Ilmava pekonijäätelö valmistuu nestemäisellä typellä

Nestemäinen typpi höyryää kattilassa. TV-kokki ja ravintoloitsija Arto Rastas neuvoo yleisöä käyttämään hitsaussuojalaseja ja käsineitä -190 asteista nestettä käsiteltäessä, mikäli joku innostuu kotona tämän tyyppistä ruuan valmistusta kokeilemaan. Vieressä Sami Garam valuttaa muoviseen letkuun ruskeaa litkua. Menossa on Asuntomessujen keittiöteemaviikon molekyylikokkausshow. Listalla on pekonijäätelöä ja hyytelöpastaa.
– Tavoitteena on rikkoa rajoja ja vähän shokeeratakin ihmisiä. Annokset näyttävät hurjalta, jopa vastenmieliseltä, Rastas kertoo.
Kokkishown yleisön kasvoilta voi lukea, että tähän tavoitteeseen on päästy.Molekyylikokkaus  on ruuan valmistuksen tutkimista tieteellisesti. Rastas toteaakin, että kaikki ruuanlaitto on molekyylikokkausta, vaikka kyseessä olisi vain perunan keittäminen. Hänen mukaansa molekyylikokkaus on auttanut useiden uusien valmistusmenetelmien ja raaka-aineiden löytämisessä.
– Ruuan valmistuksessa käytämme nestemäisen typen lisäksi muun muassa ilokaasua. Ilokaasu vaahdottaa kerman todella nopeasti.
Sami Garam tyhjentää letkuun hyytyneen nesteen ilokaasun avulla lautaselle ja avot: tarjolla on täysin ilman jauhoja valmistettu, possun makuinen hyytelöpasta. Samaan aikaan Arto Rastas on jäähdyttänyt pekonijäätelön kauniiksi pehmismäiseksi massaksi. Nestemäinen typpi jäädyttää nopeasti, minkä ansiosta jäätelön suutuntuma on silkinpehmeä. Nopeasti jäätyessä pieniä jääkiteitä ei ehdi syntyä.
Rastaan neuvon mukaan erityisen hyvää hyytelöpastaa on mynthon-pasta, joka valmistetaan sulattamalla mynthoneita  veteen ja hyydyttämällä neste.


Tiettyjä riskejäkin molekyylikokkauksessa on. Mitat ovat tarkkoja ja kokkaamiseen voidaan käyttää aineita, joiden kanssa puhutaan 0,1 gramman tarkkuudesta. Epäonnistumisen riski nousee ja Rastaan mukaan molekyylikokkaus vaatiikin kärsivällisyyttä.
– En minäkään päivittäin mitään molekyyliruokia tee, mutta tietyissä tilanteissa tällä tavalla saadaan paremman makuista ruokaa. Maku on kuitenkin aina tärkein asia. Jos tekee mieli valmistaa jotakin erilaista vaikka viikonloppuna, niin tällä tavalla se onnistuu kyllä, Rastas nauraa.


Asuntomessujen keittiöteemaviikko jatkuu sunnuntaihin 29. heinäkuuta saakka. Lauantaina Sami Garamin vieraaksi saapuu Master Chef -kokki ja keittokirjailija Joonas  Hämäläinen. Silloin selviää muun muassa, mikä on savolainen fish’n chips.
Asuntomessut Tampereella on avoinna 12. elokuuta asti päivittäin kello 10-18.Lisätiedot:
Suomen Asuntomessujen tiedottaja Leena Honkajuuri, p. 040 1955 943
Lisätietoja Asuntomessujen keittiöistä ja teemaviikosta: www.vanha.asuntomessut.fi/tampere-2012/keittiot
Tiedotteeseen liittyvä kuva Asuntomessujen median kuvapankissa: https://vanha.asuntomessut.fi/image-gallery/246