Asuntomessukohde WinNovan Tähti on monen tekijän summa – mukana vähintään sata opiskelijaa

WinNovan Tähti on yksi Porin vuoden 2018 asuntomessualueelle rakennettavista taloista. Talo on tilankäytöllisesti esteetön, 2-kerroksinen puutalo, jossa on lisäksi autotalli ja pihasauna. Rakentaminen toteutetaan platform-menetelmällä, lisäksi hyödynnetään uudistuvaa energiaa. Neliöitä talossa on noin 250.

Rakenteilla on kaupunkikoti kuvitteelliselle perheelle, johon kuuluvat Käviksellä työskentelevän äidin ja kotona työskentelevän arkkitehti-isän lisäksi WinNovassa rakennusalaa opiskeleva 16-vuotias tytär. Isä on liikuntarajoitteinen, joten kodissa esteettömyys on huomioitu erilaisissa ratkaisuissa, kuten hissillä. Todellisuudessa talo soveltuisi kodiksi hieman isommallekin perheelle, samoin sellaisille asukkaille, jotka eivät välttämättä tarvitse esteettömiä ratkaisuja.

Talo rakennetaan pääosin WinNovan omana opiskelijatyönä. Urakka, sen organisointi ja toteutus osana opetusta on iso haaste. Taloja rakennetaan opiskelijatyönä kaiken aikaa, mutta tällaista kohdetta aikatauluineen WinNovalla tai sen edeltäjillä ei ole aiemmin ollut. Kaikkiaan hankkeessa tulee olemaan mukana vähintään sata WinNovan opiskelijaa.

– Tämä ainutkertainen mahdollisuus ja messualueen hyvä sijainti oppilaitokseen ja yhteistyökumppaneihin vaikuttivat ratkaisevasti siihen, että WinNovan Tähteä päätettiin lähteä toteuttamaan, kertoo WinNovassa projektista vastaava rehtori Juha-Pekka Koivusalo.

WinNovan Tähti on kirjaimellisesti monen tekijän summa ja kaiken kaikkiaan todiste siitä, että halutessaan porilaiset taipuvat upeaan yhteistyöhön. Tiiviissä yhteistyössä loppumetreille asti WinNovalla on mukana monia porilaisia kumppaneita.

WinNovan Tähti poikkeaa massasta

Talon on suunnitellut Arkkitehti- ja suunnittelutoimisto Martin Wolff. Talosta toteutetun ulkotilojen 3D-animaation on tehnyt Wolffin toimistossa suunnitteluassistentin ammattitutkinto-opintoihinsa liittyvää harjoit-telua suorittanut Tiina Heino. WinNovan omien opiskelijoiden kädenjälki näkyy näin myös suunnitteluvaiheessa.

Rakennus- ja pintamateriaalit sekä kiintokalusteet valitaan Kodin Terran valikoimasta. Kodin Terra toimii myös pihasuunnittelijana ja toteuttajana.

– Rakennus-, sisustus- ja puutarhatuotteet ovat Kodin Terran syvintä osaamisaluetta ja siksi haluamme olla mukana yhteistyössä WinNovan kanssa tässä kohteessa. Tikkulan alue kokonaisuudessaan on lähellä Porin messualuetta ja haluamme tuoda esille meidän palvelutarjontaamme niin rakentamisen kuin itse asuntomessujen aikana, toimialajohtaja Jussi Kaartinen Kodin Terrasta kertoo.

Porilaisuus ja käsin tehdyn leima näkyy sisustuksessa

Sisustuksessa tullaan näkemään materiaaleista muun muassa satakuntalaista turvetta, köysiä eri pinnoissa sekä köysiä apuna käyttäen toteutettuja huonekaluja. Sisustussuunnittelun toteuttaa sisustusarkkitehti Riia Rauhala.

– Olen panostanut pintojen ja sisustusmateriaalien väri- ja struktuurimaailmaan, joissa on käytetty kontrasteja molemmat seikat huomioiden. WinNovan Tähden sisustuksen luomiseen käytetään porilaisten kädentaitoja: kyseessä on ennen kaikkea opiskelijatyönä rakennettava kohde, jossa paikallista käsityötä ja taidetta tuodaan vahvasti esille sekä sisutuksessa sekä puutarhassa, selvittää Rauhala.

Porin kävelykadun varrelta ja sen lähiympäristöstä eli Kävikseltä löytyy monipuolinen tarjonta kodin sisustamiseen. Useat erikoisliikkeet ja niiden asiantunteva palvelu mahdollistavat kodin sisustuksen vaivattomasti omien mieltymysten ja sesongin mukaan.

– WinNovan Tähden messuaikainen sisustus toteutetaan Kävis-alueen yritysten tuotteilla. Näin messuvieraat saavat konkreettisesti huomata, mitä kaikkea alueelta löytyy. Tavoitteenamme on saada messuvieraat käymään samalla reissulla ostoksilla näissä liikkeissä, kertoo Käviksen toiminnanjohtaja Kirsi Sainio-Lehtimäki.

Kohteen etenemistä voi seurata netissä www.winnova.fi/winnovantahti sekä Satakunnan Viikossa kuukausittain ilmestyvästä seurantakohdejuttusarjasta.