Haastavasta Seinäjoen asuntomessualueesta rakentui loistava lopputulos

Asuntomessualue Seinäjoella on 14 hehtaarin suuruinen ja sijaitsee Kyrkösjärven tekoaltaan rannalla. Messualueen maasto on kalliopohjaista mäntymetsää ja korkeuseroa talojen perustuksilla on enimmillään kymmenen metriä.

Miksi päädyttiin rakentamaan Pruukinrannan asuntomessualue juuri kyseiselle paikalle?

Seinäjoen kaupungin tekniikkakeskuksen toimialajohtaja Markku Kujanpää kertoo kaupungin harkinneen Asuntomessujen hakemista jo vuodelle 2008. Tuolloin kartoitettiin mahdolliset alueet messuja varten ja päädyttiin Kyrkösjärven rantaan.

– Padon läheisyyteen rakentaminen, rannan käyttöönotto sekä alueeseen liittyvät liikuntareitit kuten koskematon luonto ratkaisivat asian. Messuja ei kuitenkaan tuolloin haettu, vaan ne haettiin vuodelle 2016, Kujanpää sanoo.

Messualueen suunnittelussa Seinäjoen kaupungilla oli konsulttina arkkitehtitoimisto OOPEAA ja sitä kautta VSU MAISEMA-ARKKITEHDIT OY:n maisema-arkkitehti Tommi Heinonen. Heinosen ensivaikutelma alueesta oli, että se on haasteellinen ja hankala padolta alas laskeva rinne.

– Lähtökohdaksi otettiin luonnon säilyttäminen mahdollisimman pitkälle, ja maaston tutkiminen alkoi. Maisemarakenteessa korostettiin alueen vahvuuksia, jotka ovat kalliot ja metsä. Tekojärvi kytkettiin mukaan. Näin päädyttiin hahmottamaan viisi korttelipihaa ja Tulikivimylly, joihin messukohteet saatiin sijoittumaan upottamalla ne luontoon ja säästämällä maastoa. Korttelipihoilla katukivetyksineen saatiin aikaiseksi ripaus keskieurooppalaista tunnelmaa ja urbaania henkeä, Heinonen kertoo.

– Kyrkösjärven pato oli aluksi haastava asuinalueen vieressä, mutta sitten päätimme ottaa sen virkistyskäyttöön hahmottamalla uimarannan laitureineen ja veneenlaskuluiskineen.

Tommin Heinosen mukaan ympäristötöiden lopputulokseen voi olla sangen tyytyväinen.

Rannan ja alueen kruunuksi on noussut Periskooppitorni, jonka arkkitehti Anssi Lassila (OOPEAA) suunnitteli. Niin rannan rakenteet kuin Periskooppitornikin rakennettiin lehtikuusesta, joka patinoituu ajan kuluessa.

www.vanha.asuntomessut.fi

#asuntomessut2016