Asuntomessuilla Seinäjoella rakentaminen CLT-elementeistä on vahvasti esillä. Messukohteista CLT:tä on käytetty puukerrostalo Mäihässä, Pekka Koskelan kodissa, Vivolan Kotolassa sekä rannan Periskooppitornissa. CLT (Cross-laminated timber) on rakennusmateriaalina hyvinkin suosittua Keski-Euroopassa ja sen käyttö on lisääntymässä myös Suomessa. Toistaiseksi meillä on alle 50 CLT-omakotitaloa ja 5 CLT-elementeistä rakennettua puukerrostaloa.
CLT koostuu ristiinliimatuista lautakerroksista. Kerroksia on tavallisimmin käyttökohteesta riippuen 3-8. Kerroksilla saadaan aikaiseksi erittäin luja ja jäykkä rakennuslevy, joka on myös hyvin paloturvallinen. CLT-levyjä voidaan käyttää seinien, kattojen ja välipohjien rakentamiseen ja puinen pinta voidaan jättää erityisesti omakotitaloissa näkyviin. Rakennuslevyistä valmistetaan tehtailla sään suojissa elementtejä, joista talon runko voidaan pystyttää parhaimmillaan päivässä ja kerrostalo viikon kerrosvauhdilla.
SAFA arkkitehti Tapani Takkunen on suunnitellut CLT:stä yli 20 pientaloa. Takkusen mukaan CLT vapauttaa arkkitehdin työtä.
– Koska materiaali on jäykkää, helpottaa se ulokkeiden ja erkkereiden tekemistä ja mahdollistaa vinojen pintojen käytön. Myös pitkiä jännevälejä käyttämällä saadaan avaruutta sisätiloihin. Pientaloissa CLT:n puupintaa voidaan myös jättää näkyviin pintoihin.
Puupintaa on nähtävissä Takkusen suunnittelemassa messukohteessa 5, Kotola, joka on kokonaan massiivipuinen kaupunkipientalo. Suomen ensimmäinen omakotitalo CLT-elementeistä nousi vuonna 2010 Orimattilaan.
Messualueen kohde 6 Periskooppitorni on kokonaan puurakenteinen. Torni koostuu sisemmästä CLT-ytimestä ja ulommasta pilaripalkkirungosta. Arkkitehtitoimisto OOPEAA:n SAFA arkkitehti Anssi Lassilan suunnittelemassa Periskooppitornissa pääsee hyvin tutkimaan CLT-materiaalia.
Pekka Koskelan omakotitalossa, kohde 34, toteutuu puurakentamisen messuteema: puun käyttö eri muodoissa. SAFA arkkitehti Teemu Hirvilammi on suunnitellut talon CLT-elementtejä käyttäen ja puuteemaa vahvistaa ympäröivä mäntymetsä.
CLT-elementtisten puukerrostalojen rakentamisen pioneeri Suomessa on Lakea Oy. Toimitusjohtaja Timo Mantila kertoo Lakean toteuttaneen jo 4 kerrostaloa kyseisestä materiaalista, ensimmäisen Seinäjoelle vuonna 2013. Vuoden 2015 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon voitti Lakean Jyväskylään CLT-elementeistä rakentama Puukuokka-asuinkerrostalo, suunnittelijana arkkitehtitoimisto OOPEAA:n SAFA arkkitehti Anssi Lassila.
– CLT-elementtirakentaminen mahdollistaa rakennuksen valmistamista pitkälle sisätiloissa. Tehtaan suojissa voidaan valmistaa elementit, joista rakennus kasataan rakennuspaikalle valmiiksi, Mantila kertoo.
Timo Mantilan mukaan olisi aika hankalaa rakentaa henkilöauto ulkotiloissa. Paikalle pitäisi tuoda auton osat kasausta varten ja toivoa poutasäätä. Talvikin asettaisi haasteita.
Lakean rakennuttamaan messukohteeseen puutalo Mäihään on Mantilan mukaan käytetty puuta 990 kuutiota, kattaen rakennuksen rungon, ulkoverhouksen, muut rakenteet, kiinteät kalusteet ja sisustuksen. Puun käytöstä Lakea sai tänä vuonna pohjoismaiden ensimmäisen PEFC-sertifikaatin, joka perustuu puun alkuperän seurantaan. PEFC-sertifionnilla varmistetaan, että puutavara on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä ja on laillista. Mantila sanoo Lakean jatkossakin rakentavan asiakkaiden tarpeisiin massiivipuisista CLT- moduuleista.