Asuntomessuilla Kouvolassa uusin asuminen yhdistyy vanhaan kasarmialueeseen

Asuntomessualue rakentuu parhaillaan Kouvolan Pioneeripuistoon. Asumisen nykykuvaan ja tulevaisuuden ratkaisuihin pääsee ensi kesänä tutustumaan yli 30 erilaisessa messukohteessa. Kouvolassa uusin asuminen yhdistyy 1900-luvun alussa rakennettuun punatiiliseen kasarmialueeseen. Historiallinen miljöö täydentyy Asuntomessujen myötä viihtyisillä puisto- ja virkistysalueilla sekä moderneilla pientaloilla.Median ja tulevien messupaikkakuntien edustajat kävivät tänään tutustumassa kesään valmistautuvaan messualueeseen.

– Kouvolassa vanha kasarmialue muutetaan asuinkäyttöön. Tämä liittyy isompaan täydennysrakentamisen kokonaisuuteen Suomessa ja alueiden käyttötarkoituksen muuttamisen ilmiöön. Vanhojen alueiden käyttötarkoituksen muuttaminen asuinkäyttöön on kestävää ja ekologista, mutta myös kaupunkikuvallisesti eri aikakaudet rikastavat ympäristöämme ja ovat osa meidän kulttuurihistoriaa, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio kuvailee.

Suomen Asuntomessujen tuoreen asukasbarometrin mukaan joka viides suomalainen tunnisti oman asuinalueeseensa läheisyydestä käyttötarkoitustaan muuttaneen vanhojen rakennusten alueen, joka oli saanut uuden elämän asuinalueena. Asukasbarometrin mukaan rakennetun asuinympäristön kauneus on niitä osa-alueita, joissa suomalaisessa asumisessa on eniten kehittämistarpeita.Asuinympäristöt ovat asukkaiden mukaan toimivia ja luonnonläheisiä, mutta rakennetun asuinympäristön kauneudessa on paljon parantamisen varaa.

– Olemme omalla tutkimustyöllämme kartoittaneet, millainen suhde suomalaisilla on omaan asuntoonsa ja minkälaisia odotuksia ja haaveita tulevaisuuden asumiseen liittyy – näitä asioita pyrimme tuomaan Asuntomessuilla esille. Haluamme nostaa esille, mitä hyvä asuminen on nimenomaan erilaisten asukkaiden näkökulmasta. Ensi kesänä Kouvolassa pohdimme esimerkiksi myös, miten etätyö voi mahdollistaa sujuvamman arjen ja vaikuttaa asumisen kustannuksiin tai miten arjen liikkumisen kysymykset ratkaistaan kestävästi ja tehokkaasti. Haluamme Kouvolassa käydä keskustelua näistä aiheista asiantuntijoiden ja alan toimijoiden kanssa, Tapio lisää.

Suomalainen remontoi keskimäärin joka viides vuosi

Asuntomessujen asukasbarometrin mukaan suomalainen tekee remonttia kotiinsa keskimäärin noin joka viides vuosi. Pientä laitettavaa olisi kotona tälläkin hetkellä suomalaisten asukkaiden itsensä mukaan valtaosassa asunnoista. Juuri mietinnässä olevien remonttikohteiden top neljä ovat kylpyhuone, keittiö, lattioiden uusiminen ja seinäpintojen uusiminen. Asuntomessuilla tehdyistä kävijätutkimuksista nousee esille se, että messuvieraat ovat toivoneet vielä enemmän sisustamiseen ja remontointiin liittyvää sisältöä.

Kesän 2019 Asuntomessuilla Kouvolassa esitelläänkin aiempia vuosia enemmän korjausrakentamisen ratkaisuja ja oppeja. Pioneeripuistossa on huomioitu myös eri elämänvaiheissa olevien asukkaiden tarpeita. Esillä on kymmenen pientaloa, kaksi paritaloa, neljä vuokra-asuntokohdetta, korjausrakentamisen kohteita sekä Virkkulankylän kolme asuinrakennusta, liikkumisen alue ja minitaloalue. Asuntomessujen neljä teemaviikkoa syventyvät harrastamisen, sisustusten, rakentamisen ja remontoinnin sekä alueen historian ja tulevaisuuden asumisratkaisujen kautta asumiseen.

– Olemme suunnitelleet messualueen kokonaisuuden niin, että 4-5 tunnin messuvierailun aikana on mahdollisuus saada kattava kuva pientalorakentamisesta, korjausrakentamisesta, sisustamisesta sekä uusista asumisen palveluista. Viime vuonna Porissa messuvoittaja oli alueen ainoa korjausrakentamiskohde. Tänä vuonna olemme panostaneet messukokemukseen entistä enemmän ja rakentaneet messusisältöä entistä monipuolisemmaksi. Uutena palveluna ovat muun muassa opastetut temaattiset kierrokset ja neuvontatuokiot ammattilaisten kanssa. Tarjolla on sisustusneuvontaa, remonttineuvontaa ja varuskunta-alueen historiaa esitteleviä kierroksia, operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää Suomen Asuntomessuilta kertoo.

Asuntomessuilla Kouvolassa on mukana yli 100 näytteilleasettajaa. Erityisesti rakentamis-, remontointi-, kalustus- ja sisustustoimijat ovat vahvasti läsnä. Pääyhteistyökumppanit tuovat tapahtumaan näkökulmia toimialan ulkopuolelta: VR, Telia ja BMW tuovat oman lisänsä asumisen murrokseen liittyviin asioihin liikkumisen, etätyön ja kestävän asumisen näkökulmista. Asuntomessut avataan 12. heinäkuuta ja kestävät yhteensä 31 päivää. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii tapahtuman suojelijana.

Asuntomessut Tuusulassa 10.7. - 9.8.

Lunasta lippusi mahdollisimman pian tuleville messuille.

Osta liput