Grilli on kesäkeittiön sydän

Asuntomessuilla Tampereella messuvieraita vastaan leijaili tiistaina herkullinen basilikan ja kanelin tuoksu. Keittiöteemaviikon kokkishowssa Sami Garam ja Teresa Välimäki valmistivat muun muassa grillattua kotijuustoa minttupestolla.
– Suomalaisten grillaaminen painottuu aika perinteisiin juttuihin, kuten lihaan ja makkaraan. Grilli ei kuitenkaan ole vain pääraaka-ainetta varten, vaan ennemminkin koko kesäkeittiön keskus, tv-kokki ja ruokatoimittaja Teresa Välimäki kertoi.
Liharuokien, juustojen, kalan ja äyriäisten ohella grillissä valmistuvat esimerkiksi parsa, vihannekset ja kasvikset sekä erilaiset hedelmät ja marjat. Välimäen ohjeen mukaan kovat hedelmät voi asetella vartaisiin ja pehmeämmät hedelmät ja marjat, kuten nektariinit ja mansikat, voi kypsentää nyyteissä.
– Koko menun voi suunnitella alusta asti valmistettavaksi ulkona grillissä, Välimäki totesi.
Halloumi- ja fetajuuston grillaaminen on monille tuttua puuhaa. Kotijuusto on grilliruokien erikoisempi uutuus. Munajuusto ei sula grilliin kuten mozzarella ja mietoa kotijuustoa voi käyttää monien eri makujen kanssa.
– Juustoon voi hieroa esimerkiksi kanelisokeria, joka karamellisoituu grillattaessa, Välimäki vinkkasi.


Sami Garamin ja Teresa Välimäen parikymmenminuuttisen kokkishown aikana keittiöteltan pöytä täyttyi toinen toistaan houkuttelevammista ruoka-annoksista. Messuvieraille tarjoiltiin aimo annos ohjeita ja ideoita herkullisten ja helppojen grilliruokien valmistukseen.
Marinadin valmistamisessa Välimäki ohjeisti käyttämään perusaineita. Hyvä öljy sekä happo, kuten viinietikka tai sitrusmehu, ovat marinadin perusta.
– Vähemmän on enemmän. Marinadiin kannattaa laittaa jotakin yrttiä ja valkosipulia, suola ja pippuri lisätään lihan tai kalan pintaan kypsennettäessä. Nyrkkisääntö on, että raaka-aineen ei tarvitse uida marinadissa.
Välimäen kokeilemisen arvoinen vihje messuvieraille oli tumman sokerin testaaminen porsaan ribsien kanssa.
– Marinadiin kannattaa aina lisätä vähän makeutta.


Keskiviikkona Sami Garamin vieraaksi saapuu Maija Silvennoinen, televisiosta tuttu keittiömestari ja ravintoloitsija. Teemana ovat kasvisruoat sesongin raaka-aineiden mukaan. Asuntomessut Tampereella Vuoreksessa ovat avoinna 12. elokuuta asti päivittäin kello 10-18.


Lisätiedot:
Suomen Asuntomessujen tiedottaja Leena Honkajuuri, p. 040 1955 943