Kiireellä kohti valmista

 
Asuntomessukohde nro 3:ssa työt ovat edenneet niin pitkälle, että talossa voi jo aistia, miltä kaikki näyttää muutaman viikon kuluttua valmiina. Talon joka huoneeseen on valittu Puustellin/Finnmirrorin säilytyskalusteet, joita Puustellin asentaja kokoaa tottuneesti. Kohteen rakennuttaja Antti Hemmingin mielestä säilytystilaa ei ole koskaan liikaa, joten hyllymetreissä ja liukuovissa ei säästellä.
Työt etenevät nyt niin monella suunnalla yhtä aikaa, että rakennuttajalla on todellakin monta rautaa tulessa. Tulikiven Parna-takkauuni on nyt liitetty hormiin ja se on lämmitetty ensimmäistä kertaa. Lähipäivinä uuninpesään saa tehdä tulta urakalla, sillä uunia on laastin takia lämmitettävä vähintään 10 kertaa ennen lopullisen pinnoitteen asentamista ja asentajaa odotellaan paikalle jo seuraavalla viikolla.
Helppohoitoinen piha on yksinkertainen
Myös pihalla tapahtuu nyt paljon. Päätyterassi on tehty, runkotolpat ovat paikoillaan ja piha on siivottu. Isäntä on myös tehnyt pihaa koskevan päätöksen: Nurmikkoa ei tule. ”Terassipinta-alaa on joka tapauksessa paljon. Hyvinkin riittävästi siihen nähden, että en ole sitä tyyppiä, joka viettää aikaa pihassa pientä terassigrillailua enempää. Olen liikunnallinen ja silloin kun on vapaa-aikaa, vietän sitä mieluiten salilla tai lenkkipolulla. Piha on liian pieni pallopeleihin tai muuhun vauhdikkaampaan toimintaan. Pihan toiminnot keskittyvät siten pelkästään terasseille. Niinpä sekä tekonurmi että siirtonurmi sai jäädä suunnitelmista. Terassin ulkopuolelle tulee sora ja sillä siisti,” Hemminki toteaa.
Vaikka talo on hyvin suomalainen, yhtäkkiä tulee mieleen Japani: liukuovet, selkeälinjaiset, matalahkot huoneet, niukka, minimalistinen tyyli sekä ulkona kiveä ja soraa kuin japanilaisessa kivipuutarhassa. Nurmikko ei itse asiassa sovikaan kuvaan.
Talo on isäntänsä näköinen myös messukohteena
Vaikka Anne Oljemark Kaani Oy sisustaa talon Asuntomessujen ajaksi ja hänellä on yhdessä Seppo Niinikorven, Kaanin omistajan, kanssa vapaat kädet talon sisustusratkaisuissa, yhtenäinen ilme sekä pintojen ja kiintokalusteiden musta-harmaa-valkoinen värimaailma ovat isännän omia toiveita. ”Olen halunnut talosta selkeälinjaisen ja värimaailmasta hillityn ja yhtenäisen,” Hemminki kertoo. Kaani on sisustusta suunnitellessaan ottanut huomioon Antti Hemmingin toiveet selkeästä, yksinkertaisen tyylikkäästä sisustuksesta. Värisävyt noudattelevat hyvin pitkälti koko talon väriskaalaa: valkoinen, musta ja harmaa. Helppohoitoisuuteen on myös kiinnitetty huomiota samoin kuin allergiaystävälisyyteen. Materiaaleina on nahkaa ja kiiltäviä pintoja, sisustustekstiilit ovat 100% puuvillaa.
Kiukaan kriteeri: KNX-yhteensopiva!
Sauna on nyt eristetty ja laudoitusta aloitellaan. Jo valmiin lattian harmaan laatoituksen lisäksi saunaan tulee tervaleppäpaneeli ja lämpökäsiteltyä haapaa. Kiukaan valinnan ratkaisi se, että Tulikiven Rae oli paitsi ulkonäöltään Hemmingin makuun, myös KNX-yhteensopiva.
”Halusin kiukaasta etäohjattavan, mutta yllätys oli se, miten vähän markkinoilla on kiukaita, jotka voi liittää KNX-automaatiojärjestelmään. En itse asiassa tiedä, löytyykö sellaisia keneltäkään muulta kuin Tulikiveltä, vastaan ei tullut. Rae on kuitenkin sekä KNX-kiuas että hienon näköinen,” Hemminki kiittelee.
Yllätyksiltä ei ole vältytty. Hybridivaraaja osoittautui saapuessaan niin suureksi, ettei se mahtunut talon tekniseen tilaan. Ainoa mahdollinen ratkaisu oli siten sijoittaa se autotalliin. Autotallista löytyi onneksi luonteva paikka, mutta tilanne teetti hieman ylimääräistä työtä.
 
Putkimiestä aina tarvitaan
Ongelmaksi asti on kuitenkin ollut vain yhdestä asiasta, joka on LVI-suunnittelijoiden saatavuus. Niben maalämpöpumppu odottaa edelleen kytkemistä, sillä tarvittavien muutostöiden suunnittelijaa, joka tarvittaisiin nopeasti, pitääkin etsimällä etsiä. Kun rakentaa taloa ensi kertaa ja edessä on Asuntomessujen ehdoton deadline, avajaispäivä, pitää kysyä rakennuttajalta kuin urheilijalta, että miltä nyt tuntuu? ”Pitää vastata niin kuin suomalainen urheilija aina vastaa, että yritän parhaani ja katsotaan mihin se riittää,” Hemminki veistää. Rakentaminen on pitkäpinnaisen puuhaa.
 
teksti: Satu Evilampi