Asuntomessujen Suomi 100 -juhlavuotta juhlitaan paikallisen osaamisen voimin

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Asuntomessuilla Mikkelissä on paikallista osaamista esittelevä kokonaisuus

Mikkelin kaupungin Koti yhdessä – Yhdessä koti -hanke on koonnut Asuntomessuille Mikkeliin Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi sisältöä Mikalo Oy:n rakentamaan kohteeseen Ankkurirannantaan.

Messualueen eteläpään omarantaisella ja luonnonkauniilla tontilla sijaitseva Ankkurirannan kohde 25 on virallinen Suomi 100 -juhlavuoden kohde. Kohteessa messuvieraalle esitellään Mikkelin seudun ja Etelä-Savon taide- ja designosaamista, lähiruokaa sekä luodaan katsaus jälleenrakentamisen ajan Suomeen.

Messukohteeseen on juhlavuoden kunniaksi rakennettu kahdesta asunnosta rakentuva näyttelykokonaisuus, joista toinen, Made in Saimaa Showroom, esittelee alueen taideosaamista. Toisessa asunnossa luodaan katsaus jälleenrakentamisen Suomeen. Pihapiirin Made in Saimaa Shopista messuvieras voi shoppailla paikallisia design- ja ruokatuotteita kotiin viemisiksi. Shopin vieressä oleva lounge on messuvieraiden luonteva kohtaamis- ja levähdyspaikka.

Katsaus historiaan

Suomi 100 -kohteessa esitellään jälleenrakentamisen Suomea kaupungin museoiden 1950-luvun perheelle koostaman sisustuskokonaisuuden sekä Elinkeinoelämän keskusarkiston Mikkelin messut 1954 -filmin kautta. Asunnossa on esillä myös maistiainen vaikuttavasta Päämajamuseon Jos se olisin ollut minä -näyttelystä.

Made in Saimaa Showroomissa näkyy alueen luonto ja käsityöosaaminen

Jälleenrakentamisen ajasta siirrytään paikallisten taiteilijoiden ja muotoilijoiden töistä koostettuun näyttelyyn. Showroom on monipuolinen katsaus alueen taiteilijoiden ja muotoilijoiden teoksista tämän hetken Suomessa. Kokonaisuudessa heijastuvat eteläsavolainen luonto ja luonnonmateriaalit, vuodenaikojen vaihtelu ja historia yhdistettynä vahvaan käsityöosaamiseen.

Showroomiin oli avoin haku ja hakemukset käytiin läpi Koti yhdessä – Yhdessä koti -juhlavuoden hankkeen ohjausryhmän kokouksessa. Taiteen asiantuntijana teosten esikarsinnassa ja kokonaisuuden muodostamisessa toimi taidekoordinaattori, TaM Riitta Moisander.

Eteläsavolaiset tekijät näyttävät ammattiosaamisensa monipuolisesti ja kiinnostavasti. Kuvasto liittyy kiinteästi tämän ajan kansalliseen ja kansainväliseen puheeseen suhteesta luontoon ja monipuoliseen materiaalien tekniseen hallintaan. Viimeisteltyä, huippuun hiottua ja esteettistä, leikittelevääkin. Suunnittelu, materiaalintuntu ja monipuolinen osaaminen ovat vahvoina läsnä näyttelyn kertomuksessa, kuvailee Riitta Moisander Showroomiin valikoitua kokonaisuutta.

Showroomissa esillä olevat työt:

Syksy, talvi ja metsä (olohuone/keittiö): Mari Liimatainen, Kokopuu Oy, Kari Kärkkäinen, Anne Mäkeläinen, Heli Pöyry, Paula Ruuttunen, Hanna Räty, Julio Tubal, Hanna Vahvaselkä, Tytti Vuorikari.

Kevät, kesä ja leikki (makuuhuone): Pirita Lautala, Raija Marttinen, Kirsi Manninen, Outi Savolainen, Susanna Tyrväinen.

Ulkotiloissa: Jarkko Kaartilanmäki, Henrik Aschan, Mari Jalava ja Riikka-Piikan Neulekahvila.

Toisessa makuuhuoneista esitellään Mikkelin kaupungin ja Etelä-Savon maakuntaliiton yhteisen KO-TOISA -tuotesuunnittelukilpailun voittajatyöt: Pinja Laineen Metsäretki -kuvitus ja siitä tehty tuoteper-he, Riikka Kaartilanmäen Vesiveljet -kuosi ja Timo Saarnion Lumme-vati.

Made in Saimaa Shopista paikallisia tuotteita
Messuvieras voi ostaa paikallisia design- ja ruokatuotteita Suomi 100 -kohteesta Ankkurirannassa. Shopissa on myynnissä 15 Etelä-Savon alueen tuottajan tuotteita. Valikoimaan kuuluu muun muassa koruja, sisustus- ja käyttöesineitä ja erilaisia ruokatuotteita, kuten villiyrttituotteita ja kuusenkerkkä-kuohujuomaa.

”Olemme koonneet shopiin erittäin laadukkaan ja monipuolisen kokonaisuuden alueen tuotteista. Tarjolla on varmasti kaikille jotakin”, kuvailee shopista vastaavan DeSavo ry:n edustaja Iida Paasonen.

Designtuotteet

 • MyrskyMyrsky (koruja)
 • Raijan Aitta (pellavatuotteita)
 • KaikuKoru (koruja)
 • Alati Jewelry (koruja)
 • Hilgé (sisustus- ja käyttöesineitä)
 • Aapiste (sisustus- ja käyttöesineitä)
 • TaikaPirta (villatuotteita)
 • RunoDesign (sisustustekstiilejä ja laukkuja)
 • Kalaparkki (kalannahkatuotteita)

Ruokatuotteet:

 • Vavesaaren Tila (marjatuotteita)
 • Mahla Forest (Lagrima Arctica/ kuusenkerkkäkuohu-juoma)
 • Puula Särvin (kalasäilykkeet)
 • Tertin kartano (Tertin gourmet -sarja)
 • Heikkilän yrttitila (yrttituotteita)
 • Villikka (villiyrtti tuotteita)
 • Raijan Aitta (hilloja)

Parhaat palat:

 • Made in Saimaa Showroomissa on monipuolinen katsaus alueen taiteilijoiden ja muotoilijoiden teoksista tämän hetken Suomessa.
  Yli 30 eteläsavolaista toimijaa esittelee tuotteitaan kohteessa.
 • Kohde on luonteva messuvieraiden kohtaamis- ja levähdyspaikka, josta voi hankkia paikallisia design- ja ruokatuotteita.
 • 1950-luvun kodin sisustus ja vuoden 1954 Mikkelin messujen video.
 • Parhaat vinkit Mikkelin museoihin ja näyttelyihin.

Lisätiedot:

Aluekoordinaattori Anu-Anette Varho, Etelä-Savo ja Mikkeli Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, 50100 MIKKELI, puh. 044 7700577
[email protected]
Tuottaja-assistentti Jannika Vahvaselkä

Koti yhdessä – Yhdessä koti -hanke
Mikkelin kaupunki, Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli puh. 044 794 5696
[email protected]

Made in Saimaa Shop DeSavo ry
puh. 040 730 0876 [email protected]