aluevalvonnan mukaan rakentamisajan hyvään työnjohtoon oli paneuduttu, jonka lisäksi työturvallisuus oli johdettu harvinaisen ansiokkaasti.

Rakennuttaja on vahvasti tiennyt mitä haluaa, ja talosta on syntynyt rakennuttajansa näköinen koti. Tiloja on selvästi mietitty käytön kannalta, jonka lisäksi suunnittelussa on huomioitu oivasti hyvät tekniset ratkaisut. Arjen luksusta tarjoaa muun muassa ”walk-in-closet” -tyyppinen vaatehuone.

Ekologinen puu valikoitui talon pintaratkaisuksi luonnollisesta syystä. Juho Laurila tekee työtä metsäalalla.

”Halutiin pitää talo ja sen perusratkaisut simppelinä. Kaukolämpöön päädyttiin, koska se vie vähän tilaa ja on helppokäyttöinen. Olemme otettuja upeasta huomionosoituksesta. Perin mahtavat fiilikset.”, Juho Laurila tunnelmoi elämänsä ensimmäistä talohanketta ja palkintoa.

Mallikohteen valinta perustuu RKL:n rakennusasiantuntemukseen ja pitkäaikaiseen yhteistyöhön Suomen Asuntomessujen kanssa. Yhtenä raadin perusteena oli se, että kohde on nimenomaan rakennusteknisesti hyvin suunniteltu ja toteutettu.

RKL haluaa edistää suomalaista laadukasta rakentamista. Kohteen viimeistely on kokonaisuudessaan huippuluokkaa.

”Valinta on aina haastava. Myös tänä vuonna Kouvolan messualueella on useita hienosti toteutettuja kohteita. Tällä kertaa valinnan painotuksessa on kiinnitetty huomiota talon käytettävyyteen ja sen hyvään tekniseen toteutukseen”, RKL:n puheenjohtaja Ari Autio kertaa valintaprosessia.

Painovoimainen ilmanvaihto – uhka vai mahdollisuus?

Palkinnonjaon jälkeen Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL järjesti AsukasAreenalla paneelikeskustelun aiheesta ”Painovoimainen ilmanvaihto – uhka vai mahdollisuus?” Paneelissa Perttu Sirviön tiukkoihin kysymyksiin vastasivat huippuasiantuntijat Mika Vuolle (Equa Simulation Finland Oy), Leino Kuuluvainen (LK Energiaratkaisut Oy) ja RKL:n rakentamisasiantuntija Jari Harju.

Keskustelussa ruodittiin painovoimaisen ja koneellisen ilmanvaihdon etuja ja heikkouksia monesta näkökulmasta. Ilmanvaihtomuodon valinta ja sen paremmuus on kuitenkin aina riippuvainen kiinteistöstä ja sen ominaisuuksista. Vapaa-ajan asuntoihin, joissa ei asuta ympärivuotisesti, painovoimainen ilmanvaihto oli asiantuntijoiden mukaan parempi vaihtoehto.

Kohteiden valintaraatiin kuuluivat:

Puheenjohtajana rkm Ari Autio, RKL:n puheenjohtaja
Jäseninä rkm Juhani Kukkakorpi, RKL:n II puheenjohtaja

Jäseninä rkm Jukka Lintunen, RKL:n III puheenjohtaja
Sihteerinä RI Hannu Järveläinen, RKL:n toimitusjohtaja

Lisätietoja: RKL:n toimitusjohtaja Hannu Järveläinen, puh. 040 210 747.

Osuuskunta Suomen Asuntomessut toimii paremman asumisen puolesta, vuoden ympäri. Tuomme asukkaan näkökulman mukaan asumiseen liittyviin keskusteluihin, olipa kyse sitten rakentamisesta, asumisen kustannuksista, palveluista tai liikkumisesta. Meillä on katse vankasti tulevaisuudessa: pohdimme, miten suuret megatrendit, kuten kaupungistuminen tai teknologinen kehitys muuttavat asumista. Haluamme ymmärtää, miten ihmiset haluavat asua. Tulevaisuudessa Osuuskunta Suomen Asuntomessuihin törmää uudenlaisissa keskusteluissa ja tapahtumissa.