Fortum Kodissa asutaan älykkäästi ympäri vuoden

Tällä viikolla messuilla vietetään tulevaisuusviikkoa ja esillä on laaja kattaus erilaisia älykotiominaisuuksilla tai energiaa säästävillä ratkaisuilla varustettuja pienkoteja.

Fortum Kodissa (kohde 29), voi tutustua aurinkopaneelien toimintaan, SmartLiving -kotiautomaatiojärjestelmään, sähköauton kotilatauspisteeseen sekä muihin älykkäisiin energiaratkaisuihin. Talo on messujen ainoita energiatehokkuudeltaan A-luokkaan kuuluvia kohteita. Se on myös ainoa messukohde, jossa on esillä sähköauton latauspiste.

Kahdelle asukkaalle suunniteltu 62 neliöinen koti muuntautuu monen asukkaan tarpeisiin, vaikka sen sisustuksessa onkin ajateltu nuoren parin mahdollisia makumieltymyksiä. Talo itsessään on rakennettu kahdesta tilaelementistä, rakentamisen kuivaketju sisätiloissa huomioiden.

Energiaystävällisyys toteutuu mm. siten, että taloon on rakennettu sadevesien hyötykäyttöjärjestelmä, jossa sadevesi puhdistetaan edelleen käyttöä varten. Puhdistettua sadevettä voidaan käyttää esimerkiksi kasteluvetenä.

Tässä talossa voi  tutustua eri toimijoiden tarjoamiin palveluihin, sillä siellä on esillä Fortumilta aurinkopaneelijärjestelmä, Smart Living kotiautomaatio- ja kodinturvajärjestelmä sekä Sonnen akkujärjestelmä. Kodin toimintoja voi seurata Oma Fortum sovelluksella, kertoo talon suunnittelusta vastannut Voitto Ahopelto.

Lämmönlähteenä toimivat aurinkokeräimet, verkkosähkö sekä ilma-vesilämpöpumppu. Lämmönjakotapana on vesikiertoinen lattialämmitys. Aurinkopaneelijärjestelmillä tuotettua sähköä varastoidaan Sonnen akkujärjestelmiin ja ylimääräinen energia myydään eteenpäin sähköverkkoon. Rakennus on varustettu myös koneellisella ilmanvaihdolla ja lämmön talteenotolla.

Arjen ylellisyyksiäkin kohteesta löytyy, sillä pienestä tilasta huolimatta siihen on saatu mahdutettua lasitettu terassi, poreamme ja jopa pieni kotiteatteri.

Perhekoot ovat pienentyneet ja yksinasuvien määrä on kasvanut. Pieniä taloja tarvitsevat etenkin sinkut, lapsettomat pariskunnat, seniorit ja uusioperheet. Tämä talo voi laajentua tulevaisuuden tarpeiden mukaan, Ahopelto valottaa vielä suunnittelun lähtökohtia.

Asuntomessut jatkuvat Mikkelissä 13.8.2017 saakka joten siihen asti on vielä aikaa tutustua erilaisiin älykotijärjestelmiin ja kohteisiimme paikan päällä!

Katso videotiedote täältä

messualue