Esteetön koti palvelee asukasta vauvasta vaariin

 


Esteetön koti ei ole suunnattu ainoastaan pyörätuolilla liikkuville. Pasi Holmström Kynnys Ry:stä painottaa, että esteettömyydestä hyötyvät kaiken ikäiset ja eri elämäntilanteissa olevat ihmiset.


– Esteettömässä kodissa pystyy kulkemaan paitsi pyörätuolilla, myös rollaattorilla, vaunujen kanssa tai vaikkapa kepeillä, jos sattuu telomaan jalkansa, Holmström sanoo.


Holmström toimii Asuntomessuilla Tampereella kohteen 35, Talo PikkuPuun, esittelijänä. PikkuPuu on viisihenkisen perheen koti, joka on rakennettu esteettömäksi perheen tarpeet huomioon ottaen. Esteettömissä kodeissa on kiinnitetty erityisesti huomiota tilavuuteen sekä mataliin kynnyksiin, jolloin liikkuminen helpottuu.


– Esimerkiksi WC:ssä on paljon tilaa, ja siellä pärjää tarvittaessa myös avustajan kanssa, Holmström kertoo.


Vuoreksen ryhmäkodissa kohteessa 39 esteettömyys on pääroolissa. Vuoreksen ryhmäkoti on yksikerroksinen kehitysvammaisten asumispalveluyksikkö, joka on suunniteltu erityistarpeet huomioiden. Ryhmäkodissa on liikkumista helpottavia kaiteita, normaalia korkeammat sängyt ja tuolit sekä alennetut keittiötasot, joiden alle saa pyörätuolin, jolloin toimiminen lähellä tasoa helpottuu. WC:ssä on nousevat ja laskevat tasot sekä muun muassa liiketunnistimella toimiva valo.


– Tässä ryhmäkodissa on seitsemäntoista yksiötä, jotka ovat vuokralla. Viisitoista yksiötä on tarkoitettu pysyvään asumiseen ja kaksi tilapäiseen käyttöön. Palvelukoti on suunnattu täysi-ikäisille ja siitä on pyritty tekemään hyvin kodinomainen, jossa asukkailla on sosiaalinen kontakti toisiinsa, kertoo Vuoreksen ryhmäkodin esittelijänä toimiva Kalle Kaltio.


Perusasiat esteettömään kotiin Asuntomessujen verkkosivuilta


Esteetön asunto on toimiva kokonaisuus, jossa on huomioitu toimivan pohjaratkaisun lisäksi muun muassa pihan kulkuväylien helppous ja pintamateriaalit, pihan valaistus sekä huonokuuloista helpottavat ratkaisut, kuten jälkikaiun esto. Kodin ääniympäristö on tärkeä osa asuntoa ja jälkikaikua saa pehmennettyä esimerkiksi kodin tekstiilien avulla. Samalla tekstiilit vaimentavat kuulemista hankaloittavia hälyääniä. Kuulemisen apuvälineet sekä mahdollinen äänentoisto on hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Esimerkiksi induktiosilmukka voidaan piilottaa rakenteisiin jo asuntoa rakennettaessa.


Kodin esteettömyyteen voi tutustua tarkemmin Asuntomessujen verkkosivuilla, jonne on kerätty muun muassa esteettömän kodin muistilistat. Sivuilla voi myös tutustua kodin eri huoneiden esteettömyysratkaisuihin huonekohtaisesti. Sivut on tehty yhteistyössä Kynnys Ry:n kanssa.


Asuntomessujen verkkosivuilla on myös Kynnys Ry:n tekemä selvitys messukohteiden esteettömyydestä Asuntomessujen aikana.


Asuntomessut Tampereella on auki 12. elokuuta saakka päivittäin kello 10–18.


Lisätiedot:


https://vanha.asuntomessut.fi/toimiva-asunto/esteeton-asunto


https://vanha.asuntomessut.fi/tampere-2012/kohteiden-esteettomyys


Pasi Holmström, Kynnys Ry, puh. 040 940 1971


Jere Metsähonkala, KVPS Tukena Oy, puh. 020 7713 506


Tiedotteeseen liittyvä kuva löytyy Asuntomessujen kuvapankista: https://vanha.asuntomessut.fi/image-gallery/246