Joka neljäs messukoti hyödyntää aurinkoenergiaa

Hyvinkään asuntomessualueella on nähtävissä suomalaisten omakotirakentajien kiinnostuksen lisääntyminen aurinkoenergian käyttöön. Joka neljännessä messukodissa on yhtenä lämmitysmuotona joko aurinkokeräin tai aurinkopaneelit.


Aurinkokeräimen avulla omakotitalo voi tuottaa suurimman osan vuotuisesta lämpimästä käyttövedestä. Aurinkopaneelien tuottamaa sähköä käytetään pääosin kotitaloussähköön. Ylimääräisen tuotetun sähkön myynnistä voidaan sopia paikallisen sähkölaitoksen kanssa ja siirtää se valtakunnan verkkoon. Suomessa on arviolta noin 100 aurinkoenergiaa myyvää omakotiasukasta.


–  Aurinkoenergian ja muiden uusiutuvien energiamuotojen käyttö yleistyy, koska tavallista taloa vähän suurempi alkuinvestointi saadaan takaisin pienempinä asumiskustannuksina, Motiva Oy:n johtava asiantuntija Tapio Jalo kertoo.


Vain 20 prosenttia rakennuksen elinkaaren kustannuksista syntyy rakentamisvaiheessa. Koko loppu hupenee asumiseen kulutettuun energiaan ja remontteihin.


– Lompakko ei kuitenkaan pelkästään ratkaise, vaan kyllä tässä näkyy myös rakentajien halu pienentää energian käytön ympäristövaikutuksia, Jalo lisää.


Taustalla on lisäksi valtion tahto lisätä uusiutuvien energiamuotojen käyttöä ja vähentää kasvihuonepäästöjä. Uudet energiamääräykset astuivat voimaan vuosi sitten. Määräyksillä parannetaan talojen energiatehokkuutta 20 prosentilla nykyisestä ja ne kannustavat kaukolämmön ja uusiutuvien energialähteiden käyttöön.


Lämpökatto mukautuu katon ulkonäköön


Hyvinkään messukodissa Hailuoto 163 (kohde 14 ) on Ruukin omakotitaloon asennettava aurinkolämpöä hyödyntävä lämpökatto. Katteeseen integroitu lämpökeräin mukautuu katon ulkonäköön, eikä erillistä katteen päälle asennettavaa aurinkolämpökeräintä tarvita.


Kohde 17 Villa Isover on nettonollaenergiatalo, joka tuottaa uusiutuvaa energiaa käytettäväksi talon ulkopuolella yhtä paljon, kuin se käyttää taloon tuotua energiaa. Rakennuksen lämmitysjärjestelmä koostuu maalämmöstä, aurinkokeräimistä ja suuresta varaavasta tulisijasta.


Rakennus tuottaa sähköä katolla sijaitsevilla aurinkopaneeleilla. Kesäaikaan, kun talo ei tarvitse kaikkea tuottamaansa energiaa, sitä syötetään sähköverkkoon. Kodissa on energiankulutusta seuraava mittausjärjestelmä, joka kertoo tulevinakin vuosina, mikä kodissa vie energiaa ja paljonko sitä saadaan tuotettua.


 


Muita aurinkoenergiaa hyödyntäviä kohteita ovat:


RTV-pintamateriaalitalo kohde 5


Kimara Aurinkorinne kohde 6


Passiivikivitalo Lumikki kohde 15


Kivenherra kohde 21


Lammi-Kivitalo Maja kohde 25


Lammi-Kivitalo Validus Motus kohde 27


kuvateksti:


Kohde 17 Villa Isover on nettonollaenergiatalo, joka tuottaa uusiutuvaa energiaa käytettäväksi talon ulkopuolella yhtä paljon, kuin se käyttää taloon tuotua energiaa. Rakennuksen lämmitysjärjestelmä koostuu maalämmöstä, aurinkokeräimistä ja suuresta varaavasta tulisijasta.


Lisätietoja:


Projektijohtaja Raija-Leena Ahtola-Marks, Hyvinkään kaupunki, [email protected],
p. 040 548 3468