Kävijätutkimus: Asuntomessuvieraat hurmaantuivat Mikkelin kauneudesta

Asuntomessut järjestettiin tänä vuonna luonnon keskellä kauniissa järvimaisemissa Saimaan rannalla Mikkelissä. Messujen kantava teema asumisen vaikutus ihmisen hyvinvointiin rakentui ympäröivän luonnon, esillä olleiden 29 messutalon ja muun ohjelmasisällön kautta monipuoliseksi asumisen tulevaisuuteen luotaavaksi kokonaisuudeksi. Tänään julkistettujen kävijätutkimuksen sekä yleisöäänestyksen tulosten perusteella teema oli onnistunut myös messuvieraiden mielestä.

– Asuntomessuilla vieraili enemmän väkeä kuin edellisenä vuonna, vahvistettu kävijämäärä oli 134 479. Suurin osa viihtyi messualueella yli neljä tuntia. Vapaassa palautteessa annettiin erityistä kiitosta upeasta alueesta, mielenkiintoisista ja hienoista kohteista sekä yleisesti kokonaisuudesta, jonka uusi Saimaan rannalle syntynyt asuinalue muodosti. Lisäksi keskustelut levisivät digitaalisesti myös messualueen ulkopuolelle erittäin laajasti. Tämä kaikki kertoo meille, että rakensimme yhdessä Mikkelin kaupungin kanssa onnistuneen kokonaisuuden, kertoo Osuuskunta Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala.

Asuntomessut uudistuivat Mikkelissä sekä fyysisesti messutapahtumassa että digitaalisesti. Kesällä lanseerattu AsukasAreena oli onnistunut kokeilu, jossa syntyi keskustelua asumisesta monissa eri tilaisuuksissa ja useiden asiantuntijoiden toimesta.

– Saimme hyviä oppeja tänä kesänä ja näiden onnistumisten kanssa on hyvä jatkaa ensi vuonna Poriin. Myös digitaaliset palvelumme kehittyivät entisestään. Messukohteisiin voi tutustua virtuaalisesti VR-palvelussamme vielä kesänkin jälkeen ympäri vuoden ja palveluun onkin tutustuttu jo yli 16 000 kertaa, Tuomaala lisää.

Asuntomessujen kävijätutkimuksen palauteosiossa korostuivat tänä vuonna kommentit messualueen kauneudesta.

– Tämän vuoden tutkimus kertoo meille sen, että messuilla kävi noin viidesosa Etelä-Savon koko asukasmäärästä.  Kokonaiskävijämäärästä 20 % messuille tuli sekä Uudeltamaalta että Etelä-Savosta. Muualta tulleista messuvieraista reilu 40 % kiitteli Mikkeliä kauniiksi ja luonnonläheiseksi kaupungiksi. Joka neljäs messukävijä oli rakennus- tai remonttiaikeissa messujen aikaan ja rahaa tapahtumaan tulleet vieraat käyttivät messuilla ja messupaikkakunnalla noin 14 miljoonan euron verran. Messuvieraista 21% piti messuja erinomaisina, ja 94% hyvinä tai erinomaisina, tutkija Kari Tervonen Suomen Asuntomessuilta analysoi.

Wavelle yleisöäänien hyökyaalto

Kävijätutkimuksen yhteydessä järjestettiin myös Asuntomessujen Paras Talo -yleisöäänestys. Paras talo -äänestyksen voitti kohde numero 5, Wave. Kohde sai kaksikertaa enemmän ääniä kuin seuraavaksi sijoittuneet. Suomessa ennennäkemätöntä puuarkkitehtuuria edustava Wave kiinnitti messuvieraiden huomion vauhdikkaalla muotokielellään. Honkatalojen persoonallinen ja erottuva koti sai kehuja myös rakennusmateriaaleistaan ja laatutasostaan. Arkkitehtisuunnittelijana talossa toimi Seppo Mäntylä M.A.R.K. Arkkitehtitoimisto Mäntylä Oy:stä.

Paras talo -äänestyksessä toisen sijan nappasi Villa Saimaanhelmi, myöskin Honkatalojen kohde (kohdenumero 8), jonka puhdaslinjainen ja moderni arkkitehtuuri viehätti kohteeseen tutustuvia. Paras talo -kategoriassa yleisöäänestyksen kolmas sija meni kohteelle 6, Kannustalon Harmaja Saimaa, jonka lofthenkinen koti erottui muista erityisesti terasseillaan.

Yleisöäänestys järjestettiin myös paras sisustus ja paras piha -kategorioissa. Yleisön mielestä paras sisustus oli niin ikään myös kohteessa Wave, joka voitti myös parhaan pihan kategorian. Toinen sija paras sisustus -kategoriassa meni kohteelle Villa Saimaanhelmi ja kolmas sija Kannustalon Harmaja Saimaalle, joka sijoittui toiseksi Paras piha -äänestyksessä. Kolmas sija Paras piha -äänestyksessä meni kohteelle Villa Sukka (kohdenumero 9).

Tutustu kävijätutkimukseen ja äänestystuloksiin täältä:

Asuntomessut kävijätutkimus 2017 ja äänestystulokset

Paras talo Paras sisustus

 

Paras piha