Asuntomessuilla Tampereella aiempaa monipuolisemmat neuvontapisteet

Asuntomessujen kävijöille tarjotaan tänä vuonna erityisen monipuolista asiantuntijaneuvontaa: tapahtumassa on sisustus-, rakennus- ja remontointi-, piha-, energia-, sisäilma- ja keittiöneuvontapisteet. Suomen Asuntomessujen yhdessä kumppaniensa kanssa järjestämä neuvonta on messukävijöille maksutonta.

– Vuosittain sadattuhannet ihmiset muuttavat uuteen kotiin. Neuvontapisteiltä messukävijät saavat asiantuntijoilta rahanarvoisia vinkkejä, olivat he sitten rakentamassa, remontoimassa, sisustamassa tai tekemässä pihaa. Olemme hyvin tyytyväisiä, että voimme tarjota tänä vuonna myös sisäilma- ja keittiöneuvontaa muiden jo tutuksi tulleiden neuvontapisteiden lisäksi, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen kertoo.

Energianeuvonnasta vastaa Motiva Oy yhteistyökumppaninaan Ekokumppanit Oy, ja opastusta antaa Tampereen kaupungin rakentamisen ja asumisen neuvontapalvelu Rane. Ilman ajanvarausta toimiva piste sijaitsee messujen ulkonäyttelyalueella Ua1 ja on avoinna päivittäin klo 10.30–17.30.

– Pisteellämme on käynyt parhaimmillaan 300 kävijää päivässä joko esittämässä kysymyksiä tai hakemassa esitteitä. Eniten kävijöitä ovat kiinnostaneet lämmitysjärjestelmät: moni on vaihtamassa öljylämmityksen toiseen lämmitysmuotoon, ja erityisesti maalämmöstä ja ilmalämpöpumpuista kysellään, Ranen energianeuvoja Sanna Häkkinen kertoo.

Opastusta tilan käyttöön, sopimusten laadintaan ja pihan ylläpitoon

Sisustusneuvontaa antaa yhdeksän sisustusalan ammattilaista. Rakennushallissa sijaitseva neuvontapiste on avoinna joka päivä klo 11–17. Puoli tuntia kestävän ajan neuvontaan voi varata etukäteen puhelimitse, tai pisteeseen voi poiketa messuvierailun lomassa kyselemään vapaita aikoja.

– Neuvontapisteellä on käynyt mahtavasti asiakkaita, mutta vapaita aikoja riittää vielä. Neuvontaa hakevan kannattaa ottaa mukaan pohjapiirustus sekä valokuvia asunnosta, niin osaamme auttaa kaikissa sisustuskysymyksissä värimaailmasta tilan käyttöön, visualisti Sari Ylänen vihjaa.

Rakennus- ja remontointineuvontaa tarjoavat Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL:n Tampereen yhdistyksen asiantuntijat. Opastusta saa pientalohankkeen sopimusten laadinnassa, tietopalveluissa sekä muissa omakotitalon rakentamiseen ja remontointiin liittyvissä asioissa. Pisteessä on esillä myös esimerkiksi työmaan kosteudenhallintaan liittyviä ohjeita. Neuvontapiste on avoinna Rakennushallissa päivittäin klo 10–18.

Apua pihan suunnitteluun, ylläpitoon ja rakentamiseen kävijät saavat Viherympäristöliitto ry:n pihaneuvontapisteellä. Vinkkejä on tarjolla niin uuteen kuin vanhaankin pihaan. Neuvontaa tarjoavat 21.–22.7. Tampereen puutarhaseura ja Tampereen kaupunki, 28.–29.7. Maisemasuunnittelijat ry, 4.8. Kotipuutarha-lehden toimittaja ja puutarhuri Piia Reinikainen sekä 11.–12.8. Viheraluerakentajat ry. Muina päivinä pisteessä on esillä aiheeseen liittyviä oppaita. Ilman ajanvarausta toimiva pihaneuvontapiste sijaitsee ulkonäyttelyalueella Ua12, ja neuvonta-aika on klo 10–18.

Neuvontaa rakennusmateriaalien vaikutuksesta sisäilmaan

Sisäilmaneuvontaa asuntomessuvieraille tarjoavat Allergia- ja Astmaliitto ry, Hengitysliitto HELI ry, Sisäilmayhdistys ry, Säteilyturvakeskus STUK, Kosteus- ja hometalkoot sekä Sosiaali- ja terveysministeriö.

– Kävijöiden kiinnostuksen kohteista ylitse muiden nousevat rakennusmateriaalien valintaan, ilmanvaihtokoneisiin ja radoniin liittyvät kysymykset, remontoinnissa myös vaurioiden korjaamista koskevat asiat, kertoo sisäilmaneuvoja Aila Laine-Sarkkinen Sisäilmayhdistys ry:stä.

Sisäilmaneuvontapiste sijaitsee kohteessa 36 / Deko-Talon Hyvinvointikoti. Alan asiantuntijat päivystävät pisteessä 20.7, 24.7, 27.7, 28.7, 30.7, 2.8, 7.8, 9.8, 10.8. ja 12.8. Muina aikoina esillä on sisäilmaan liittyviä maksuttomia oppaita.

Työtehoseura TTS tarjoaa messuvieraille monipuolista keittiöneuvontaa Rakennushallissa sijaitsevassa pisteessä. Keittiö-teemaviikon ajan 23.-29. heinäkuuta neuvontapisteessä päivystävät alan asiantuntijat. Muina aikoina tarjolla on aiheeseen liittyvää opasmateriaalia.

Lisätietoa neuvontapisteistä:
www.vanha.asuntomessut.fi/tampere-2012/messupalvelut-0

Lisätietoja
Toimitusjohtaja Pasi Heiskanen, Suomen Asuntomessut, p. 040 848 6200

Neuvonta-arkkitehti Sari Niittymäki, Rakentamisen ja asumisen neuvontapalvelu Rane, p. 040 8062 266
Visualisti Sari Ylänen, NewDay Stailaus-ja sisustuspalvelut, p. 040 4181 361 (ajanvaraus pisteelle 046 900 9999)
Toimitusjohtaja Ahti Junttila, Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL, p. 040 772 6866
Toiminnanjohtaja Seppo Närhi, Viheraluerakentajat ry, p. 0400 419085 (tavoitettavissa 24.7. asti ja 3.8. jälkeen)
Tutkija Tarja Marjomaa, TTS – Työtehoseura TTS, p. 044 7143 698
Sisäilmaneuvoja Aila Laine-Sarkkinen, Sisäilmayhdistys ry, p. 040 7070 201

Kuvassa visualisti Sari Ylänen sekä neuvontapisteen asiakkaat Anne Antikainen ja Hannu Forsström.