Aurinkopaneelien ABC – tiesitkö näitä asioita aurinkoenergiasta?

Aurinkoenergian käyttö yleistyy Suomessa vähitellen. Tiesitkö, että omakotitaloon on tänä päivänä vaivatonta asentaa ekologiset aurinkopaneelit?

Ekologiset aurinkopaneelit otetaan käyttöön Suomessa yhä useammassa uudessa kodissa ja mökissä – tai asennetaan aiemmin rakennettuun taloon jälkikäteen. Aurinkopaneeleilla kerätään aurinkoenergiaa, jota hyödynnetään sähköenergiana. Tekniikan tohtori Suvi Karirinne Biolan Oy:stä kertoo, että etenkin suoralla sähköllä lämmitettäviin omakotitaloihin aurinkopaneelit ovat erityisen hyödyllinen valinta.

– Kotitalouskokoluokassa varteenotettavimpia vaihtoehtoja ovat suorasähkölämmitteiset talot. Nykyään on olemassa hinnaltaan hyvinkin kohtuullisia ratkaisuja, joiden avulla itse tuotetun aurinkosähkön omakäyttö saadaan maksimoitua, Karirinne toteaa.

Mikkelin asuntomessualueellakin käyttösähköä tuotetaan aurinkopaneeleilla
Muun muass Mikkelin Asuntomessujen FortumKoti-talossa käyttösähkö tuotetaan yhteensä 18 aurinkopaneelin avulla. Lämmönlähteenä toimivat aurinkokeräimet, verkkosähkö sekä poistoilmalämpöpumppu. Lämmönjakotapana on vesikiertoinen lattialämmitys.

”Kun elektroni liikkuu, kulkee myös sähkövirta”

Aurinkopaneelit keräävät ympäristöstä aurinkoenergiaa. Aurinkokennojen kautta auringon säteily onnistutaan nykytekniikan avulla kohdentamaan elektroneihin siten, että ne lähtevät liikkeelle – ja samalla muodostuu sähköä.

– Auringon säteily voidaan ajatella samoin kuin lumisade. Lumisade muodostuu erikokoisista ja erilaisista hiutaleista. Auringon säteilyn ”hiutaleet” ovat erikokoisia energiapaketteja, joita kutsutaan kvanteiksi. Erona lumisateeseen on se, että auringon säteilyn ”hiutaleita” emme näe. Kun kvantti osuus aurinkopaneeleiden puolijohdeaurinkokennoihin, kennoihin valmistetun pn-liitoksen ansiosta ne saavat elektroneja liikkeelle ja aina kun elektroni liikkuu, kulkee myös sähkövirta, Karirinne kertoo.

Aurinkopaneeli tuottaa tasavirtaa, joka voidaan muuttaa sellaiseksi vaihtovirraksi, jota voidaan hyödyntää jokaisen kodin tarpeisiin.

Aurinkosähköjärjestelmä suunnitellaan kodin mittojen mukaisesti

Aurinkosähköjärjestelmä mitoitetaan aina kodin energiankulutuksen mukaan. Suomessa käytettyjen etäluettavien sähkömittareiden ansiosta on arvio taloon sopivasta aurinkosähköjärjestelmästä entistä helpompi tehdä.

– Koska jokaisella energiayhtiön asiakkaalla on Suomessa mahdollisuus saada energiayhtiöltään oma vuosittainen tuntiperusteinen sähkökulutusdatansa, olisi suotavaa, että tätä tuntiperustaista vuosikulutusdataa käytettäisiin aurinkosähköjärjestelmän mitoituksen perusteena, Karirinne toteaa.

Kotitalouksien aurinkosähköjärjestelmät myydään Suomessa tavallisesti kokonaistoimituksena, joka sisältää järjestelmän lisäksi myös tarvittavat asennukset. Aurinkopaneelien asennukseen kuluva aika riippuu asennettavan aurinkosähköjärjestelmän koosta, katon rakenteesta ja katon materiaalista.

– Konesaumakatto on materiaalina nopein ja tiilikatto hitain asennettava. Näiden molempien kattomateriaalien etuna on se, että kattomateriaalia itsessään ei rikota, eli sen läpi ei ruuvata yhtään mitään, Karirinne toteaa.

Aurinkopaneelit tuottavat sähköä aina, kun aurinko paistaa

Suomen pimeä talvi saattaa herätää mielessä epäilyksiä siitä, että kuinka aurinkoenergiaa voidaan kerätä ympäri vuoden.

– Paneelit tuottavat aurinkosähköä aina, kun aurinko paistaa. Ne aloittavat tuottamaan sähköä vuodesta riippuen helmi-maaliskuussa ja lopettavat lokakuussa. Toki marras-tammikuussakin ne sähköä tuottavat, mutta tuotto on yleensä pientä, Karirinne kertoo.

Asiantuntija odottaa innolla aurinkosähköjärjestelmien yleistymistä Suomessa.

– Suomalaisten kynnys ottaa käyttöön uusia fiksuja energiateknologioita ja -ratkaisuja on suhteellisen alhainen – me olemme energia-asioissa paitsi tiedostavia kuluttajia, myös ”insinöörikansa”, Karirinne toteaa.

Jutun on kirjoittanut toimittaja Outi Karilahti. Linkki alkuperäiseen juttuun: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/aurinkopaneelien-abc-tiesitko-naita-asioita-aurinkoenergiasta/6472490