Kierros yhteisötalossa avasi silmät uudenlaiselle asumiselle – yövieraille ja viherpeukaloille omat huoneensa

Malta-talon kattokerroksen yhteisötilassa asukkaat ovat pitäneet esimerkiksi kirjapiirejä ja illanistujaisia.

Asuntomessuilla yleisöllä on huikea mahdollisuus tutustua koteihin, joita on mietitty monelta kantilta ja monelle eri käyttäjälle. Hyvän idean nappaaminen omaan kotiin on enemmän kuin sallittua.

Helsingin Jätkäsaaressa sijaitseva Malta-talo poikkeaa naapureistaan erikoisella tavalla. Kyseessä eivät ole talon arkkitehtuuriset tai sisustukselliset ratkaisut, vaan tässä talossa asuvat ovat toisilleen enemmän kuin naapureita. Täällä asutaan ystävinä.

Asuntomessujen Kaupunkielämää Jätkäsaaressa -tapahtumassa aiemmin tässä kuussa yleisöllä oli mahdollisuus tutustua yhteisöeloon talon omien oppaiden opastamana.

 

Malta-talo, yhteisökerrostalo
Talon kattoterassi on ollut kauniilla säällä todella suosittu.

Viherhuone ja kangaspuut tarjoavat virikettä

Viisi vuotta pystyssä olleessa yhteisötalossa on 61 asuntoa. Asuntojen koko vaihtelee aina pienistä yksiöistä kaksikerroksisiin loft-asuntoihin, ja nimensä mukaisesti talossa on yhteisötiloja suuremmillekin tapahtumille.

Tässä kerrostalossa eletään oman asunnon lisäksi myös yhteisötiloissa.

Asukkaille on tarjolla esimerkiksi kattoterassi, viherhuone, kaksi saunatilaa, juhlatila, suuri keittiö ja vierashuone yövieraiden majoittamiseen.

Kellarista löytyvät kangaspuut, kerhotilat ja bänditavarat.

Yhteisötalo houkutteli suuren yleisön

Yhteisötalo on monelle vielä vieras käsite.

Harvinainen tilaisuus päästä todella tutustumaan tällaisen talon arkeen on houkutellut syyskuiselle esittelykierrokselle viitisenkymmentä osallistujaa, ja kyseessä on talolle vasta päivän ensimmäinen kierros.

– Tämä on todella mielenkiintoinen konsepti. Aivan huikeat viherkäytävät ja saunatilat, on kyllä silmät välillä pyörineet päässä kun on ollut niin paljon ihmeteltävää, kertoo paikalle saapunut Marit Ilveskero.

Hänelle kierros Asuntomessuilla on jo päivän neljäs, mutta ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista.

Yhteisökerrostalo, kerrostalo,
Ylimmän kerroksen viherhuoneessa kaikilla on mahdollisuus kasvattaa esimerkiksi tomaatteja ja yrttejä.

Mahdollisuus kurkistaa myös sisälle

Paikalle saapunut Juuso Kaskinen on tottunut Asuntomessujen kävijä.

– Vähintään joka toinen vuosi pyritään käymään, mutta nyt sattui sopivasti kun Asuntomessut tulivat ihan kotikulmille, hän toteaa.

Hänet paikalle houkutteli uteliaisuus.

– Asumme tuossa ihan naapurissa ja useasti olen tätä taloa katsellut, nyt tuli upea mahdollisuus päästä tutustumaan siihen myös sisäpuolelta.

Ideoita aulatiloihin

Sisäpuolelta taloa on tullut ihailemaan myös Anita Vuotila. Hän on kaivanut jo puhelimensa kameran esille tallentaakseen yhteisötalon suuren ilmoitustaulun ideakansioonsa.

Tarkoitus on näyttää kuvaa taloyhtiölle, jos omaankin kerrostaloon saataisiin hankittua suurempi taulu ajankohtaisille asioille.

– Mielenkiintoista on ollut nähdä, miten erilaisia taloja tällä alueella on. Tästä ryhmärakentamisprojektista oli hienoa kuulla ja ottaa ideoita omaankin asumiseen, hän toteaa.

Yhteisötalo, kerrostalo, rappukäytävä
Anita Vuotila on asunut Jätkäsaaressa nyt vuoden. Häntä kiinnostivat naapuritalojen arkielämän ratkaisut.

”Olen ollut päivän aikana useasti ällistynyt”

Modernit ratkaisut ovat hämmästyttäneet päivän aikana muitakin kuin Vuotilaa.

Marit Ilveskero kertoo, että erityisesti nykykerrostalojen sisääntuloaulat ovat olleet suuri ihmetyksen aihe.

– Olen ollut päivän aikana useasti ällistynyt, kun olen kävellyt taloon sisälle. Itse asun vanhanaikaisessa talossa, ja on ollut mielenkiintoista nähdä kuinka uudenlaisessa rakentamisessa otetaan asukkaat ja tilan viihtyisyys huomioon, hän toteaa.

Malta-talo, kerrostalo, yhteisötalo, katu
Malta-talon alakerrassa toimii silloin tällöin myös asukkaiden pitämä kahvila.
Alkuperäisen jutun on kirjoittanut Sanna Pietiläinen, MTV.