”Hyvän löylyn pitää sihahtaa”

Saunaseminaarissa muistutettiin yltiösaunomisen riskeistä



Loma-asuntomessujen yhteydessä Lappeenrannassa järjestetyssä saunaseminaarissa avattiin saunomisen fysiikkaa, suomalaista saunakulttuuria ja saunomisen terveysvaikutuksia. Lisäksi saunaseminaarissa käytiin läpi saunan esiintymistä suomalaisessa taiteessa. Holiday Club Saimaassa järjestetyn seminaarin avasi Suomen Saunaseuran kunniapuheenjohtaja Lasse Viinikka.

– Sauna on kuumin paikka mihin ihminen menee vapaaehtoisesti, Viinikka kuvasi avauspuheenvuorossaan.


Seminaarin alussa esiteltiin Saunaseuran historiaa ja kerrottiin että perinneyhdistys on toiminut jo 75 vuotta. Yhdistyksen tarkoituksena on vaalia suomalaista saunaperinnettä. Tätä tehdään yhteensä 4000 jäsenen voimin.

Seminaarissa syvennyttiin saunomisen fysiikkaan ja saunan yhdestä oleellisimmasta asiasta, löylystä, puhui DI Esko Mäkelä. Vaikkakin löylyyn liittyy paljon tunnetta, makua ja tuoksua, fysikaalisesti löyly on vesihöyryä.

– Löylyn laatu riippuu siitä kuinka lämpimäksi kivet on saatu. Hyvän löylyn pitää sihahtaa. Hyvät kiuaskivet kykenevät sitomaan paljon lämpöä ja mitä raskaampi ja mustempi kivi, sen parempi, Mäkelä summasi.

Saunaseminaarissa nousi esille myös saunomiseen liittyvät riskit. Tärkeä viesti Saunaseuralta oli, että pitää kohtuuden kaikessa, saunomisessakin. Esille nousi Heinolan tapaus muutaman vuoden takaisista löylyn MM-kilpailuista.

– Me haluamme viedä sitä sanomaa eteenpäin, että kaikki saavat saunoa mieleisissään ja itselleen sopivissa löylyissä. Saunomisen tarkoitus on tuottaa mielihyvää ja yltiösaunomisessa on riskejä, muistutti seminaarissa puhunut DI Risto Elomaa, joka on myös Kansainvälisen Saunaliiton puheenjohtaja.


Elomaa summasi hyvään saunomiseen liittyvät asiat. Niistä tärkein on se, että itse tuntee olonsa mukavaksi. Lisäksi saunassa tulisi heittää vähän vettä kerrallaan ja saunomisen tulisi olla aaltomaista, kosteus nousee ja laskee. Yksi kosteuden lisäysmuoto on vihtominen, joka muuttaa ihon lämpötilaa ja virkistää saunojaa.

– Saunomisen terveysvaikutuksia on tutkittu satojen vuosien ajan. Siihen, miksi saunomisessa saa tuntemaan olonsa rentoutuneeksi, on kaksikin teoriaa. Toisen mukaan saunominen lisää aivoissa endorfiinin eritystä, jolloin mielihyvän tunne lisääntyy. Toinen selitys on psykoanalyyttinen. Väitetään, että saunomisessa mieli palautuu lapsuuteen, ja jopa äidin kohtuun, aiheuttaen hyvän olon tunteen. Kysymys on kuitenkin ratkaisematta edelleen, Elomaa totesi.

Päätöspuheenvuorossa Lasse Viinikka esitteli saunan esiintymistä suomalaisten kuuluisien taitelijoiden kuten Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Aleksis Kiven teoksissa. Kuuluisin teos, jossa sivutaan saunomista, on ehdottomasti Gallen-Kallelan maalaama Aino-triptyykki.


Erilaisiin ja monipuolisiin saunaratkaisuihin voi tutustua vielä yli viikon ajan kestävillä Loma-asuntomessuilla Lappeenrannassa. Messualueen rantaraitilla on esillä 16 saunaa ja messukohteiden saunat mukaan laskettuna esillä on yhteensä 33 saunaa.


SAUNAFAKTOJA:

Suomalainen sana sauna löytyy 150 eri kielestä (yhteensä suomenkielestä on lainattu kaksi sanaa muihin kieliin, sauna ja rapakivigraniitti)
Suomessa arvioiden mukaan 3,3 miljoonaa saunaa (saunoja on Suomessa enemmän kuin henkilöautoja)
Kansainvälisessä saunaliitossa yhteensä 14 kansallista saunaliittoa (mukana mm. USA:n ja Japanin saunaliitot)
Maailman suurin saunatehdas sijaitsee Filippiineillä (toimitusjohtaja on suomalainen)


Lisätietoja:

Saunaseura ry, Tutkimus ja -kulttuuritoimikunnan pj. Pekka Tommila, puh. 050 368 6645
Suomen Asuntomessut, messupäällikkö Heikki Vuorenpää, puh. 050 531 6776