Asustesuunnittelija Jenni Ahtiainen suunnitteli sisustuksen Asuntomessuille: ”Ohje oli, ettei mitään hemmetin kukkasia”

– Minä olen itse hyvin mustanpuhuva, enkä ole sisustuksessa joutunut paljon kompromisseja tekemään, Jenni Ahtiainen sanoo.

Asuste- ja korusuunnittelija Jenni Ahtiainen tarttui innolla haasteeseen suunnitella sisustus Asuntomessukohteeseen. – Olen itse aika mustanpuhuva. Onneksi tässä ei ole tarvinnut tehdä kompromisseja, Ahtiainen sanoo.

Suunnittelija Jenni Ahtiainen on tullut tunnetuksi sekä kotimaisten että ulkomaisten viihdetähtien koru- ja asustesuunnittelijana, mutta Porin Asuntomessuilla hän pääsee toteuttamaan yhtä monista lahjakkuuksistaan: sisustussuunnittelua.

Asuntomessujen kohde numero 10, Pori Energia Valovoima:

  • Omakotitalo, 5 huonetta
  • Huoneistoala: 150 m²+ 33 m²
  • Talon materiaali: puu
  • Sisustussuunnittelu: gTie/Jenni Ahtiainen ja assistentti Susanna Viertola

Ahtiainen on suunnitellut kohteen numero 10, Porin Energian Valovoima-talon. Talossa on luovia yksityisyyttä lisääviä ratkaisuja, kuten oleskelutilat, jotka avautuvat ja jatkuvat isojen ikkunoiden kautta suojaisaan atriumpihaan. Korkeat ikkunat tuovat sisälle valon voimaa – siitä nimi.

Kun Ahtiainen sai soiton kotikaupungistaan Porista, ei hänen tarvinnut miettiä kahta kertaa.

– Kun Porin Energiasta kysyttiin, että lähtisitkö suunnittelemaan asuntoa, niin olin että ihanaa, lähden!

– Olen ollut aina kiinnostunut sisustuksesta, pääsinhän Taideteolliseen korkeakouluun aikoinaan opiskelemaan sisustusarkkitehtuuria, mutta pian tajusin, ettei minusta tule ikinä sisustusarkkitehtiä ja suuntauduin muille urille, Ahtiainen kertoo.

Asuntomessut kesä 2018 valovoima

– Sanoin heti puhelun aikana, etten ole mikään sisustusarkkitehti, ja pyysin että saisin mukaani, jonkun joka piirtää piirustukset ja hankkii kalusteet. Sain avukseni Susanna Viertolan ja täytyy sanoa, että hänen apunsa on ollut korvaamaton tässä projektissa.

Ahtiainen sanoo saaneensa vapaat kädet toteuttaa itseään. Talon rakennuttavan pariskunnan rouva on tilannut Ahtiaiselta myös asusteita, joten hän tiesi millaista tyyliä odottaa.

– Minä olen itse hyvin mustanpuhuva, enkä ole sisustuksessa joutunut paljon kompromisseja tekemään. Perheen toiveena oli, että sisustuksessa olisi vaaleita sävyjä ja kun itse tykkään mustasta, niin lähdimme sitten suunnittelemaan sisustusta niin, että vaaleita sävyjä on paljon, mutta esimerkiksi lähes kaikki valon lähteet ovat mustia, Ahtiainen kertoo.

– Sain myös ohjeeksi, että ”ei mitään pyöreitä muotoja eikä mitään hemmetin kukkasia”, eikä niitä taloon tule, vaikka tällaista mustavalkoista taloa olisikin helppo hieman pehmentää Asuntomessuja varten kukkasilla, mutta kun rakennuttaja ei niitä halua, niin niitä ei sitten laiteta, Ahtiainen sanoo.

Muun muassa solmioita ja huiveja suunnittelevalle Ahtiaiselle sisustussuunnittelu on ollut innostavaa vaihtelua.

– Olen despoottimainen suunnittelija, sillä olen tottunut tekemään yksin. Tässä projektissa tiimityöskentely on ollut ihanaa. Olen saanut heilutella käsiä ja suunnitella, ja sitten minulla on ollut apuna Susanna, joka on kertonut mikä on mahdollista ja mikä ei.

Ahtiainen mainitsee yhdeksi suurimmista ilon aiheistaan talon sisäseinät, jotka kuviomaalaaja Marru Jokela on maalannut. Muun muassa makuuhuoneen seinässä on vaalean ja harmaan sävyinen abstrakti kuvio, olohuoneessa hentoja oksia.

Ahtiaisen mukaan sisustussuunnittelu ei lopulta eroa kovin paljon asustesuunnittelusta.

– Samalla tavalla sekä asusteiden että asunnon suunnittelussa mietin ihmistä, että minkätyylinen hän on, ja lähden siltä pohjalta suunnittelemaan. Asunnon yksityiskohdat luovat kokonaisuuden samalla tavalla kuin vaatetuksen yksityiskohdat eli asusteet.

Valovoima-kohdetta esiteltiin medialle toukokuun alussa, jolloin kohde ei vielä ollut täysin valmis.

– Harmittaa jonkin verran esitellä keskeneräistä kohdetta, kun ihmiset eivät vielä näe miten hieno tästä lopullisesti tulee. Olen kuitenkin todella ylpeä tästä kokonaisuudesta, jonka yleisö tulee näkemään heinäkuussa. Pystyn seisomaan kaikkien valintojen takana, mitään ei tarvitse selitellä.