Korsusaunan neitsytlöylyt vielä lyömättä

Loma-asuntomessujen ennalta suurta kiinnostusta herättänyt korsusauna on suojassa alkavilta messuhelteiltä. Maanalainen, hämärä ja savuntuoksuinen poikkeusolojen turvallisin sauna vetää kerralla 5-10 sotilaan ryhmän verran lauteilleen. Saunaa ei ole vielä lämmitetty kertaakaan, mutta kiuasta on sen verran testattu, että saunassa leijailee aromikkaana aito savun tuoksu.


1940-luvun piirustusten pohjalta suunniteltu korsusauna on turvallisuussyistä hiukan korkeampi, mitä alkuperäiset esikuvansa. Myös valaistusta on lisätty samasta näkökulmasta. Piirustusten mukainen sisään vievä käytävä on toteutettu muistuttaen lauteilla istuvien elinehtoisesta luotisuojasta. Saunan edustaa ei ole messuvierailta haluttu piilotella vaan se saa poikkeuksellisesti edustaa jylhän kutsuvana alkuperäisten juoksuhautojen sijaan.


Korsusaunan eteisessä tunnelma viimeistään vetää mukaansa sodanaikaiseen tunnelmaan. 200 millistä raakatukkia seinästä lattiaan vakuuttavat yksinkertaisella ja luonnollisella sävyllään ja tuoksullaan. Särmät, mutta vanhat harmaat sarkahousut henkseleineen ja pellavakalsareineen roikkuvat käppyräisessä männynoksanaulakossa saappaiden lojuessa penkin alla. Kuivahtanut vihta seinällä luo mielikuvan eilispäiväisestä tulitauosta, jolloin on ehditty saunakin virkistykseksi lämmittää.Ajatus vanhaa, toteutus uutta


Sisääntulokäytävään voi hyvin kuvitella kaivon, josta pesuvesi on saatu kannettua vasuilla saunaan – alkuperäisten piirustusten mukaan se olisi ollut välttämätön. Tässä korsusaunassa vesi kannetaan kokonaan ulkoa ja lämmityspalju sille uupuu vielä toteutuksesta. Kaivoa tai vesipistettä ei voi saunan sisään sijoittaa, sillä se vaarantaisi saunan kuivana pysymisen. Viemäröintiä ei myöskään alkuperäisissä korsusaunoissa ollut, mutta tämän puuritilöiden ja lauteiden alta pilkottaa betonilaatta sen johdosta.


Ilma saunassa on kesäaikaan kostean lämmin kiuasta sen enempää lämmittämättä. Lähes metrin halkaisijaltaan oleva tuliterä pönttökiuas on tehty alkuperäisten piirustusten mukaisesti. Pläkkipeltisen kuoren sisään on muurattu muhkea tulipesä ja kivipesää koristaa perinteisen muotoinen luukku.


Savupiippu on aidossa korsusaunassa toteutettu myös mielenkiintoisella tavalla. Neliskulmaisen lautakuoren sisään sijoitetaan teräsputki ja välitila täytetään paloturvaa lisäävällä hiekalla. Tässä versiossa se on muutettu nykyiset rakennusnormit täyttäväksi paloturvalliseksi elementtipiipuksi, sillä saunassa todellakin aiotaan tulevaisuudessa ahkerasti saunoa. Ilmanvaihtoa on myös mietitty saunan käyttöä ajatellen – happirikkaat, pehmeät ja kosteat löylyt on turvattu, joskin ne olisivat olleet takuuvarmat ilmankin.Viitisen sataa maanalaista saunaa suunnitellut ja toteuttanut Jari Ruusunen Holvisaunat Oy:stä on tyytyväinen Loma-asuntomessujen korsusaunaan näyttelykohteena. Hänen rakennesuunnitelmien pohjalta toteutettu kohde on hyvin tehty ja messukävijöiden suora palaute korsusaunan ulkopuolella antaa kiitosta.


– Tämä korsusauna kestää oikein käytettynä yhtä kauan kuin kaikki muutkin messualueen kohteet, hän toteaa itse esittelemästään kaupungin messukohteesta.


Korsusauna on suojattu Holvisaunojen muuratulla betoniharkkokuorella, joka rakenteellisesti takaa kestävyyden ja antaa saunalle suojan vuosikymmeniksi eteenpäin.