Kaupunkielämää Jätkäsaaressa –asuntomessutapahtuma oli itsessään yhteisöllisen tekemisen esimerkki

Kaikkiaan urbaani kaupunkitapahtuma tarjosi tekemistä, näkemistä ja kuulemista koko perheelle 300 ohjelmanumeron muodossa, yli 40 kohteessa eri puolilla Jätkäsaarta. Kuvaaja: Iiro Rautiainen

Eilen päättyi yhdeksän päivää kestänyt Osuuskunta Suomen Asuntomessujen Kaupunkielämää Jätkäsaaressa –kaupunkitapahtuma. Koko kaupunginosaan levittäytynyt, yli 300 ohjelmanumeroa sisällään pitänyt tapahtuma mahdollistui lukuisten toimijoiden sekä satojen asukkaiden saumattomalla yhteistyöllä.

Suomen Asuntomessujen uudessa konseptissa nostettiin esille näkökulmia tulevaisuuden kaupunkiasumiseen. Tapahtuman keskustelutilaisuuksissa ja työpajoissa pohdittiin asumista palveluna, sekä puhuttiin kaupunkiviljelystä, yhteisöllisyydestä ja yhteisöasumisesta. Arkipäivisin pidetyissä seminaareissa käsiteltiin kansainvälisten asiantuntijoiden toimesta muun muassa kestävää kaupunkikehitystä yhdessä Ympäristöministeriön kanssa. Suuntaa kansainvälisten huippututkijoiden puheenvuoroissa haettiin esimerkiksi sille miten kaupungistuminen ja globaalit uudet palvelut muuttavat tulevaisuudessa elämäämme ja arkeamme.

Nyt ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtumakokonaisuus houkutteli yhteen tutkijoita, yritysmaailman toimijoita, kaupunkikehittäjiä, virkamiehiä, poliitikkoja sekä alueen asukkaita.
“Eri toimijoiden osallisuus todistaa erinomaisesti, miten asuminen on kaikkia koskettava teema. Aiheen käsittelyn ja tulevaisuuden suunnan hakemisen tulisi tapahtua demokraattisesti ja olla avointa, niin että myös kehitteillä olevan ympäristön tulevat asukkaat saisivat oman mielipiteensä esille”, toteaa Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala.

Kaikkiaan urbaani kaupunkitapahtuma tarjosi tekemistä, näkemistä ja kuulemista koko perheelle 300 ohjelmanumeron muodossa, yli 40 kohteessa eri puolilla Jätkäsaarta. Tapahtuman pääosassa olivat Jätkäsaari ja sen talot, korttelit, pihat, yhteistilat, kattosaunat ja -puutarhat sekä alueen asukkaat, asuinyhteisöt ja paikalliset yrittäjät, jotka avasivat oviaan ja tilojaan tapahtuman kävijöille. KIRA-digi ja Kojamo Oyj toteuttivat Kaupunkielämää-tapahtuman yhteydessä tietotekniikkaa ja liiketoimintaa yhdistävän Hackathon-kilpailun 7.-9.9.2018. Tapahtuman aikana vierailijat pääsivät vesibussiristeilyllä Kauppatorilta Hietalahden kautta Jätkäsaareen. Vesibussiliikenne järjestettiin yhteistyössä Forum Viriumin kanssa.

Tapahtumassa toteutettiin kävijätutkimus, jonka kautta saadaan tarkempaa tietoa kävijämääristä ja siitä, miten uudenlainen tapahtuma otettiin vastaan. Jatkoa konseptille on mahdollisesti luvassa, mutta tarkemmat toimenpiteet arvioidaan vasta kävijätutkimuksen analyysin valmistuttua.

Kaikille avoin tapahtuma toteutettiin tiiviissä koordinaatiossa yhdessä Helsingin kaupungin, Ympäristöministeriön ja lukuisten muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Osuuskunta Suomen Asuntomessut kiittää kaikkia tapahtumaan eri tavoin osallistuneita yhteistyökumppaneita, toimijoita ja vieraita.

 

Lue lisää asuntomessutapahtumasta Kaupunkielämää Jätkäsaaressa>>