Kesän asuntomessuilla Mikkelissä nähdään hulppeita kivipihoja ja terassialueita

Asuntomessut Mikkelissä alkavat heinäkuun 14. päivänä. Uudella Kirkonvarkauden asuinalueella tehdään paraikaa pihatöitä. Messuvieraille on tänä vuonna tarjolla monipuolinen kattaus erilaisia luonnonkivipihoja, suojaisia oleskelualueita ja taloja kiertäviä terassiratkaisuja.

Erilaista luonnonkiveä on yhdistelty taitavasti kivipihojen rakennusaineena ja osana muuta kivetystä. Istutusten osalta suositaan helppohoitoisuutta ja hyötypuutarhalajikkeita, kuten erilaisia hedelmäpuita ja marjapensaita.

Korkeuseroissa näkyy alueen sijainti harjumaastossa Saimaan rantapenkereellä; joillakin tonteilla luonnonkivipengerrykset kohoavat yli neljään metriin.

Kuvassa Aamu-korttelin jylhiä näkymiä, jossa korkeuserot nousevat useisiin metreihin.
Kuvassa Aamu-korttelin jylhiä näkymiä, jossa korkeuserot nousevat useisiin metreihin.

Tukimuureja on käytetty eniten Suomi, Aamu ja Valo -kortteleissa, joissa korkeuserot ovat Onni-korttelia huomattavasti oleellisempi osa suunnittelua. Jyrkkäpiirteinen rantakallio näkyy rantakortteleissa myös suunnittelussa, jossa taloja kiertävät terassiratkaisut, portaat ja erilaiset tasanneratkaisut ovat enemmän sääntö kuin poikkeus.

Suurin osa messukävijöistä tuskin huomaa, millainen työ hulevesisuunnittelussa ja korkoerojen tasaamisen osalta on tehty, niin luontevasti on pihat harjuiseen metsämaastoon saatu istutettua. Tästä on kiittäminen taitavia pihasuunnittelijoita.

”Pihojen sovittaminen ympäröivään maisemaan on ollut haastavaa mutta lopputuloksesta tulee todella näyttävä ja mikä parasta, se sopii erinomaisesti ympärillä kumpuilevaan metsämaastoon”, usean messupihan suunnittelusta vastannut Tuula Hyvärinen kertoo.

Pihasuunnittelija silmää on tarvittu välillä myös sisätiloissa, jolla osaan taloista on suunnitteluvaiheessa lisätty ikkunoita, kun on huomattu, että näin saadaan pihanäkymistä parempia tai valon määrää maksimoitua.  Pihasuunnittelussa merkitystä on myös ilmansuunnilla. Terassialueilla on syytä huomioida asukkaiden käyttötarpeet ja vaikkapa se, että viihdytäänkö siellä aamukahvin merkeissä vai onko yhteisesti vietetty aika vasta illansuussa.

Kuvassa kohteen 1 terassiratkaisu, joka yhdistyy saumattomasti sisäpihan nurmimattoon.
Kuvassa kohteen 1 terassiratkaisu, joka yhdistyy saumattomasti sisäpihan nurmimattoon.

Samanaikaisesta rakentamistahdista ja saman pihasuunnittelijan käyttämisestä on saatu selvästi hyötyä. Tämä näkyy esimerkiksi kohteissa 1 ja 3 joissa nurmipihat yhdistyvät luontevasti toisiinsa, tarjoten silti molempien talojen asukkaille oman suojaisan sisäpihan oleskelualueen.

Useilla tonteilla on pyritty säilyttämään alkuperäistä kasvillisuutta mahdollisimman paljon. Luonnon vastapainona nähdään tasokkaasti suunniteltuja kesäkeittiöratkaisuja, rakenteisiin integroituja ruoanvalmistusvälineitä ja sisäpiha- ja terassiratkaisuja, joissa viihdytään varmasti aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

Kohteessa 26 on keskelle terassia on istutettu omenapuu. Luonnonkiviä on hyödynnetty myös.
Kohteessa 26 on keskelle terassia on istutettu omenapuu. Luonnonkiviä on hyödynnetty myös.

Luonnonkivi vaatii tekijältään silmää sen suhteen, miten kivet asetellaan ja jonkin verran yleensä myös konevoimaa. Vastapainona pihaan saadaan moni-ilmeisyyttä ja luontevuutta. Samalla kierrätetään luonnon materiaalia jota voidaan käyttää aina uudestaan, vaikka se olisi peittynyt maan sisään toisin kuin vaikkapa betonia, joka aikanaan sammaloituu ja rapautuu.  

kohteessa 12 on vaadittu tekijöiltä silmää niin pengerrysten kuin käytäväkiveystenkin maisemoinnin osalta.
kohteessa 12 on vaadittu tekijöiltä silmää niin pengerrysten kuin käytäväkiveystenkin maisemoinnin osalta.

Vinkit messukävijälle

Kohde 1 ja 3
Yhteinen nurmipiha, jossa kahden lähekkäin sijoitetun omakotitalon eri-ikäiset asukkaat on saatu huomioitua niin, että molemmilla asukkailla on oma rauhaisa piha-alueensa. Kiinnitä huomiota myös istutusaltaisiin ja taitavasti viimeisteltyihin sisäpiharatkaisuihin.

Kohteet 5-9
Jyrkkäpiirteisten rantatonttien hulppeat terassit sekä useampaan tasoon rakennetut porras- ja tasanneratkaisut hivelevät varmasti vaativammankin messukävijän silmää.

Kohde 9 Villa Sukka
Ihastuttava, 3×7 metrinen ja yli 2 metriin nouseva kasvihuone on monen viherpeukalon puutarhaunelma. Rinteeseen on istutettu omenapuita ja marjapensaita. Kasvihuoneen sijainti on valittu taitavasti suojaan tuulelta, tontin valoisimmalta paikalta. Autotallin katolla kukkiva maksaruohomatto on omiaan luomaan elinympäristön erilaisille pölyttäjähyönteisille. 

Kohde 10 HONKA INK
Erittäin luonnonmukainen piha, jossa pääraaka-aine on kuntta. Sisäpihalla on viehättävä kasvihuone jonne kulkee kevyesti katettu polkualue.

Kohde 12 Villa Ankkuri
Heinzenpuistoon rajautuvan rinteen pengerrykseen käytetyt luonnonkivilohkareet ja taloa kiertävä näyttävä liuskekivikäytävä on jo itsessään komea näky. Terassit on tehty lähes huoltovapaasta lehtikuusesta. Tässä kohteessa on myös kesäkeittiö ja saunatynnyri.

Kohde 21 Rauhan ja Onnin Jukkatalo
Ikääntyvän pariskunnan vanhuuden kodiksi rakennetussa pihapiirissä on paljon erilaisia hyötykasveja, kuten hedelmäpuita ja marjapensaita. Tästä kohteesta löytyy myös tiettävästi ainoa alueen vesiaihe.  

Kohde 26 Kotikontti
Metsänrajaan rajautuvalle tontille on rakennettu perheen ruoanlaittoa ja yhteisiä illanviettoja palvelemaan yli 100 neliöiden viehättävä puupohjainen terassikokonaisuus. Keskelle terassia on istutettu omenapuu, kuten oli perheen aiemmassakin kodissa. Ruukkupuutarhassa kasvaa erilaisia ruoanlaittoa maustamaan istutettuja hyötykasveja, kuten paprikaa ja chiliä.

Kaiken kaikkiaan messualueella nähdään pihakokonaisuuksia, joiden suojaisat kesäkeittiöt, varjoisat pergolat, hyötykasvien ja kasvihuoneiden käyttö sekä isot terassialueet kielivät siitä, että pihoilla aiotaan nauttia ulkoilmaelämästä pitkälle syksyyn.

Aluekartta_uusin-1.6.2017

Lisätiedot:
Piia Mäkilä, asuntomessutoimiston tiedottaja, Mikkeli, p. 040 129 4687

Kohteet 1, 3, 9 ja 12
Tuula Hyvärinen, Vihersuunnittelu Piha, p. 050 511 7144

Kohde 21
Päivi Avella, pihasuunnittelija, p. 044 520 0209

Kohde 26, Kotikontti
Georg Verhas, pihasuunnittelija, p. +49 211 688 7001
Johanna Tiusanen, rakennuttaja, p. 040 127 3171

 

Suomen Asuntomessut toimii paremman asumisen puolesta, vuoden ympäri. Pidämme asukkaan puolta asumiseen liittyvissä keskusteluissa, olipa kyse sitten rakentamisesta, asumisen kustannuksista, palveluista tai liikkumisesta. Meillä on katse vankasti tulevaisuudessa: pohdimme, miten suuret megatrendit, kuten kaupungistuminen tai teknologinen kehitys muuttavat asumista. Haluamme ymmärtää, miten ihmiset haluavat asua. Tulevaisuudessa Suomen Asuntomessuihin törmää uudenlaisissa keskusteluissa ja tapahtumissa.