Asuntomessujen portit avautuivat yleisölle jo kolmannen kerran Tuusulassa

Juhlavuoden Asuntomessujen portit ovat nyt avautuneet suurelle yleisölle Tuusulassa. Epävarmuuden sävyttämien kuukausien jälkeen päästiin vihdoin esittelemään Tuusulan Rykmentinpuistoon rakentunut uusi asumisen tuulia esittelevä tulevaisuuden kyläkaupunki ja sen inspiroivat 33 kotia. Lisäksi alueella on noin sata muuta vierailupistettä.Avajaisten juhlapuhujaksi ja samalla tuomaan valtiovallan tervehdyksen oli saapunut puolustusministeri Antti Kaikkonen, joka itsekin asuu Tuusulassa.

“Kiinnostavin asia Asuntomessuilla ovat asunnot. Tulevaisuuden asuntoja ja niiden suunnittelijoiden oivalluksia on jo viisikymmentä vuotta tultu kautta Suomen katsomaan Asuntomessuille”, totesi Antti Kaikkonen avajaispuheessaan.

“On tärkeää, että meillä on tapahtuma, jossa koeponnistetaan uusia ideoita ja haetaan uutta inspiraatiota sujuvampaan, turvallisempaan ja kestävämpään asumiseen”, jatkoi Kaikkonen painottaen Asuntomessujen työn taustalla olevaa halua edistykseen, elämänlaatuun, parempiin koteihin ja parempaan elämään.

Kaikkosen mielestä tässä on onnistuttu haasteellisesta tilanteesta huolimatta ja hän onnitteli Suomen Asuntomessuja lämpimästi viidenkymmenen vuoden hienosta taipaleesta ja toivotti menestystä myös tuleville vuosille.

Antti Kaikkosella muisteli puheessaan myös omia henkilökohtaisia kokemuksia Asuntomessuilla.

“Nämä ovat kolmannet Tuusulassa järjestettävät Asuntomessut. Ensimmäisten, vuoden 1970 Asuntomessujen aikaan en ollut vielä syntynyt, mutta toisista Tuusulan Asuntomessuista vuodelta 2000 minulla on hyvät muistot.
Työskentelin nimittäin tuolloin korkeakouluharjoittelijana Tuusulan kunnalla, ja tehtäviini kuului satunnaisesti myös messuoppaana toimiminen. Työtä riitti, sillä vuoden 2000 Asuntomessut muistetaan ennätyksellisestä 271 000 kävijän määrästä, meikäläisestä huolimatta”, kertoi Kaikkonen.

Tänä vuonna Asuntomessujen ajankohta jäänee ministerille myös muustakin syystä mieleen.

“Tänä vuonna messujen ”laskettu aika” oli 10.7., mutta messut syntyivät ymmärrettävästi hieman myöhässä. Messujen alkua odotellessa saimme puolisoni kanssa esikoisemme. Poika syntyi hieman ennen omaa laskettua aikaansa. Kokemuksesta voin sanoa, että pieni heitto päivämäärissä ei ole haitaksi. Tärkeintähän on, että kaikki sujuu hyvin.”

Asuntomessu-tapahtuman 50 vuoden matka, ja niistä kolme kertaa TuusulassaPormestari Arto Lindbergillä oli kolminkertainen syy olla tyytyväinen messujen avautumiseen. Onhan tämä jo kolmas kerta, kun yleisö pääsee ihastelemaan uusia asumisen tuulia ja ratkaisuja Asuntomessuilla Tuusulassa. Aiemmat kerrat olivat vuosina 1970 ja 2000.

“Asuntomessualueet ovat aina tuoneet jotain uusia virikkeitä ja ratkaisuja asumismuotoihin, ja vaikuttanut asumisen viihtyvyyden ja palvelujen jatkuvaan kehittämiseen. Nyt on syntynyt tulevaisuuden kyläkaupunki entiselle varuskunta-alueelle Rykmentinpuistoon. Se on vastaus unelmiin asumisesta luonnon lähellä mutta palvelujen äärellä. Mielestäni tässä on onnistuttu erinomaisesti”, tiivistää Lindberg.

“Minuun on alueen esteettömyys tehnyt suuren vaikutuksen. Täällä on liikkuminen tehty kaikille sujuvaksi. Myös yhteisölliset alueet on toteutettu niin, että niistä voivat nauttia kaikenikäiset helposti ja esteettömästi. Ja onhan täällä myös Suomen esteettömin koti, eli Villa Mikael”, mainitsee Arto Lindberg avajaistilaisuudessa.

Osuuskunta Suomen Asuntomessujen hallituksen puheenjohtaja Timo Reina ja toimitusjohtaja Anna Tapio saivat Tuusulan kunnalta paikallista kädentaitoa lahjaksi 50-vuoden toiminnan johdosta. Reina viittasi kiitospuheessaan kaikkien mukana olleiden sitoutumiseen tapahtuman toteutumiseksi ja antoi erityiskiitoksen osaavan organisaation merkitykseen tällaisen poikkeusvuoden järjestelyjen onnistumisessa.

“Kevät ja alkukesä vaati erityisesti kärsivällisyyttä ja joustavuutta, ja sitä löytyi niin Tuusulan kunnalta, rakentajilta ja järjestelyorganisaatiolta. Uskomme, että tapahtumasta tulee onnistunut kaikille”, tiivisti Reina tuntojaan messuja edeltävästä ajasta.

Mihin suuntaan Asuntomessut on menossa?Asuntomessujen brändin tuntee tutkitusti 95% suomalaisista. Miten Asuntomessut tulevaisuudessa yhdistää luotettuun brändiin sen hyvät perinteet ja toisaalta uuden kehittämisen?

“Asuntomessut on aina ollut uusien konseptien edelläkävijä mikä vaatii paljon tilanneherkkyyttä, heikkojen signaalien kuuntelua ja eteenpäin katsomista. Tätä Asuntomessut tulee olemaan jatkossakin myös omaa toimintaansa aktiivisesti kehittäen”, pohti Reina onnistumisen edellytyksiä jatkossa.

“Kodin merkitys on kasvanut koronakevään aikana monella tavalla ja odotukset ovat monimuotoistuneet. Ei ole enää yhtä oikeaa tapaa asua ja elää, ja Asuntomessuilla on uusien, monimuotoisten tapojen löytämisessä tärkeä rooli.”

Toimitusjohtaja Anna Tapio yhtyi Reinan ajatuksiin.

“Haluamme olla aina askeleen edellä. Tässä 50-vuotista taivalta tutkaillessamme olemme pohtineet, mikä on meidän roolimme ja merkityksemme asumisen kehittäjänä. Olemme uudistaneet strategiaamme ja tiivistäneet sen ajatukseen, että olemme inspiroivin tapa oivalluttaa asumisen ratkaisuja. Haluamme, että ihmiset osaavat tehdä itselleen viisaita ja kestäviä ratkaisuja ja jos voimme siinä olla tukena, niin olemme onnistuneet”, kertoi Tapio.
”Haluamme olla se syväymmärtäjä asukkaan kannalta”, jatkoi Tapio ja viittasi Suomen Asuntomessujen toteuttamaan Asumisen ihanteet Suomessa 2020 –tutkimukseen, joka tuoreeltaan kertoo, mitä kodilta odotetaan ja mistä me myös haaveilemme.

”Haluamme ymmärtää, miten arvot ihmisten mielissä muuttuvat ja miten voimme törmäyttää uudenlaisia ideoita ihmisten kehittyviin tarpeisiin.”

Anna Tapiota itseään messualueella sykähdyttää sen moninaiset yhteisölliset toteutukset, joille on selvästi suuri kysyntä.

“Yhteisöllinen puisto kannustaa kaikkia liikkumaan ja sen yrttitarhan annista voivat kaikki asukkaat yhdessä nauttia. Lisäksi alueelle on tuotu erilaisia taideteoksia, jotka lisäävät viihtyvyyttä.

Koronakevät pakotti etätyöhön ja se muokkaa myös koteja

Moni suomalainen on ollut viimeiset puoli vuotta kotona etätöissä.

Tuleeko etätyöstä nyt uusi normaali, mikä myös vaikuttaa näihin asumisen ratkaisuihin?

”Ihmiset muuttavat usein käyttäytymistään vasta pakon edessä, ja korona loi sellaisen tilanteen. Onhan jo pitkään ollut mahdollista tehdä etätöitä tehokkaasti mutta vasta nyt ovat suuret joukot huomanneet, että tämä on ihan toimiva tapaa tehdä töitä”, totesi Anna Tapio ja ennusti, että jatkossa sekä toimistoissa että etänä tehtävät työt elävät rinnakkain joustavasti.

”Tällöin kodeista pitää löytyä se rauhallinen nurkka etätöihin. Myös elpymisen ja rentoutumisen merkitys on korostunut. Asuntomessuilla on esillä erilaisia ratkaisuja tähän, mm. muuntuvat huonekalut, joustavasti eriytettävät työskentelytilat, ja jopa erillisrakennukset, joihin voi oman pihapiirin puitteissa siirtyä töihin.”

Asuntomessut järjestetään 3.-30.8.2020 Tuusulassa. Asuntomessut ovat avoinna joka päivä arkisin klo 12-20 ja viikonloppuisin klo 10-18, sekä pidennettynä iltana 21.8.2020 klo 22 asti.