Eikö aikaa jää harrastamiseen? 7 vinkkiä, joilla teet tehokkaan treenin kotoa poistumatta

Jos kuntosalille raahautuminen ei innosta tai harrastuspaikalle matkaamiseen kuluvan ajan haluaa nipistää parempaan käyttöön, löytyy harrastusmahdollisuuksia onneksi jo omasta kodista.

Liikuntaa kohtuullisen säännöllisesti, tavalla tai toisella, harrastaa suomalaisista noin 80 prosenttia.

Suomalaisille kaikkein mieluisin ajanviete omassa asuinympäristössä on ylivoimaisesti lähiluonnossa liikkuminen, selviää Suomen Asuntomessujen asukasbarometristä. Toisena tulevat muut liikuntaharrastukset, joista suosituin on kuntosalilla treenaaminen.

Kodin ulkopuolelta löytyvien harrastusmahdollisuuksien lisäksi harrastaa voi myös omassa kodissa. Listasimme seitsemän vinkkiä, joilla saat hien pintaan kotoa poistumatta.

1. Luo kotiin oma kotikuntosali

Kodin voi valjastaa hetkessä omaksi kotikuntosaliksi: oman kehon painolla, parilla käsipainolla ja mukavalla matolla pääsee jo pitkälle. Jos muistelet esimerkiksi jotakin kokemaasi ryhmäliikuntatuntia, saatat havaita, että harvoin tunnilla tarvitaan kummempia välineitä. Esimerkiksi säädettävillä käsipainoilla pystyy tekemään jo monipuolista treeniä. Hifistelijä kääntää katseensa kuntosalitasoisiin kotilaitteisiin, ja ostaa uuden kuntokuurin aloitusta siivittämään yhden personal trainer -tapaamisen lähikuntosalilta.

2. Ryhmäliikuntatunnille omaan olohuoneeseen

Suomenkielisiä ryhmäliikunnan kotona mahdollistavia palveluita ja sovelluksia löytyy jo useampia. Mikä olisikaan ajallisesti tehokkaampaa kuin saada hiki pintaan omassa olohuoneessaan, mutta silti tuntien kuuluvansa energiseen yhdessä hikoilevaan porukkaan?

3. Lenkille lähimetsään

Lenkillä lähtö ei vaadi kuin hyvät jalkineet ja säänmukaisen varustuksen. Lenkkeily saattaa kuulostaa tylsältä vaihtoehdolta, mutta on kaukana siitä. Jos jossain harrastuksessa saa itse määrittää tahdin, on se lenkkeilyssä. Kävelit, hölkkäsit tai juoksit, on edessäsi joka tapauksessa tehokas liikuntasuoritus. Vaikka omalta kotiovelta ei lähtisi mieluisia lenkkipolkuja, ei ole syytä lannistua. Ota pyörä alle ja polje aivan uusiin maisemiin tai tee retki lähimpään kansallispuistoon. Vaihtelu virkistää, mikä pätee erityisesti lenkkeilyyn.

4. Kaikki liikunta ei vaadi varusteita

Lenkkeilyn lisäksi on monia kuntomuotoja, jotka eivät vaadi juuri minkäänlaisia erityisiä kuntoiluvälineitä. Oletko jo kokeillut esimerkiksi joogaa tai tanssia?

5. Mitä varusteita kaapeistasi jo löytyy?

Monen kaapit ja varastot saattavat huomaamatta pursuta harrastusvälineitä, joita voisi hyödyntää myös kotona. Sulkapalloilu onnistuu palloiluhallin lisäksi omalla pihalla tai lähipuistossa; selän ja hartioiden jumit saa vertymään hiihtosauvan avulla perinteisellä keppijumpalla. Esimerkiksi YouTubesta löytyy lähes jokaiseen mahdolliseen lajiin omia treenivideoita, joilla pääsee tutustumaan jopa täysin uuteen liikuntalajiin kotoa poistumatta. Kokeile vaikka tehokasta kuntonyrkkeilyä!

6. Pikatreeni kotona

Liikuntatrendien aallon harjalla ovat jo muutaman vuoden ajan ratsastaneet tehokkaat pikatreenit, joiden ideana on ottaa kaikki teho irti vain muutaman minuutin treenistä. Kotitreenien avuksi löytyy lukuisia YouTube-videoita sekä älylaitteelle ladattavia sovelluksia.

7. Älä unohda hyötyliikuntaa

Hyötyliikuntaa voi harrastaa päivittäin, ja siihen ainakin aivan jokaisella on aikaa! Hyödynnätkö jo työmatkasi tai otatko kaiken irti siivouspäivästä? Keväällä hyötyliikunnan harrastaminen on kenties helpointa, kun piha, terassi, parveke ja puutarha vaatii työtä ennen kuin kodin ulkotilat voidaan korkata käyttöön – unohtamatta ikkunanpesua!

 

Jutun on kirjoittanut toimittaja Outi Karilahti. Linkki alkuperäiseen juttuun: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/eiko-aikaa-jaa-harrastamiseen-7-vinkkia-joilla-teet-tehokkaan-treenin-kotoa-poistumatta/6432084