Asuntomessukodeissa kylvetään arkena ja lauantaina

Ensi kesän Asuntomessuilla Hyvinkäällä pääsee tutustumaan 29 omakotitaloon, jotka kaikki kertovat oman tarinansa messuvieraille. Omakotitalojen lisäksi alueella on merikontista tehty asunto, Aalto-ylipiston opiskelijoiden suunnittelema, kaarevista moduuleista rakennettu PiiriHouse sekä talon rakenteita esittelevä Tuotetalo. Yhteensä messukohteita on 33.

– Hyvän kaava- ja asuntosuunnittelun keinoin alueesta on saatu erinomainen esimerkki laadukkaasta suomalaisesta omakotitaloalueesta. Esimerkiksi päiväkoti, puistot ja ulkoilumahdollisuudet sekä monen tyyppiset talomallit on onnistuttu yhdistämään luontevalla tavalla kumpuilevaan maastoon sopivaksi. Vaikka messuilla on aina esillä erikoisempiakin kohteita, kuten esimerkiksi merikonttiasunto, pääpaino on tänä vuonna perheissä ja heidän kotiensa suunnitteluratkaisuissa, pientä luksusta unohtamatta, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen kuvailee.

Hyvinkään messualueella näkyy selvästi, että kodeissa halutaan viihtyä niin arkena kuin pyhänäkin. Messukodeissa on satsattu esimerkiksi kylpyhuoneisiin ja peseytymistiloihin. Messuilla on esillä poreammeita sekä sisällä että ulkona terasseilla. Perinteisten saunojen rinnalla Asuntomessuilla on näytteillä myös pihasauna, savusauna ja piiluhirrestä rakennettu sauna.

Projektijohtaja Raija-Leena Ahtola-Marksin mukaan Hyvinkään messuja voisi kuvata hieman kliseisesti sanonnalla ”pieni on kaunista”.
– Messutalot ovat tänä vuonna keskimäärin aiempaa pienempiä ja vastaavat hyvin erityisesti nuorten perheiden asuntounelmiin ja taloudellisiin realiteetteihin. Vastaavasti talojen koon pienentyessä huomio on siirtynyt tilojen toimivuuteen ja tehokkuuteen, Ahtola-Marks toteaa.
Monessa kodissa arjen ylellisyyttä on etsitty panostamalla pesu- ja kylpytiloihin. Esimerkiksi messukohteessa 16 kylpymaailma on viety piha-alueelle savusaunan ja uima-altaan muodossa.
Eräs rakentajaperheistä toteaakin, että kun lapsiperheen arki pyörii kodin ympärillä, perhe haluaa kodista paikan, jossa voi nauttia elämän pienistä iloista ja huolettomasta kotoilusta.

– Ulkoporeallas vie taatusti työhuolet unholaan, ainakin hetkeksi. Kun päivät tekee kovasti töitä, niin miksei vastapainoksi nauttisi elämästä omassa pienessä kotikylpylässä, perheen isä Heikki Rintala kuvailee.

Elämää kontissa ja Piirissä

Hyvinkäällä esitellään myös vaihtoehtoista asumista liikuteltavassa kodissa. Teräksisistä merikonteista ei tiettävästi Suomessa ole aiemmin toteutettu vakituiseen asumiseen rakennusluvan saanutta kohdetta.

Merikonttikodin ideana on, että se on tarpeen mukaan siirrettävissä paikasta toiseen. Se on myös mahdollista liittää kunnallistekniikkaan ja sijoittaa pysyvästi paikoilleen. Kotia voi myös laajentaa kontteja lisäämällä.

Asuntomessuilla nähtävän Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunnittelema PiiriHouse on yhden hengen pientalo. Viiteentoista neliöön on sijoitettu kaikki asumisen vaatimat toiminnot. Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunnittelema ja rakentama puutalo kootaan moduuleista Otaniemessä ja kuljetetaan kesällä Hyvinkäälle.

Teollisuus vahvasti mukana messuilla

Asuntomessuilla on tänä vuonna nähtävillä paljon eri talotehtaiden talomalleja. Messuilla on mukana yhteensä 15 talotehdasta. Talotehtaille Asuntomessut on luonnollinen paikka esitellä talomallejaan.

– Yhteistyömme Suomen Asuntomessujen kanssa on jatkunut pitkään. Näemme vuosittaiset Asuntomessut yhtenä kesän huipputapahtumana ja erittäin tärkeänä kuluttajien kohtaamisareenana. Tänä vuonna olemme laajasti läsnä Hyvinkään Asuntomessuilla ja yhteistyö on taas sujunut hyvin. Julkaisemme uuden tärkeän palvelutuotteemme, ryhmärakentamiskonsepti Ikioman, tänään messualueella järjestetyllä median ennakkoretkellä, Design-Talon toimitusjohtaja Saku Sipola kertoo.

Asuntomessut Hyvinkäällä 12.7 – 11.8.2013. Metsäkalteva on kiireettömän kotoilun ja aktiivisen arjen asuinalue, jonka vahvuuksia ovat luontoympäristöä kunnioittaen suunnitellut monipuoliset ulkoilu- ja vapaa-ajanviettomahdollisuudet, kaupunkikeskustan läheisyys ja hyvät liikenneyhteydet. Metsäkaltevassa hiihtoladut ja metsäraitit alkavat kotikynnykseltä ja 46 000 asukkaan kaupungin keskustapalvelut ovat pyöräilymatkan päässä. Messualue sijaitsee 3,5 kilometrin päässä Hyvinkään ydinkeskustasta etelään.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Pasi Heiskanen, Suomen Asuntomessut, [email protected], p. 040 848 6200
Projektijohtaja Raija-Leena Ahtola-Marks, Hyvinkään kaupunki, [email protected],  p. 040 548 3468

Medialle tarkoitettu kohdetietoluettelon voi ladata netistä https://vanha.asuntomessut.fi/kohdetiedot-medialle-0 ja medialle tarkoitetut painokelpoiset kuvat löytyvät osoitteesta https://vanha.asuntomessut.fi/image-gallery/714