”Kun kerran kokeilee, niin jää koukkuun” – nopea valokuituyhteys voi nostaa kodin jälleenmyyntiarvoa

Nopeat valokuituyhteydet voisivat olla syrjäseutujen pelastus.

Suomen Asuntomessujen selvityksen mukaan suomalaiset eivät ole valmiita tinkimään viihtyisästä ja rauhallisesta asuinalueesta. Samaan aikaan asuinpaikalta vaaditaan kuitenkin nopeita ja häiriöttömiä tietoliikenneyhteyksiä sujuvan arjen ja etätyöskentelyn mahdollistamiseksi.

Yksi ratkaisu erityisesti syrjempien seutujen toimiville tietoliikenneyhteyksille ovat valokuituyhteydet, joita eivät myrskyinen sää tai katvealueet hidasta.

Valokuituyhteyksien etuja ovat maailmanlaajuisesti ehdottomasti nopein tiedonsiirto, pitkäikäisyys ja häiriöttömyys, kertoo Soneran kehityspäällikkö Markus Näkki. Soneran Avoin Kuitu on yksi valokuituyhteyksien tarjoaja, mutta verkkoyhteydelle voi lopulta valita itse haluamansa palveluntarjoajan.

– Valokuituyhteys on ehdottomasti tasalaatuisin yhteys. Vaikka kuinka myrskyää ja tuulee, niin mikään ei häiritse yhteyttä. Ainoa asia, mikä yhteyttä voi häiritä, on kaivinkone, Näkki sanoo.

Tulevaisuuden 5G-yhteydet vaativat valokuituverkon

Tänä päivänä nopeat tietoliikenneyhteydet ovat lähes perusedellytys uutta kotia etsiessä siinä missä sähkö ja lämmityskin. Valokuituyhteydet ovat maailman nopeimpia, mutta voivat myös nostaa asuntojen jälleenmyyntiarvoa ja houkutella asuinalueille uusia asukkaita.

– Asuntoilmoituksissa voi nähdä koko ajan, että ennen kuin valokuituverkkoa edes on rakennettu alueelle, niin siitä jo mainitaan ilmoituksissa. Hyvien yhteyksien merkitys kasvaa koko ajan. Harva ymmärtää sitä, ennen kuin on itse kokeillut. Kun sitä kerran kokeilee, niin jää varmasti koukkuun, Näkki sanoo.

Tänä päivänä yleinen tiedonsiirtonopeus on 10–50 megabittiä sekunnissa. Valokuituyhteys tuo nyt jo gigan ja tulevaisuudessa jopa 100 gigan laajakaistanopeudet kotiin. Myös tulevaisuuden 5G-yhteydet tarvitsevat aikanaan toimiakseen valokuituverkon.

Syrjäseutujen pelastus?

Näkin mukaan erityisesti syrjemmällä sijaitsevat asuinalueet, jotka kärsivät nettomuutosta, voisivat hyötyä valokuituyhteyden rakentamisesta. Syrjäseuduilla esimerkiksi etätyöskentelyn mahdollisuus on yksi toivo asuinalueen vireyden säilymiseksi.

– Tiedän tapauksia, joissa ihmiset ovat olleet jo muuttamassa alueelta pois, mutta rakennetut nopeat nettiyhteydet ovat saaneetkin mielen muuttumaan, Näkki kertoo.

– Yhdessä tapauksessa henkilö halusi muuttaa maaseudulle ja ainut kriteeri oli valokuituyhteys, joten hän löysi kodin sieltä, minne yhteys oli jo rakennettu.

Toimivat tietoliikenneyhteydet tuovatkin asuinpaikan valintaan huomattavasti enemmän mahdollisuuksia.

– Aikaisemmin uutta asuntoa etsittiin palveluiden läheltä, mutta valokuituyhteyksien avulla palvelut tulevatkin ihmisten luokse. Sen sijaan, että asuinpaikka valitaan kulkuyhteyksien ja työpaikkojen läheltä, voidaan  valita ennemmin paikka, jossa oikeasti halutaan asua. Kaupungin vilskeestä voi todella päästä luonnon ääreen ja yhteydet pysyvät silti hyvinä.

FAKTAA:

Valokuituyhteyksiä on rakennettu Suomessa viime vuosina erityisen paljon, kun on rakennettu kokonaan uusia asuinalueita. Kuitenkin myös valmiille asuinalueille on mahdollista vetää kiinteä valokuituyhteys. Tällöin paras tilanne on, kun saadaan naapurusto mukaan jakamaan kustannuksia.

Yksittäiselle taloudelle yhteys maksaa nimittäin helposti jopa henkilöauton tai pienen huoneiston verran. Näkki kertoo esimerkkinä, että 120 pientalon asuinalueella noin puolet tulisi saada innostumaan valokuituyhteydestä, ennen kuin sen rakentaminen olisi kannattavaa. Tällöin kustannusten haarukka olisi 2500–4000 euroa per talous.

Rakentamisen hintaan vaikuttaa erityisesti maasto, jolla rakennetaan: kalleinta on lähteä kaivamaan kaapelia asvaltin alle, halvinta rakentaminen on nurmikkoisessa maastossa. Valokuituyhteys rakennetaan maahan noin 70 senttiä syvään kaivantoon mikroputkitekniikalla. Rakentaminen kestää tavallisesti 3–12 kuukautta.

 

Jutun on kirjoittanut toimittaja Outi Karilahti. Linkki alkuperäiseen artikkeliin: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/kun-kerran-kokeilee-niin-jaa-koukkuun-nopea-valokuituyhteys-voi-nostaa-kodin-jalleenmyyntiarvoa/6333738