Asuntomessujen oheiskohteet Verla, Ankkapurha ja Taideruukki tarjoavat elämyksiä messualueen ulkopuolella

Asuntomessujen viralliset oheiskohteet Kouvolassa ovat maailmanperintökohde Verla, Ankkapurhan kulttuuripuisto ja Kuusankosken Taideruukki. Messujen aikana oheiskohteissa järjestetään monipuolista kulttuuriohjelmaa ja aktiviteetteja. Oheiskohteissa kiipeillään muun muassa puissa, maistellaan pienpaahtimoiden kahveja, syödään illallinen kartanon puistossa, perehdytään perinnerakentamiseen ja tutustutaan metsäteollisuuden historiaan ja tulevaisuuteen.

Verlan puuhiomo

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas on ollut Verlan kylän sydän 1870-luvulta lähtien, ensin toimivana tehtaana ja vuodesta 1972 lähtien tehdasmuseona. Vuonna 1996 Verla hyväksyttiin UNESCOn maailmanperintölistalle poikkeuksellisen hyvin säilyneenä kokonaisuutena: koskimaisema, historialliset tehdasrakennukset koneineen, patruunan pytinki puistoineen ja idylliset työläismökit antavat aidon kuvan pohjoisen metsäteollisuuden varhaisvaiheista. Verlan tehdasmuseon tunnelma on elävyydessään ainutlaatuinen: koneet ja työvälineet ovat alkuperäisillä paikoillaan aidossa ympäristössään. Tehdas on kuin vain hetkeksi pysäytetty.

Tänä kesänä Verlassa voi tutustua paitsi metsäteollisuuden historiaan niin myös sen tulevaisuuteen. Idyllisen tehdasmuseon alueella on 31.8.2019 saakka esillä UPM Biofore -näyttely. Lukuisia bioinnovaatioita esitellään Verlan kollamakasiinissa, jossa on esillä mm. puupohjainen uusiutuva diesel, Biofore-auto sekä muovia korvaavat biokomposiitit. Näyttelyn lisäksi Verlan rantapuistoon on rakennettu Aitta, joka edustaa uusiutuvaa puupohjaista rakennustapaa ja kätkee sisäänsä yllätyksen.

Ankkapurha

Kesäinen Ankkapurha tarjoaa kävijöille upean kattauksen kartanokulttuuria, teollisuushistoriaa, arkkitehtuuria sekä ohjattua toimintaa lapsille ja aikuisille.

Ankkapurhassa elämyksiä tarjoavat Anjalan kartano ja puisto tapahtumineen, vanhan viljamakasiinin kesäkahvila sekä Ankkapurhan teollisuusmuseo. Tarjolla on myös Alvar Aalto -opastuskierroksia, taidenäyttelyitä, kummituskierroksia, maastopyöräilyä, melontaa, rentoutusta ja erilaisia tapahtumia polkujuoksusta usean ruokalajin kartanoillalliseen ja ulkoilmaelokuvaan. Lasten ja nuorten ohjattuna päivätoimintana järjestetään käsityö- ja kuvataidepaja, kankaanpainantaa, jousiammuntaa, puukiipeilyä, geokätköilyä, melontaa, ruoan valmistusta tulilla sekä retkeilyä. Lasten ja nuorten ohjelman järjestää Nuorisokeskus Anjala.  Lippuja saa verkkokaupasta: ankkapurha.johku.com.

Taideruukki

Kymijoen varrella kauniiden vanhojen tehdasrakennusten ympäröimässä punatiilisessä miljöössä, Kouvolan Kuusankoskella, sijaitsee uutta elämää kuhiseva Kymin Ruukin alue. Yli satavuotiseen entiseen UPM:n noutovarastoon on viime vuosina muodostunut kädentaitajien, suunnittelijoiden, taiteilijoiden ja muun luovan väen keskittymä.

Taideruukkilaiset kertovat mielellään omista tuotteistaan ja tekemistään töistä sekä talon tapahtumista. Kierros tasokkaissa taidenäyttelyissä, kuppi kahvia herkkujen kera Cafe Ruukittaren boheemissa miljöössä ja mukaan tuliaisina tai kotiin viemisenä Tuomon Luomun leipää tai muita herkkuja. Persoonallisista puodeista löytyy jokaisen arvomaailmaan sopivia paikallisia, yksilöllisiä, eettisiä, kierrätettyjä, käsityö-, taide-, sisustus- ja designtuotteita sekä herkkuja.

Taideruukilla järjestetään Asuntomessujen aikana runsaasti erilaista ohjelmaa, kuten esimerkiksi Perinnerakentamisen, sisustamisen ja puutarhankunnostuksen päivät 31.7-1.8, kesäkukkakimppu-työpajoja, keppihevoskisat ja paikallisen pienpaahtimon kahvimaistatusta. Lisätietoja koko ohjelmasta: www.taideruukki.fi

Lisätietoja Ankkapurhasta:

Jenni Liikkanen
Toiminnanjohtaja
Ankkapurhan kulttuurisäätiö
Nuorisokeskus Anjala
p. 0400 358 699
[email protected]
www.ankkapurha.fi

 

Lisätietoja Verlasta:

Ville Majuri
Museonjohtaja, UPM Verlan tehdasmuseo
Maailmanperintökohde Verla
[email protected]
p. 020 41 52 206
www.verla.fi

Lisätietoja Kuusankosken Taideruukista:

Sini Inkeroinen
Kuusankosken Taideruukki ry puheenjohtaja
Siniin / Käsityöläinen Sini Inkeroinen
p. 040 773 1873
[email protected]
[email protected]
www.taideruukki.fi