Auringon energialla kiinteistön arvo ylös – aurinkosähköjärjestelmien taloudelliset näkökulmat

Moni miettii aurinkosähköjärjestelmään investointia, mutta useamman tuhannen euron suuruinen sijoitus kuitenkin mietityttää. Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) aurinkosähkömyyjä Teemu Partanen kertoi Mikkelin Asuntomessujen AsukasAreenalla, kuinka aurinkosähköjärjestelmät vaikuttavat esimerkiksi 1950-luvulla rakennetun rintamamiestalon arvoon.

Aurinkosähköjärjestelmissä tärkeintä on se, että järjestelmä on aina mitoitettu oikein kohteen sähkönkulutuksen mukaan. Yli- tai alimitoitetulla järjestelmällä ei päästä optimaaliseen hyötyyn ja siksi mitoitus on syytä pyytää asiantuntijalta. Oikein mitoitettu järjestelmä sekä nostaa talon arvoa että maksaa itsensä takaisin säästettyinä sähkölaskuina. ”Perhe matkustaa vaikka maailman ympäri järjestelmän käyttöiän aikana säästetyillä rahoilla”, toteaa Partanen.

Talon arvoon aurinkosähköjärjestelmä vaikuttaa niin, että kiinteistönvälittäjät katsovat sen kuluttavan vähemmän energiaa kuin vastaava talo ilman aurinkosähköä. Tällöin aurinkosähköjärjestelmä vaikuttaa positiivisesti suoraan kiinteistön arvoon ja aurinkosähköjärjestelmän voidaan katsoa kattavan tuolloin jo investointikulunsa kiinteistön arvon noustessa.

On kuitenkin olemassa kohteita, joihin aurinkosähköjärjestelmä ei sovellu. Jos talossa on merkittävän pieni sähkönkulutus, on tuolloin aurinkosähköjärjestelmään sijoittaminen todennäköisesti epäedullista. Asiantuntijan opastuksella tarve tulee kuitenkin selvitettyä. Toinen tilanne, jossa aurinkosähköjärjestelmän kanssa on hyvä odottaa, on lähivuosille suunniteltu kattoremontti. Tällöin aurinkosähköjärjestelmä on hyvä asentaa vasta sen jälkeen.

Lisätietoja saat esimerkiksi asuntomessualueen ulkonäyttelyalueelta Etelä-Savon Energia Oy:n pisteeltä Ua10.