Asuntomessujen päätöstilaisuus: HYVÄ ASUMINEN ON EDELLYTYS HYVÄLLE ELÄMÄLLE

Viime kesän Asuntomessujen järjestäjätahojen yhteenveto Asuntomessuista kuultiin tänään Seinäjoella järjestetyssä päätöstilaisuudessa. Osuuskunta Suomen Asuntomessun toimitusjohtaja Harri Tuomaala kertoi, että Asuntomessut vahvistivat monella eri tavalla kaupunkiseutua ja nostivat esille useita ajankohtaisia asioita asumisesta.

– Sen lisäksi, että messuvieraat jättivät alueelle 9,2 miljoonaa euroa, tällainen asumista ja koko elinympäristöä näin kattavasti esille nostava hanke auttaa meitä toteuttamaan meidän tehtäväämme suomalaisen asumisen laadun parantamiseksi,  Tuomaala totesi.

Tilaisuudessa julkistetusta Asuntomessujen kävijätutkimuksesta Tuomaala nosti esiin asiakaskokemuksen.

– Kävijätutkimuksen mukaan noin 50 prosenttia messuvieraista suosittelisi Asuntomessuja ystävilleen ja tuttavilleen, Tuomaala kertoi.

Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki toi esille Asuntomessujen olleen hyvään aikaan Seinäjoen kaupungille.

– Me haluamme olla tapahtumakaupunki ja se on meidän strateginen lähtökohta myös jatkossa. Olemme olleet asuntorakentamisen kärjessä monia vuosia. Tällä hetkellä kaupungin ydinkeskusta on kovassa myllerryksessä.  Lisäksi messualueen vieressä oleva Törnävän alueen arkkitehtikilpailu ratkeaa ihan lähiaikoina ja se on koko Suomen mittakaavassa merkittävä täydennysrakentamisalue, kaupunginjohtaja Rasinmäki kertoi.


Asumisen kokonaisuuden kokoajalle paikka avoinna

Tilaisuudessa pidettiin myös paneelikeskustelu jossa pohdittiin mistä asioista hyvä asuminen koostuu. Asiasta keskustelivat ARAn ylijohtaja Hannu Rossilahti, maisema-arkkitehti Tommi Heinonen, viestinnän ammattilainen Päivi Karvinen sekä viime kesän Asuntomessuille oman kodin rakentanut rakennusalan yrittäjä Mikael Muurimäki.

Keskusteluissa nousi esille kuinka laaja asia asuminen on kokonaisuudessaan ja miten vaikeaa on määritellä mitä hyvä asuminen itseasiassa on.

– Yhtä ainoaa oikeaa ratkaisua tai vastausta siihen ei ole. Tarkka määrittely on vaikeaa kun uusia tarpeita syntyy jatkuvasti. Hyvä asuminen on laaja koko elinympäristön kattava kokonaisuus ja edellytys hyvälle elämälle, Rossilahti totesi.

Kaikki panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että hyvä asuminen on monien tekijöiden summa, jota voi katsella monesta eri kulmasta.

– Ajan ja tarpeiden muuttuessa tarvitaan uusia kokeiluja ja uusia avauksia. Erilaiset ihmiset arvostavat erilaisia asioita asumisessa. Nyt tarvitaan uutta keskustelua asumisen sisällöistä ja toteutusmuodoista sekä rahoitusmuodoista, sillä selvää muutosta on tapahtumassa ihmisten arvostuksissa, Rossilahti kiteytti.

Tilaisuuden lopuksi julkistettiin Asuntomessujen yleisöäänestyksen tulokset. Yleisö äänesti viime kesän Asuntomessuilta parhaaksi taloksi kohteen numero 12, Villa Tangon. Toiselle sijalle nousi kohde 25, Cubo ja kolmannelle kohde 9, Heikius Hus-talo. Paras sisustus ja paras piha löytyivät myös yleisön mielestä kohteesta Villa Tango. Tarkemmat tiedot äänestystuloksista ja perusteluista löytyvät liitteenä olevasta kävijätutkimuksesta.

Painokelpoisia kuvia: https://arkisto.vanha.asuntomessut.fi/image-gallery/3156

Kävijatutkimus (pdf)

Asuntomessut_loppuraportti (pdf)